Blu-ray filmy nové generace: cui bono?

vydáno 22. 11. 2007 | sekce Glosy | téma Filmy

Tagy: 3:10 to Yuma, 3:10 Vlak do Yumy, BD-J, BD-Java, Blu-ray, Blu-ray profil 1.1, DMP-BD30, Fox, Lionsgate Films, Matrix, Panasonic, PIP, PlayStation 3, PS3, Resident Evil: Extinction, Resident Evil: Zánik, Sony, Sony Pictures, Sunshine, War, Warner

Panasonic před třemi týdny představil Blu-ray přehrávač DMP-BD30, který jako první na světě splňuje specifikace takzvaného Blu-ray profilu 1.1 a na začátku příštího roku se objeví prvních několik disků, které budou interaktivních možností tohoto profilu využívat. Co všechno nás tedy čeká?

Panasonic DMP-BD30

Co to vlastně je Blu-ray profil 1.1

S Blu-ray je to asi tak: v porovnání s konkurenčním HD DVD sice nabízí více prostoru, má lepší prodeje filmů a údajně i přehrávačů, obrazové i zvukové možnosti obou formátů jsou na srovnatelné úrovni, HD DVD má ale plně funkční interaktivní technologii HDi, kterou se neváhá nahlas pochlubit.

Blu-ray sice už od začátku nabízí ekvivalent ve formě BD-J (aneb BD-Java), disky vybavené touto technologií ale zatím oficiálně neexistují a to samé se týká také stávajících přehrávačů – ani jeden z nich by si s interaktivním obsahem na Blu-ray v tuto chvíli neporadil. To Blu-ray formátu samozřejmě celkem citelně škodí.

Hlavně proto tedy vznikla série technických specifikací, definujících minimální nutnou výbavu Blu-ray přehrávačů pro zpracování určitého druhu interaktivního obsahu. Označují se jako Blu-ray profily, přičemž ve verzi 1.1 (nyní také nazývané Final Standard Profile) je požadováno především následující:

  • druhý video dekodér (například pro obraz v obraze)
  • druhý audio dekodér (například pro interaktnivní audio a komentáře)
  • 256 MB trvalé paměti pro ukládání dat

Všechny Blu-ray přehrávače, které se na trh dostanou počínaje prvním listopadem 2007, musí tyto požadavky splňovat a právě Panasonic DMP-BD30 je prvním z nich. Prosakují také neoficiální zvěsti o novém firmwaru pro Sony PlayStation 3, který by měl herní konzoli „naučit“ vše potřebné a v příštím roce se samozřejmě očekává celá řada nových Blu-ray přehrávačů, které budou profil 1.1 zvládat jaksi samozřejmě.

Nová generace Blu-ray disků je za dveřmi

Už teď je jasné, že možností profilu 1.1 rozhodně nebude využívat každý nově vydaný titul, nicméně pár vlaštovek se už přece jen chystá. Čtyři své klasické filmy připravuje Disney na příští rok a hned v lednu nás čekají (minimálně) následující čtyři velmi slušně vybavené tituly od studií Lionsgate Films, Sony Pictures a Fox Home Entertainment:

Sunshine (Fox Home Entertainment)

Sunshine (2007)

Úplně prvním ohlášeným Blu-ray profile 1.1 filmem je solidní sci-fi thriller Sunshine (2007). Kromě videokomentáře formou obrazu v obraze (studio to nazývá Enhanced Viewing Mode) bude k dispozici také funkce Surround Sound Mixer, která využívá i druhého audio dekodéru. Díky tomu je v rámci obrazu v obraze možné plynule přecházet mezi zvukovými stopami jednotlivých video streamů.

Na standardních Blu-ray přehrávačích samozřejmě nebude obraz v obraze ani „Surround Sound Mixer“dostupný, videokomentář ale půjde přehrát samostatně přes celou obrazovku (v rozlišení 480p).

Video samotného filmu je 1080p/MPEG-4 AVC, zvuk je k dispozici ve špičkové kvalitě DTS-HD Master Audio 5.1.

Databáze filmů: Sushine

War (Lionsgate Films)

War (2007)

Jako druhé se k Blu-ray profilu 1.1 přihlásilo studio Lionsgate Films. Na rovinu se sluší přiznat, že akční thriller War (2007) nesbírá právě kladná hodnocení, výbava disku ovšem bude nadstandardní.

Kromě komentáře „Behind the Scenes FX Bonus“ formou obrazu v obraze, který má diváky zasvěcovat do použitých filmové triků, bude disk obsahovat také hru „Yakuza Fighter“, realizovanou kompletně pomocí technologie BD-Java, a také rozhraní „Blu-Line Slider“. To by mělo nabídnou vylepšený přístup k jednotlivým scénám, možnost „záložek“ na oblíbených místech a další dosud neviděné funkce.

Video bude opět 1080p/MPEG-4 AVC, zvuk nekomprimovaný PCM 7.1.

Databáze filmů: War

Resident Evil: Extinction (Sony Pictures)

Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extiction, 2007)

Do třetice všeho dobrého – Sony Pictures přidá do skrovné hromádky Blu-ray disků nové generace zatím poslední díl hororové zombie série podle videoher Resident Evil, tentokrát s podtitulem Extinction (Resident Evil: Zánik, 2007). Podívaná je to slušná, na Blu-ray bude navíc vyšperkovaná nejnovějšími možnostmi.

Kromě obligátního videokomentáře „Under the Umbrella“ formou obrazu v obraze bude (podobně jako u War) k dispozici i vylepšené ovládací rozhraní, které Sony nazývá „Blu-Wizard 2.0“. To by si mimo jiné mělo pamatovat všechna nastavení přehrávaného filmu (zvuk, titulky, pozice atd.) i po vyjmutí disku z přehrávače – ano, i k tomu se dá použít vestavěná stálá paměť.

Podle původních zpráv měl disk obsahovat i dema her Devil May Cry 4 a Resident Evil 5 pro PlayStation 3, nakonec tomu ale tak nebude. Přítomny budou pouze trailery k těmto hrám ve vysokém rozlišení.

Video příjemně nepřekvapí – 1080p/AVC MPEG-4, zvuk bude nekomprimovaný PCM 5.1.

Databáze filmů: Resident Evil: Extinction

3:10 to Yuma (Lionsgate Films)

3:10 to Yuma (3:10 Vlak do Yumy, 2007)

Lionsgate podruhé a tentokrát o mnoho lépe, alespoň co se samotného filmu týče. 3:10 to Yuma (3:10 Vlak do Yumy, 2007) je opravdu dobrý remake 50 let starého westernu, kterému vévodí především skvělá kamera a herecké výkony hlavních postav (Russell Crowe, Christian Bale). O důvod víc proč věnovat neobvyklou péči právě disku s tímhle filmem.

Videodokument formou obrazu v obraze se tentokrát jmenuje „Inside Yuma“ a měl by dát nahlédnout do procesu vznikání filmu.

Technické parametry budou opět excelentní – video 1080p/MPEG-4 AVC, zvuk nekomprimovaný PCM 7.1.

Databáze filmů: 3:10 to Yuma

K čemu je to vlastně dobré

Jak je vidět, „výjimečnost“ těchto několika disků spočívá v podstatě jen ve videokomentáři, který si můžete během filmu pustit do malého okénka v rohu obrazovky. Kolikrát to divák asi udělá? Respektive udělá to víckrát než jednou, při prvním shlédnutí? Navíc je k obrazu v obraze potřeba přehrávač, který si s ním poradí, a ten je v současnosti opravdu pouze jeden. Majitelé starších přehrávačů samozřejmě nebudou o nic ze samotného filmu ochuzeni, ale tím spíš se nabízí otázka – cui bono? Komu je to ku prospěchu?

To je ovšem jen námět k zamyšlení a otázka do diskuze. Jsou tu ale palčivější otázky, například: „Co bude s trilogií Matrix na Blu-ray?“ Ta totiž letos v květnu vyšla pouze na HD DVD, vydání Blu-ray verze společnost Warner Home Video slíbila v okamžiku, kdy si tento formát poradí s rozsáhlými bonusy, realizovanými právě pomocí obrazu v obraze. Takový okamžik právě nastal a Warner dosud neoznámil jediný titul, který by nových možností využíval.

Ale to nevadí. Důležité je, že Blu-ray dokázalo srovnat krok s HD DVD i v té jediné oblasti, kde zatím poněkud zaostávalo. Síly jsou zase vyrovnané a tolik skloňovaná „válka formátů“ může klidně pokračovat dál.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře