Blu-ray filmy na obzoru - #9

vydáno 26. 6. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 1 komentář

Tagy: 300: Bitva u Thermopyl, Američan v Paříži, Americký vlkodlak v Londýně, Blu-ray, Buráci, Casablanca, film, Gigi, Hustá mlha, JFK, Krutá rasa, Metropolis, Pokoj 1408, Rošťáci, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

Blu-ray Disc logo

Další přehled Blu-ray filmů, které se časem objeví v zahraničí, je plný zajímavých lokací. Čeká nás druhá bitva u Thermopyl, vlkodlak v Londýně, Američan v Paříži, ďábelský holič z Fleet Street a také Metropolis.

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Metropolis (1926)

Němý, černobílý a více než 80 let starý – takový snímek uvede začátkem příštího roku na Blu-ray distribuční společnost Kino International. Řeč je samozřejmě o pra-sci-fi Metropolis (FDb.cz), jednom z nejslavnějších filmů všech dob. Poslední „výkřik“ německého expresionismu, nadčasový svým tématem hrůzné vize města budoucnosti, zotročených mas a biblických odkazů, je přiznávanou inspirací tvůrců takových kultovních počinů, jakými jsou například Blade Runner, 2001: Vesmírná odyssea, Matrix, Smrtihlav nebo svým způsobem i legendární série Star Wars. Režisér Fritz Lang se prostě díky Metropolis nesmazatelně zapsal do zlaté knihy světové kinematografie a letitý titul se teď nejen díky tomu dočká vydání ve vysokém rozlišení. Kompletní restaurace filmu snímek po snímku sice proběhla v roce 2002 pro účely DVD, vzhledem ke stáří filmu ale nelze čekat žádné velké zázraky. No a na technické specifikace si budeme muset také ještě počkat.

Američan v Paříži (1951), Gigi (1958)

Dva americké muzikály z padesátých let, které má na svědomí slavný režisér Vincente Minnelli, slíbilo studio Warner na tento rok už před nějakým časem. Teď už je ale jisté, že Američan v Paříži (An American in Paris, FDb.cz) s Genem Kellym v hlavní roli i oscarová Gigi (FDB.cz) vyjdou na Blu-ray až v roce 2009 jako součást oslav výročí 85 let založení studia. Technické specifikace ještě nebyly oznámeny, jistá je ale přítomnost celé řady zajímavých bonusů – dobové trailery, dokumenty, rozhovory a další.

300: Bitva u Thermopyl (2007)

Velmi úspěšný titul 300: Bitva u Thermopyl (300) má co se týče vydání ve vysokém rozlišení poměrně zajímavou minulost. Komiksová adaptace, chlubící se především výraznou obrazovou stránkou, byla loni v létě vydána na Blu-ray i v té době konkurenčním HD DVD, což byla běžná praxe studia Warner. Vzhledem k tehdejším v podstatě neexistujícím interaktivním možnostem Blu-ray bylo sice HD DVD vydání podstatně lépe vybavené (videokomentář formou obrazu v obraze atd.), údajně se ale přesto lépe prodávala „chudší“ Blu-ray varianta (viz 300 – největší letošní úspěch HD filmů). Teď už je vítěz války HD formátů známý a Blu-ray navíc dostalo do vínku interaktivní Blu-ray profily 1.1 a 2.0, díky kterým lze na filmových discích vyvádět doslova psí kusy – takže je ten pravý čas na nové, vylepšené vydání! Čeho se koncem tohoto roku dočkáme, to se ale teprve uvidí.

Casablanca (1942)

Nejbanálnější a zároveň ten nejvěčnější z možných příběhů, vyprávěný na pozadí druhé světové války kdesi v Africe. Legendární filmový kult. Bezpočet citací i parodií v celé řadě snímků. To všechno je romantické drama Casablanca (FDb.cz), na které diváci ani kritika nedají dopustit už přes 60 let. A jediné, co víme o Blu-ray vydání je, že ho studio Warner chystá ještě na letošní rok. No není to smutné?

JFK (1991)

Politický thriller. Tříhodinový politický thriller. Tříhodinový kontroverzní politický thriller v režii Olivera Stonea. Je třeba dodávat víc? Sice ne každému tento výlet do americké historie sedne, ale pokud jsou konspirační teorie kolem atentátu na prezidenta Kennedyho váš šálek kávy, Blu-ray vydání filmu JFK (FDb.cz) ho naplní vrchovatě. Těšit se můžeme na nově remasterovaný přepis a bohatou bonusovou výbavu, nic dalšího ale studio Warner zatím nesdělilo. Uvidíme opět koncem roku.

Americký vlkodlak v Londýně (1981)

Režisér John Landis má na svém kontě celou řadu úspěšných filmů. Hororová komedie Americký vlkodlak v Londýně (An American Werewolf in London, FDb.cz) mezi ně sice tak docela nepatří (ačkoliv je průkopníkem žánru), své věrné fanoušky si ale najít dokázala. Blu-ray vydání, které studio Universal připravuje na příští rok, by nemělo být jen pouhou kopií HD DVD verze z roku 2006 – připravuje se například zcela nový dokument Beware the Moon: Remembering an American Werewolf in London.

Rošťáci / Buráci (1985)

Zábavná dobrodružná komedie pro celou rodinu se všemi typickými znaky filmů z osmdesátých let? Ale ano, i vy jste měli takovéhle filmy rádi. Patří mezi ně například Rošťáci / Buráci (The Goonies, FDb.cz), kteří by se na Blu-ray měli objevit letos v říjnu – nejdřív u nás v Evropě a potom i ve zbytku světa. Čeká nás VC-1 video a Dolby TrueHD 5.1 audio, bonusová výbava by se měla shodovat s DVD vydáním: videokomentář, dokumenty o natáčení, vystřižené scény a videoklip Cyndi Lauper. Proti gustu…

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007)

Tim Burton + muzikál = excelentní zážitek. O správnosti této rovnice jsme se mohli přesvědčit už mnohokrát, na Blu-ray ovšem zatím pouze jednou (Mrtvá nevěsta Tima Burtona). Ukradené vánoce jsou předběžně ohlášené na letošní podzim (viz Blu-ray filmy na obzoru – #1), zcela jistě se k nim ale přidá i Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, FDb.cz). Temný příběh z ještě temnějšího Londýna, ve kterém exceluje Burtonův dvorní „přízrak“ Johnny Depp, vyjde na Blu-ray 21. října, tedy stylově jen několik dnů před Halloweenem. Těšit se můžeme na mrazení v zádech, Dolby TrueHD 5.1 audio a bonusy shodné s půl roku starou DVD verzí.

Hustá mlha (2007), Pokoj 1408 (2007)

Do Blu-ray se pouští už i nezávislá filmová studia. Příkladem může být dvojice nízkorozpočtových adaptací povídek krále hororu Stephena Kinga Hustá mlha (The Mist, FDb.cz) a Pokoj 1408 (1408, FDb.cz), které na Blu-ray v srpnu a září uvede The Weinstein Company. Oby filmy provází pověst dobře odvedené práce a kvalitního diváckého zážitku – aby také ne, když Hustou mlhu má pevně ve své moci režijní mág Frank Darabont (Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle) a v Pokoji 1408 herecky exceluje John Cusack. Na Blu-ray si tyto etudy na strach budeme moct vychutnat v podání VC-1 videa a Dolby TrueHD 5.1 audia a samozřejmě nebudou chybět ani nějaké ty bonusy, například speciální černobílá verze Husté mlhy. Už se bojíte?

Krutá rasa (2006)

Hororové béčko Krutá rasa (The Breed, FDb.cz) v produkci legendárního Wese Cravena se oblibě diváků příliš netěší (pokud náhodou uvidíte, pochopíte). Na tomto místě ho ale musíme zmínit z jednoho prostého důvodu – studio First Look chce pro Blu-ray vydání, které je naplánováno na 21. října, nasadit poloviční cenu ($20) oproti svým dosavadním titulům ($40). Mělo by se jednat o první vlaštovku z celého hejna podobně cenově výhodných titulů ve vysokém rozlišení, kterými studio hodlá zaplavit trh. Vzhledem k jejich kvalitě (často se jedná o tituly, určené přímo pro domácí video) lze ale spekulovat o úspěšnosti takového nápadu…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Blu-ray filmy na obzoru - #9

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Červen 2008 - 10:08

Obrázek uživatele Anonym

ten film Roštaci stoji za vzhlednuti a ješte Husta hmla a pokoj 1408,ostatni sem už videla nekolikrat