Blu-ray na vítězném tažení Evropou

vydáno 13. 2. 2008 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, Bac Films, Blu-ray, Filmax, Flyboys, FS Film, Hairspray, HD DVD, Highlight Video, Manga Films, Mr. Brooks, New Line Cinema, Rambo, Resident Evil, Rush Hour 3, Scanbox Entertainment, SF Bio, Tripictures, válka formátů, Warner Bros.

HD DVD / Blu-ray

Válka formátů, tedy souboj mezi dvěma konkurenčními HD technologiemi Blu-ray a HD DVD, není ještě ani zdaleka u konce. Přesto je zajímavé sledovat, jak studia a distributoři vyhlašují po vzoru Warner Bros. Blu-ray exkluzivitu. Ani Evropa nezůstává pozadu!

Finsko – FS Film

Finská distribuční společnost FS Film oznámila, že bude do budoucna podporovat jen Blu-ray. Její nabídku sice tvoří tituly od mnoha různých filmových studií, chtěla by se ale zaměřit hlavně na filmy studia 20th Century Fox.

FS Film měl v nabídce na svém webu i HD DVD tituly, ty ale zmizely krátce po lednovém prohlášení studia Warner o Blu-ray exkluzivitě (viz Warner hází HD DVD přes palubu: od června už jen Blu-ray).

Španělsko – Manga Films, Filmax a Tripictures

Španělský distributor Manga Films začne v letošním roce konečně vydávat filmy na Blu-ray. Společnost měla původně v plánu několik HD DVD titulů, ty ale byly zrušeny už loni a teď už se s HD DVD vůbec nepočítá. Prvními Blu-ray filmy budou Mr. Brooks a Rambo, které vyjdou v červnu.

Manga Films - logo

Manga Films se s Blu-ray exkluzivitou přidává i Filmax. Ačkoliv zatím nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o připravovaných titulech ani datech vydání, Filmax údajně pracuje na vydání filmů Resident Evil, Flyboys nebo Million Dollar Baby.

Jako další se k Blu-ray přihlásila distribuční společnost Tripictures, zastupující ve Španělsku především studio New Line Cinema. Prvními Blu-ray tituly budou 20. února muzikál Hairspray a akční komedie Rush Hour 3, která vyjde v březnu.

Německo – Highlight Video

Lissi und der wilder Kaiser

Také německý distributor Highlight Video bude od 1. března vydávat nové tituly jen na Blu-ray, stávající HD DVD vydání budou ponechána na trhu. Toto rozhodnutí ale není nijak překvapivé. Highlight Video totiž spadá pod společnost Highlight Communications AG a ta vlastní většinový podíl v nezávislé produkční společnosti Constantin Film, která Blu-ray exkluzivitu potvrdila už v lednu (viz Další studia opouštějí HD DVD).

Prvním filmem, který se v březnu objeví pouze v „modrém“, bude Lissi und der wilder Kaiser – animovaná parodie na Sissi, německou klasiku z roku 1955.

Francie – Bac Films

Bac Films - logo

Ani země galského kohouta nezůstává pozadu. Distributor Bac Films naskočí do rozjetého Blu-ray vlaku 13. března francouzsko-libanonskou komedií Sukkar banat (Caramel), která během loňského roku nasbírala několik filmových cen a stala se ozdobou filmových festivalů. HD DVD vydání není v plánu.

Společnost Bac Films je zajímavá hlavně proto, že má ve svém portfoliu některé filmy studia Miramax, například Pulp Fiction, Spy Kids, The Barber, Zatoichi, Austin Powers, Mimic, Scream 2 a 3, Jeepers Creepers a Miss Potter.

Čistě teoreticky je tedy možné, že by se Francie mohla dočkat Blu-ray vydání těchto filmů v „lokální“ verzi.

Švédsko – SF Bio a Scanbox Entertainment

SF Bio - logo

A nakonec ještě jednou z mrazivého severu, odkud přišly kusé zprávy o dalších dvou společnostech, které se v rámci filmové distribuce hodlají věnovat už jen Blu-ray a na HD DVD házejí rampouch:

Společnost SF Bio vydá jako svůj první Blu-ray film nejdražší skandinávský snímek všech dob – Arn: The Temple Knight.

Scanbox Entertainment by měl začít Blu-ray tituly produkovat v dubnu, zatím ale není jasné o které filmy v první vlně půjde.

Česká republika – ?

A co u nás? Kdy se tuzemští distributoři postaví Blu-ray formátu čelem? Jeden titul týdně, kterým nás „zásobuje“ Bontonfilm, není žádné velké terno…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře