Blu-ray recenze: Zlo mezi námi

vydáno 6. 4. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, film, Ondskan, screenshot, Zlo mezi námi

Zlo mezi námi (Ondskan / Evil, 2003) (Blu-ray)

Zlo mezi námi je výborný film. Potřebě zmínit to hned na začátku recenze se člověk nevyhne, protože jinak tenhle snímek při procházení videopůjčovnou nebo při listování e-shopem dost pravděpodobně přehlédnete. Neprávem. Švédské drama to dotáhlo až na oscarovou nominaci a ať už od něj čekáte cokoliv, stejně vás překvapí.

Vypráví o chlapci, který několik let trpí násilnosti nevlastního otce a promítá je na své spolužáky. V násilí se vyžívá, v pěstních soubojích je nepřemožitelný. Sportovní boxeři by ho vychvalovali, státní škola ale podobné chování trpět nehodlá a osmnáctiletého Erika propouští. Před chlapcem tak zůstává poslední životní příležitost: jestli chce dostudovat, musí na jeden rok do internátní školy, kde by ho měli srovnat.

Matka kvůli synově studiu na prestižní škole prodá většinu rodinného dědictví a mladík si konečně uvědomuje, že tuhle šanci nesmí promarnit. Musí pilně studovat, poslouchat profesory, chovat se slušně a hlavně: za žádnou cenu se nesmí nechat strhnout k násilí. Jenže jak brzy zjistí, školu nevedou ani tak profesoři, jako spíš žáci nejvyššího ročníku.

Ti na internátu udržují pořádek, fyzicky trestají jedince, kteří „přečuhují“, mluví sprostě, nebo se vzpírají režimu. Ti určují, kdo bude po škole, kdo dostane k večeři příděl a kdo se dneska v noci pořádně vyspí. Šikaně se podřizuje každý a skoro až fašistický režim odpovídá době, ve které se švédské drama odehrává – i když se to těžko určuje, divák si domyslí, že krátce po ukončení fašistické nadvlády nad Evropou.

Následující recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s komlpetní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Erik se tak ocitá v prostředí, které mu opět diktuje, co má jak dělat. Jenže neprávem a co je nejhorší, často i násilím, kterému se sám snaží vyhýbat. Jak se chovat, když se nechce podřizovat režimu, zároveň se mu ale nemá šanci nějak fyzicky vzepřít? Začíná psychologická hra, která dlouho nemá vítěze. Jen spousty poražených.

Z hlediska příběhu je zajímavý už samotný Erikův nástup do filmu. Pokud ke snímku přicházíte jako tabula rasa a netušíte, co vás čeká, bude pro vás velmi jednoduché vytvářet ukvapené závěry. Vždyť Erik je tu představován jako násilník, který opovrhuje vedením školy a jak ho ředitel nazve: On je čiré zlo.

S tím, že hlavní hrdina vlastně bude záporákem, vcházíte na pozemky internátní školy Stjärnsberg a velmi rychle se smiřujete s faktem, že Erikovi rozhodně fandit nebudete. On je ten, který opovržlivě kouká na ředitele své školy a plný arogance ani neodpovídá na jeho otázky; on je ten, kdo bije své spolužáky tak dlouho, dokud krev nestříká na všechny strany. Čiré zlo.

Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003)

Jenže karty se velice rychle obracejí a ačkoliv si to divák uvědomuje jen velmi pomalu, je to právě Erik, kdo se v jeho očích stává oním ztělesněním dobra, které by mělo zlu oponovat. Ďábelsky klidný hoch v klidu odmítá podřizovat se šikaně starších spolužáků, ze kterých se velmi rychle stávají lidské nestvůry, vyžívající se v bezmoci jiných. Erikovo zlo se v ten okamžik začíná zdát „nezlé“. Vždyť se jen rval, řekne si člověk, a doma ho bili. Možná jsme se s ním poprvé setkali jen v nepravou chvíli. Nebyl náhodou ukvapený závěr, nazývat ho zlým?

Jak se Erik stále častěji staví režimu, začíná psychologická hra přituhovat. Režisér Mikael Håfström mistrně zvládá práci s atmosférou školy a s charaktery jednotlivých postav. Jeho nezúčastněný přístup jasně dává najevo, že tady nehrají prim nějaké vizuální hříčky nebo poutavost, jde především o skvělé herecké výkony (z mladíků tu po herecké stránce nezklame nikdo, všichni jsou skvělí) a o scénář.

Díky tomu vynikají osobní dramata týraných chlapců i Erikova transformace ze zlouna na „toho hodného“.

Zlo mezi námi v divákovi budí ohromné emoce. Erikova bezmocnost se rychle promítá do nálady, člověk mu křečovitě drží palce, chce se mu zasáhnout do děje. Ta nespravedlnost přece musí jednou přestat! Håfström to ale tlačí až do těžko snesitelných mezí a to je dobře. Film člověku brnká na nervy a to z něj dělá hodně silnou podívanou.

Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003)

Jestli se na něj kvůli něčemu zlobit, tak kvůli konci. Prozrazovat ho samozřejmě nebudu, Håfström si ale některé dovětky mohl odpustit a možná mu pak docházela odvaha. Vzhledem k dalším emocím, které ve vás vybudí, mu to ale zazlívat určitě nebudete. Zlo mezi námi je každopádně výborný film a nechat si ho ujít by byla veliká chyba.

Technické provedení

Radost vám opět udělá i technická prezentace, ostatně jak už je u Blu-ray Edice zvykem – za malý peníz velké divadlo. Po zvukové stránce se sice žádný zázrak nekoná, protože audio přichází opět v SD a ještě k tomu působí dost zabitě (na veselohru surroundů nespoléhejte vůbec a dialogům chybí jiskra), obraz je ale parádní.

Před divákem se otevírá skoro do plnohodnotného 16:9 (laicky řečeno do fullscreenu) a dává tak naplno vyniknout své nejsilnější stránce: detailům obličejů. Ostrost je doslova na vrcholu a drobnokresba v lidských tvářích vás nepřestane oslňovat snad nikdy. Zlo mezi námi má jen velmi malé množství nepřesně zaostřených záběrů a tak si můžete špičkovou ostrost doprovázenou naprosto minimálním množstvím zrna úžívat prakticky po celou stopáž. Smysl pro detail má tenhle přepis ohromující, na tvářích člověk počítá každý pór, chloupek nebo vrásku. Vysokodefiniční nádhera.

Problém je opět v kompresi. Jestli se jen nepovedla, nebo jí chybí nějaký ten megabit navíc, těžko říct, každopádně opět platí, že jsou na přepisu kompresní artefakty velice znatelné. Obzvlášť při pohledu na jednobarevné plochy bez struktury (jako zdi), kterých je na pozadí detailů obličejů mnoho, člověk zjišťuje, že se mu pixely honí po obrazovce a dělají z obrazu jeden veliký binec. Po ploše hopsají kostičky (vítáme macroblocking), i bez pohybu se na ní mění barevné tóny, prostě žádná paráda.

Silné zrno nebo drobný šum o sobě dávají vědět spíš jen v nočních scénách (a to jen v některých). Všeobecně má přepis výbornou černou a i když v ní kreslí jen minimálně, kouká se i na tmavší záběry moc dobře.

Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003) Zlo mezi námi (Ondskan, 2003)

Každopádně platí: Tohle Blučko většinu z vás ohromí svou ostrostí a drobnokresbou v detailech tváří. Po téhle stránce je tak silné v kramflecích, že mu v klidu odpustíte zbývající nedostatky. Ostatně je to drama, odehrávající se povětšinou v interiérech. Typově tu záběry na lidskou tvář logicky převládají.

Kontrast a barevná sytost se nesou na průměru, ale to je dáno spíš kamerou, zato kontrastní přechody jako takové jsou technicky perfektní. Stačí mrknout na naše screenshoty. Radost pohledět.

Bonusy

Bonusy žádné, Blu-ray edice jimi své disky kvůli co nejnižší ceně neobdařuje.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře