Blu-ray vytáhne legendární Excalibur

vydáno 15. 11. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Excalibur, film, HD DVD, Král Artuš, Warner Bros.

Excalibur (1981)

Temných fantasy není nikdy dost. Pokud současná produkce přichází pouze s rychlokvaškami s otravnými dětmi, pestrobarevnými kulisami a chundelatými zvířátky, je načase zapátrat v archivech a připomenout, že to jde i drsně, atmosféricky… Zkrátka přesně tak, jak se to na začátku osmdesátých let povedlo režiséru Johnu Boormanovi.

Ten se původně chystal na adaptaci Tolkienova Pána prstenů, avšak nezískal práva a tak se vrhl na žánrově příbuzný projekt, v němž upocení vousáči souloží v mohutných brněních, budoucí králové vytrhávají z kamene magické meče a slavný čaroděj Merlin ještě ani zdaleka nepřipomíná křováka, jakého z něj udělal Antoine Fuqua v Jerry Bruckheimerem produkovaném (a do morku celuloidu papundeklovém) propadáku Král Artuš.

Excalibur (1981, FDb.cz) je klasika, která měla tu smůlu, že s koncem devadesátých let zmizela z televizních obrazovek (dodnes si vzpomínám na reprízy na Nově). Kvůli tomu na ni začal pomalu usedat prach, který sem tam oprášili pouze pamětníci na domácích nosičích a neznalci rozšiřující si obzory.

A ti všichni dostanou brzy příležitost vychutnat si Excalibur v co možná nejlepší kvalitě, neboť Warner Bros. chystají na 8. března 2011 v rámci USA Blu-ray release, jemuž se snad dostane stejné péče jako většině prověřených klasik, které domovské studio Harryho Pottera již poslalo s úspěchem na trh.

Excalibur (1981)

Zatím se však zdá, že nás žádná velká sláva nečeká. Bonusové materiály totiž mají zahrnovat pouze audiokomentář režiséra a trailer, samotný film pak už jednou ve vysokém rozlišení narazil: Před čtyřmi roky vyfasoval na HD DVD jeden z nejodpornějších video-transferů, na jaké si vzpomínám.

Nicméně naděje umírá poslední, takže si držme palce, aby nějakého vykutáleného chytráka nenapadlo použít stejný master jako kdysi. Excalibur si přece zaslouží jen to nejlepší!

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře