Blu-ray je fantastický nekonečný příběh

vydáno 3. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Air Force One, Blu-ray, Die Unendliche Geschichte, Dokonalá bouře, film, Nekonečný příběh, S nasazením života, Smrtící epidemie, The Neverending Story, Troja, Warner Bros.

Nekonečný příběh (Die Unendliche Geschichte / The Neverending Story, 1984)

Německý režisér, scénárista a producent Wolfgang Petersen je sice proslavený svými akčními trháky (S nasazením života, Smrtící epidemie, Air Force One, Dokonalá bouře, Troja – vše na Blu-ray), navždy se ale zapsal i do dětských srdcí. V roce 1984 totiž natočil koprodukční fantasy Nekonečný příběh (Die Unendliche Geschichte / The Neverending Story, FDb.cz), který se stal doslova kultovním a usnadnil mu vstup do světa hollywoodského filmu.

Jeden z nejlepších snímků svého druhu vznikl (s tehdy značnými finančními náklady kolem sedmadvaceti milionů dolarů) v mnichovských ateliérech a podílela se na něm celá řada trikových specialistů. Ačkoliv nebyl autor knižní předlohy, spisovatel Michael Ende, s výslednou podobou filmu příliš spokojen a požádal dokonce o neuvedení v titulcích, fantastický svět si okamžitě po uvedení do kin získal přízeň malých i velkých diváků, která ostatně trvá dodnes.

Ve vysokém rozlišení tento legendární počin vyšel zatím pouze v lokální holandské edici, která má nejen problematickou jazykovou výbavu (původní anglický zvuk + pouze holandské titulky), ale především katastrofální obrazový přepis. Studio Warner naštěstí připravuje na březen 2010 své oficiální vydání, která by měla být po technické stránce v naprostém pořádku. Bude se sice nejspíš jednat o takzvanou „barebone“ edici, tedy pouze samotný film bez jakýchkoliv bonusů, ale i tak bude toto vydání jistě velmi úspěšné.

Dobrou zprávou je, že Warner Bros. své Blu-ray disky nikdy regionálně nekóduje, Nekonečný příběh si tedy budeme moct pořídit kdekoliv na světě – 2. března vyjde v regionu A (USA), 20. března v našem regionu B (Evropa). Česká jazyková výbava ve formě titulků a/nebo dabingu by se mohla objevit pouze na některé z mutací evropského vydání, jisté to ale samozřejmě není.

Nekonečný příběh (Die Unendliche Geschichte / The Neverending Story, 1984)

Nekonečný příběh / Die Unendliche Geschichte / The Neverending Story (1984)

Příběh malého chlapce Bastiena, kterému se v antikvariátu dostane do rukou kouzelná knížka. Chlapec se tam schová před svými pronásledovateli a stařičký majitel si brzy všimne chlapcova zájmu o knihu. Při jejím čtení se Bastien stane součástí Nekonečného příběhu.

Příběh apeluje na potřebu porozumění, lidských citů a imaginace, bez nichž není možná existence říše Fantazie, jež je součástí každého z nás. Úspěšný film se dočkal dalších dvou pokračování, jejichž hrdinou je opět dorůstající Bastien.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře