Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S (recenze)

vydáno 26. 9. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače | 2 komentáře

Tagy: 1080p, BD-HP20S, BD-HP21, BD-Live, Blu-ray, BonusView, Dolby TrueHD, DTS-HD, DVD, Full HD, GA630PA, HDMI, NTSC, PAL, PCM, přehrávač, Quick Start, Sharp, TOSLINK, upscaling, USB

SHARP - logo

Blu-ray přehrávač druhé generace Sharp BD-HP20S se poprvé objevil před rokem na veletrhu IFA 2007. Za měsíc byl k vidění na tuzemské výstavě Home Cinema Praha 2007, aby se nakonec začátkem letošního roku konečně objevil na našem trhu. Na něm je ostatně stále k dispozici, ačkoliv byl před čtrnácti dny představen jeho nástupce – Sharp BD-HP21(S). I na něj si ale počkáme minimálně do konce roku, takže proč se nepodívat na zoubek právě aktuálnímu modelu BD-HP20S?

Nejedná se totiž o žádné „výběhové“ zboží. Blu-ray disky a tím pádem i přehrávače podléhají určitým standardům, které zaručují přehrání jakéhokoliv filmu na libovolném přehrávači – ať se jedná o horkou novinku, nebo jeden z prvních modelů pro takzvané early adopters. Sharp BD-HP20S, který je v tuto chvíli k dostání za cenu okolo 7500 korun, si tedy bez problémů poradí i s čerstvými Blu-ray hity. Určité rozdíly tu oproti letošním novým přehrávačům samozřejmě jsou… Ale nepředbíhejme.

TIP: Všechny články o výše zmíněných modelech naleznete vždy pod těmito odkazy: BDP-HP20S, BDP-HP21

Na první pohled…

Ve vypnutém stavu se přehrávač nijak výrazně neodlišuje od svých vrstevníků: kombinaci černého plechu a plastu ozvláštňují snad je zkosené čelní horizontální hrany a průhledná vrstva přes celý čelní panel, vytvářející místy až zrcadlový efekt. Ihned po zapnutí se ale uprostřed panelu rozzáří nezvykle malý alfanumerický displej, doprovázený nalevo i napravo nepřehlédnutelnými zářícími indikátory ve tvaru kroužků.

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S

Tyto dvě „oči“ signalizují svým pomrkáváním nebo barvou (bílá / modrá) například probíhající proces načítání disků, zastavení přehrávání nebo typ disku – nalevo DVD a CD, napravo Blu-ray. Je to mírně nezvyklé a celkem rušivé, naštěstí lze tuto signalizaci zcela vypnout v menu přehrávače. Na čelním panelu jsou ještě dvě malé LED kontrolky, signalizující zapnutí přehrávače nebo přechod do standby módu.

Dálkový ovladač GA630PA obsahuje kromě u přehrávačů obvyklých tlačítek také základní sadu pro ovládání televizoru (zapnutí / vypnutí, hlasitost, přepínání kanálů a vstupů), ta ale funguje pouze s přístroji značky Sharp. Praktická je odklápěcí spodní třetina ovladače, pod kterou je skrytý číselník; tato tlačítka se přece jen nepoužívají tak často, proto musela ustoupit ostatním.

Kromě napájecího kabelu je součástí balení už jen základní audio / video kabel (3× cinch → 3× cinch), dovolující dostat z přehrávače obraz pouze ve standardním rozlišení (PAL / NTSC) a stereo zvuk. Pro praktické použití je samozřejmě nutné použít HDMI, případně v kombinaci se samostatným 5.1 audio výstupem.

Možnosti propojení

Na zadní straně přehrávače je k dispozici obvyklá sada audio, video a kombinovaných výstupů. Kromě nezbytného HDMI ve verzi 1.3 je tu všechno, co bychom čekali u jakéhokoliv solidně vybaveného přehrávače optických disků: analogové Video a S-Video, komponentní vstupy, digitální audio coax a optika (TOSLINK), analogové stereo audio (2× cinch) a analogové 5.1 audio (6× cinch). Pod označením Service se ukrývá obyčejný USB konektor, ale není třeba se předčasně radovat: slouží pouze pro aktualizaci firmware přehrávače, nelze z něj přehrávat žádná data.

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S - zadní strana

Obrazové možnosti propojení jsou vcelku jasné: plné vysoké rozlišení 1080p zvládá pouze HDMI, dokonce i s oblíbenou snímkovou frekvencí 24 fps (vyžaduje podporu i na straně televizoru). Přes komponentní výstup je možné dosáhnout prokládaného rozlišení 1080i nebo „malého“ HD (720p), o ničem jiném v případě přehrávání Blu-ray nemá vůbec cenu uvažovat.

Ze zvukových výstupů je vhodné spolehnout se také na HDMI nebo na jiný digitální výstup (coax / TOSLINK) a přenechat práci příslušně vybavenému receiveru. V případě nových HD zvukových formátů to ale má jeden háček – viz dále.

Rychlostní trik nestačí

Snad každý majitel první nebo druhé generace Blu-ray přehrávačů libovolně zvučné značky se nepřestává ptát: proč tomu mému miláčkovi všechno tak dlouho trvá? Proč se dlouho zapíná? Proč dlouho načítá disky? A proč se dlouho dokonce i vypíná?

Zřejmě se takto ptali i vývojáři modelu Sharp BD-HP20S a pokusili se pomoct v rámci možností. Přehrávač se za standardních okolností uvádí to provozu přibližně 30 sekund (bez vloženého disku, tedy od stisknutí tlačítka pro zapnutí až po zobrazení základní obrazovky přehrávače), což je v rámci generace řekněme průměr. Pokud je ale v menu aktivována funkce Quick Start, přehrávač se do provozu uvede prakticky ihned.

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S

Je to samozřejmě něco za něco – tato funkce je jakousi variantou „uspání“, známého z osobních počítačů a notebooků. Vypnutí při aktivní „Quick Start“ funkci tedy neznamená přechod do čistého standby módu (příkon 0,6 W) a spotřeba elektřiny bude vyšší (výrobce neudává o kolik).

S čím ale Quick Start vůbec nesouvisí a co se příliš neurychlilo, to je bohužel samotné načítání disků. I zde jsou hodnoty víceméně průměrné (měřeno od zasunutí plotny až po zobrazení menu disku): načtení Blu-ray disku trvá od 30 sekund u jednoduchých disků (Kozoroh 1, Ozvěny mrtvých) přes necelých 90 sekund u složitějších (Spider-Man 2) až po více než dvě a půl minuty u těch nejkomplikovanějších (Batman začíná). Tradičně pomalé je i načítání obyčejných DVD a audio CD – obojí přehrávač zaměstná na více než 30 sekund.

Osobní formátové intermezzo

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S - dálkový ovladač

Stručně řečeno – absence podpory přehrávání čehokoliv jiného než Blu-ray, DVD a audio CD je v případě BD-HP20S přinejmenším zarážející.

Seznam toho, s čím si přehrávač nedokáže poradit, je skutečně obsáhlý: CDG, Video CD, Photo CD, CD-ROM, CD-TEXT, SVCD, SACD, PD, CDV, CVD, DVD-RAM, DVD-Audio, BD-RE v1.0, BD-RE DL, CD-MP3, CD-WMA, DivX / XviD. Načte sice vypalovaná média (BD-R v1.1, BD-RE v2.1, obojí pouze jednovrstvé), ale Blu-ray i DVD mohou obsahovat pouze video, CD pak jen audio. Žádné MP3, žádné JPG fotografie, žádné seriálové ripy.

Blu-ray, DVD a upscaling

Přehrávač Sharp BD-HP20S obsahuje čip Sigma SMP8634, který používají i další přehrávače různých značek, například druhá generace Sony BDP-S300 a BDP-S500. Tento čip a podpůrné obvody poskytují obrazový výstup v rozlišení až 1080p, jehož kvalita je ovšem přímo úměrná kvalitě zdrojového materiálu.

V případě Blu-ray tedy neplatí, že by každý film ve vysokém rozlišení automaticky vypadal podstatně lépe, než jeho verze na DVD. Pokud je ale transfer dobře připravený nebo v případě starších filmů dokonce proběhlo restaurování obrazu, rozdíl mezi SD a HD je skutečně poznat na první pohled. Podmínkou je samozřejmě odpovídající zobrazovací zařízení s pokud možno co největší úhlopříčkou a Full HD rozlišením.

Ke kvalitnímu obrazu patří také kvalitní zvuk. Zde bohužel přehrávač dost zaostává – dokáže sice interně dekódovat Dolby Digital Plus a Dolby TrueHD, neporadí si ale s DTS-HD (High Resolution Audio ani Master Audio) a žádný z HD audio formátů nedokáže poslat přes HDMI jako bitstream. To znamená, že investice do receiveru s dekodérem DTS-HD je zbytečná, nejkvalitnější možný audio výstup z přehrávače představuje PCM 5.1 (byť získané z Dolby Digital Plus nebo Dolby TrueHD).

Příjemnou „maličkostí“ je možnost nastavení velikosti, vzdálenosti od diváka a samostatné hlasitosti pro každý z kanálů. Tato možnost má samozřejmě smysl jen v případě použití analogového 5.1 audio výstupu.

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S

PAL nebo NTSC obraz z DVD umí přehrávač upscalovat až na rozlišení 1080p. Tento převod je uspokojivý, ale nedosahuje výsledků sofistikovanějších upscalerů. Nepříliš kvalitní DVD obraz trpí ještě markantnějším zvýrazněním nedostatků, které se přehrávači nedaří zamaskovat.

Blu-ray profily

Jak bylo řečeno už na začátku, přehrávač neměl problémy s žádným testovaným Blu-ray diskem, vždy dokázal přehrát samotný film. I když by to mohlo na první pohled stačit, Blu-ray vydání nejsou jen o vysokém rozlišení obrazu a kvalitním zvuku. Ke slovu stále častěji přicházejí speciální a mnohdy interaktivní bonusové materiály, které vyžadují příslušnou výbavu na straně přehrávače. Ano, řeč je především o BonusView videokomentářích (formou obrazu v obraze) a BD-Live (stále aktualizovaný obsah, stahovatelný do přehrávače přes internet).

TIP: Pokud netušíte o čem je řeč, určitě si přečtěte článek Všechno co jste kdy chtěli vědět o Blu-ray profilech.

Bohužel podobně jako v případě podpory multimediálních formátu i zde bude souhrn schopností přehrávače Sharp BD-HP20S stručný a nepříliš povzbudivý: přístroj si neporadí ani s BonusView videokomentáři (Blu-ray profil 1.1), natož pak s pokročilými BD-Live funkcemi (Blu-ray profil 2.0). To druhé je logické, přehrávač nemá ethernetový konektor pro možnost připojení k internetu ani 1 Gb paměti pro ukládání dat. V případě BonusView existuje teoretická šance na doplnění profilu pomocí nového firmware, reálně k tomu ale s největší pravděpodobností nedojde.

Nehlaste se všichni

Pro koho je tedy přehrávač Sharp BD-HP20S vlastně určen?

Neporadí si s DTS-HD zvukem, zcela rezignoval na možnost bitstream audio výstupu, nepřehraje běžné multimediální formáty (MP3, JPG, DivX) a podporuje pouze základní Blu-ray profil 1.0. Na druhou stranu poskytuje kvalitní obrazový výstup, má interní dekodér Dolby TrueHD, časy načítání disků nejsou tak hrozivé a funkce Quick Start je velmi praktická. Výhodná je v neposlední řadě také aktuální cena.

Faktem je, že krátká životní dráha tohoto přehrávače se pomalu blíží ke konci. Během několika měsíců bude na trhu jeho přímý nástupce BD-HP21 a také celá řada konkurenčních výrobků s lepší výbavou a možná i srovnatelnou cenou. Ivestici tedy lze doporučit jen opravdu nenáročným uživatelům, kteří nevyžadují podporu interaktivních bonusů a nejkvalitnějšího možného HD zvuku.

SHARP - logo

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S k testu poskytla společnost Sharp. Děkujeme.

Některé funkce při přehrávání

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S
Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S

Další možnosti nastavení

Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S
Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S
Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S
Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S
Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S
Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S (recenze)

Vložil Jano (bez ověření), 2. Prosinec 2008 - 9:25

Obrázek uživatele Jano

Kupil som tento pristroj asi pred tyzdnom a zapozical vo videopozicovni dva filmy v HD kvalite.Jeden mi prehral bez problemov,ale pri druhom obraz „zamrzol“,objavili sa stvorceky na obrazovke,pochvili sa posunul obraz sice dalej,ale znova „zmrzol“.Proces sa tak opakoval do konca filmu.Tento film som potom prehral na inom BD prehravaci a isiel bez problemov.

Mohli by ste mi vysvetlit,v com spociva tento problem?

vdaka

Jano

Re: Blu-ray přehrávač Sharp BD-HP20S (recenze)

Vložil minitrdlo (bez ověření), 27. Leden 2009 - 17:03

Obrázek uživatele minitrdlo

žádný z HD audio formátů nedokáže poslat přes HDMI jako bitstream.

To znamená, že investice do receiveru s dekodérem DTS-HD je zbytečná, nejkvalitnější možný audio výstup z přehrávače představuje PCM 5.1 (byť získané z Dolby Digital Plus nebo Dolby TrueHD).

a ako to je ked pouzijem opticky alebo coax vystup? potom to DTS-HD ak pouzijem nejaky dobry receiver pojde alebo nie?