Blu-ray filmy na obzoru - #36

vydáno 1. 1. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 2010: Druhá vesmírná odysea, Blu-ray, Cadillac Records, film, Gulliverovy cesty, Madadayo, Mlčenlivý souboj, Nikomu to neříkej, Ran, Rašomon, Synecdoche, New York, Volný pád

Blu-ray Disc logo

Poprvé v roce 2009 se společně podíváme na Blu-ray tituly, které se připravují v zahraničí. Dozvíte se o režijní prvotině Charlieho Kaufmana, proslulém Volném pádu, francouzském dramatu Nikomu to neříkej nebo kolekci Akiry Kurosawy.

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Synecdoche, New York (2008)

Charlie Kaufman je bezpochyby jeden z nejoriginálnějších současných scénáristů (V kůži Johna Malkoviche, Milujte svého zabijáka, Adaptace, Věčný svit neposkvrněné mysli). Nedávno vstoupila do kin jeho režijní prvotina Synecdoche, New York (FDb.cz), depresivní drama s neotřelým námětem: divadelní režisér Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) se chce pro svou nově vznikající hru pokusit o vytvoření repliky New Yorku v životní velikosti uvnitř skladu. Na Blu-ray vydává 10. března Sony Pictures s MPEG-4 AVC obrazem, Dolby TrueHD 5.1 zvukem a několika bonusovými dokumenty.

Cadillac Records (2008)

Cadillac Records je drama s prvky muzikálu, vyprávějící příběh skutečného hudebního vydavatelství Chess Records. To se v 50. a 60. letech minulého století postaralo v Americe o popularizaci žánru R&B. Film popisuje vznik, největší slávu i následný pád tohoto vydavatelství. Na Blu-ray vydává 10. března Sony Pictures s MPEG-4 AVC obrazem, Dolby TrueHD 5.1 zvukem, komentářem režiséra, vynechanými scénami a dvěma bonusovými dokumenty.

Volný pád (1993)

Za nesnesitelného horka uvízly v dopravní zácpě uprostřed Los Angeles desítky řidičů. Nervozita a napětí houstne, až jednomu z nich povolí nervy. William Foster vystoupí z vozu a se slovy „Jdu domů!“ se vydá na cestu z níž, jak se později ukáže, není návratu. Po stopách tragického hrdiny se vydává policista Prendergast, který má právě odejít do výslužby. Přestože chápe, co se odehrává ve Fosterově nitru, je přesvědčen, že ho musí zastavit. Proslulé drama Volný pád (Falling Down, FDb.cz) režiséra Joela Schumachera vydává na Blu-ray 26. května studio Warner v digibook edici s VC-1 obrazem, Dolby TrueHD 5.1 zvukem a dosud neupřesněnými bonusy.

2010: Druhá vesmírná odysea (1984)

2010: Druhá vesmírná odysea (2010, 1984)

Roku 2010 je k Jupiteru vyslána sovětská kosmická loď Leonov, jejíž posádku kromě Rusů tvoří i tři američtí astronauti. Úkolem výpravy je zjistit, co přesně se odehrálo před devíti lety na palubě americké lodi Discovery (2001: Vesmírná odysea). V průběhu záchranné operace ale na Zemi propukne vojenské střetnutí mezi USA a Sovětským svazem. Sci-fi thriller 2010: Druhá vesmírná odysea (2010, FDb.cz) vydává na Blu-ray 7. dubna studio Warner na jednovrstvém 25 GB disku s VC-1 obrazem, Dolby TrueHD 5.1 zvukem a dobovým dokumentem 2010: The Odyssey Continues

Nikomu to neříkej (2006)

Margot byla brutálně zavražděna sériovým vrahem. Její muž Alex se z této tragické události nemůže dlouho vzpamatovat a uzavírá se do svých vzpomínek. Po osmi letech dostane anonymní e-mail, po jehož otevření uvidí tvář ženy stojící uprostřed davu. Záběr je natočený v reálném čase a trvá jen několik vteřin, Alex přesto její tvář okamžitě pozná. Je to Margot… Napínavé kriminální drama Nikomu to neříkej (Ne le dis á personne / Tell No One, FDb.cz) vydává na Blu-ray 31. března společnost MPI s dosud neupřesněnou výbavou.

Gulliverovy cesty (1939)

Gulliverovy cesty (Gulliver's Travels, 1939)

Dnes už klasický příběh o Gulliverovi, který se svou lodi ztroskotal u břehů země Liliputů, je sice určen především malým divákům, určitě se ale bude líbit i dospělým. Dokonalá práce bratří Fleischerů je zárukou dobré zábavy a staví tento titul na přední místo v oblíbenosti animovaných filmů – samozřejmě s ohledem na dobu vzniku. Film Gulliverovy cesty (Gulliver's Travels, FDb.cz) vydává na Blu-ray 10. března Koch Entertainment s remasterovaným MPEG-4 AVC obrazem, další informace zatím nebyly zveřejněny.

Mlčenlivý souboj (1949), Rašomon (1950), Ran (1985), Madadayo (1993)

Na závěr něco, co nepotěší milovníky filmů slavného režiséra Akiry Kurosawy – čtveřice jeho vybraných filmů vychází v kolekci Akira Kurosawa Blu-ray Box (Limited Edition) pouze v Japonsku, o americké nebo dokonce evropské verzi zatím nepadlo jako slovo. Snímky Mlčenlivý souboj (Shizukanaru ketto / A Silent Duel), Rašomon (Rashômon, FDb.cz), Ran (FDb.cz) a Madadayo se v zemi vycházejícího slunce na Blu-ray objeví 6. února s 1080p obrazem a originálním PCM mono zvukem, součástí bude také speciální booklet. Naopak nejistá je přítomnost anglických titulků.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře