Blu-ray filmy na obzoru - #24

vydáno 9. 10. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Byl jsem při tom, Coach Carter, Dexter, film, Hraje skupina Spinal Tap, Mamma Mia!, Nevěrná, Obávaný bojovník, Pokrevní bratři, Růžový panter, Zodiac

Blu-ray Disc logo

Výhled na připravované Blu-ray filmy se pomalu začíná přesouvat na přelom roku – a je se na co těšit! Okouzlí nás Dexter, vyděsí Zodiac, nadchnou Pokrevní bratři, ohluší skupina Spinal Tap, rozesměje Růžový panter… Mamma Mia!

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Hraje skupina Spinal Tap (1984)

Když někoho oslovují mystifikační dokumenty Petra Zelenky Visací zámek 1982–2007, Mňága – Happy End nebo Rok ďábla, pak pro něj bude „rockument“ Hraje skupina Spinal Tap (This Is Spın̈al Tap, FDb.cz) jako stvořený. V roce 1984 ho jako svou prvotinu natočil slavný režisér Rob Reiner a udělal si tak legraci (ale v tom dobrém slova smyslu) ze všech rockových kapel i jejich fanoušků. Zajímavostí je, že fiktivní skupina Spinal Tap, o které smyšlený dokument pojednává, začala na základě jeho úspěchu skutečně koncertovat a dokonce vydala dvě alba. Na Blu-ray vydává studio Fox 20. ledna příštího roku s MPEG-4 AVC obrazem, DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, několika audiokomentáři a vynechanými scénami, nechybí ani hudební videa a interaktivní hříčka, ve které si lze vytvořit vlastního rockového maskota.

Dexter – 1. sezóna (2006)

Televizní seriály. Známe je všichni – někteří je nenávidí, jiní milují. V poslední době se jich vyrojilo tolik, až je téměř nemožné sledovat je všechny a odhalovat perly v hromadách zbytečného balastu. Jednou takovou až neuvěřitelně kvalitní perlou je americký dramatický seriál Dexter (FDb.cz), jehož první sezóna se začala vysílat už před dvěma roky. Temný, psychologicky vypjatý a spletitý detektivní příběh, jehož hlavním hrdinou je masový vrah (stojící ovšem na té správné straně), vychází z velmi úspěšné knihy Jeffa Linsdaye Darkly Dreaming Dexter, která vyšla i u nás. Seriál je ověnčený bezpočtem ocenění a v současné době se připravuje jeho třetí sezóna. Tu první vydává na Blu-ray studio Paramount 6. ledna 2009 a zatím není známo víc, než že na čtyřech dvouvrstvých discích bude všech 12 epizod (576 minut) s Dolby TrueHD 5.1 zvukem.

Obávaný bojovník (2006)

Hongkongské akční drama Obávaný bojovník (Huo Yuan Jia / Fearless, FDb.cz) vypráví skutečný příběh nerozvážného mladíka, který se vypracoval až na velmistra WuShu, rozhodl se bojovat za svůj národ a stal se hrdinou. Režie Ronnyho Yu, špičková choreografie soubojů a legendární Jet Li v hlavní roli zaručují kvalitní divácký zážitek, ale samozřejmě ne úplně pro každého. Na Blu-ray vydává 9. prosince studio Universal s původním DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem a ve všech třech existujících verzích: unrated, režisérské a kinoverzi.

Byl jsem při tom (1979)

Peter Sellers je většině lidí známý především jako roztržitý detektiv Clousseau z komedií o Růžovém panterovi. Jeho životní rolí je ale autistický zahradník Chaucey, který díky shodě náhod pronikne do politické sféry a udělá ohromnou kariéru – aniž by ovšem chtěl nebo snad dokonce chápal, co se vlastně děje. Řeč je samozřejmě o sarkastické smutné komedii Byl jsem při tom (FDb.cz), natočené podle novely Jerzyho Kosinskiho. Ta Sellerse okouzlila natolik, že na možnost jejího zfilmování vydržel čekat dlouhých sedm let a nakonec byl za svůj výkon nominován na Oscara. Třicetileté výročí filmu uctí příští rok studio Warner Blu-ray vydáním, které by se mělo objeví 3. února ve formě digibooku. Žádné další podrobnosti zatím nejsou známy.

Pokrevní bratři (1999)

Režijní debut dosud zcela neznámého Troye Duffyho lze nazvat prvním filosofickým akčním filmem. Dvojice (anti)hrdinů se na základě božího vnuknutí rozhodne vzít spravedlnost v Bostonu do svých rukou a začne systematicky likvidovat všechny „hříšníky“: ruské mafiány, návštěvníky striptýzových klubů a sexshopů… Získají s tím obdiv nejen veřejnosti, ale i agenta FBI, který jejich zločince vyšetřuje. Že si během filmu Pokrevní bratři (FDb.cz) užijeme hodně střílení, násilí, sprostých slov a černého humoru, to je nad slunce jasné. Na Blu-ray vydává 13. ledna 2009 studio Fox s MPEG-4 AVC obrazem a DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, podrobnosti o bonusech dosud nebyly oznámeny.

Nevěrná (2002)

Zatím posledním filmem režiséra Adriana Lyneho, jehož díla většinou balancují na pomezí (někdy samoúčelné) erotiky a násilného zločinu, je dramatický thriller Nevěrná (Unfaithful, FDb.cz). Nedosahuje sice kvalit Osudové přitažlivosti nebo Neslušného návrhu, přesto potěší zejména hereckým výkonem Diany Lane (nominace na Oscara) a skutečně žhavými erotickými scénami. Na Blu-ray vydává 20. ledna studio Fox s MPEG-4 AVC obrazem a DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, bonusy by měly kopírovat předchozí DVD vydání.

Mamma Mia! (2008)

Mamma Mia! (2008)

Nesmyslná a prostoduchá, ale na druhou stranu roztomilá komedie s překvapivě dobrým hereckým obsazením (mimo jiné Meryl Streep a Pierce Brosnan) – to je romantický muzikál Mamma Mia! (FDb.cz). Za nedávné úspěšné tažení i našimi kiny zřejmě mohou všudypřítomné písničky skupiny ABBA, jejichž retro-kultovní status dokáže přilákat starší generaci a oslovit mladou. Celkově se jedná o absolutně nenáročnou oddechovou záležitost, která potěší především ženy a dívky. Na Blu-ray vydává v USA 16. prosince studio Universal s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, obsáhlou bonusovou výbavou v HD a BD-Live obsahem, přístupným přes internet. V Evropě vychází už 24. listopadu.

Zodiac (2007)

Všechny filmy režiséra Davida Finchera mají něco společné: zabývají se temnými až děsivými tématy, mají nadprůměrnou technickou úroveň a jsou bez výjimky celosvětově úspěšné. Je to neuvěřitelné, ale z této už šest filmů čítající řady skutečně nevybočuje (v tom špatném slova smyslu) ani ten poslední, kriminální thriller Zodiac (FDb.cz), vycházející námětem ze skutčného pátrání po skutečném masovém vrahovi. Ten na přelomu šedesátých a sedmdesátých pod přezdívkou Zodiac terorizoval bezpočtem vražd San Francisco a nikdy se ho nepodařilo dopadnout. Na Blu-ray vydává studio Paramount 27. ledna (už dříve byla k dispozici lokální vydání v některých evropských zemích) s Dolby TrueHD 5.1 zvukem a rozsáhlou bonusovou výbavou, čítající kromě audiokomentářů také celou řadu dokumentů v HD.

Růžový panter (1963)

O geniálním herci Peteru Sellersovi už tu dnes byla řeč. Jeden z jeho nejproslulejších filmů, neuvěřitelných 45 let stará komedie Růžový panter (FDb.cz), se díky péči studií Fox a MGM objeví 27. ledna příštího roku na Blu-ray. Samozřejmostí je DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk, žádné další podrobnosti zatím nebyly oznámeny. V průběhu roku se zřejmě dají očekávat i všechny zbývající filmy „panterské“ série, které jsou mnohdy ještě lepší, než tento úvodní film.

Coach Carter (2005)

Coach Carter (2005)

Nadprůměrný film o podprůměrném středoškolském basketbalovém družstvu, které začne s příchodem nového trenéra vítězit, přechází z klasického sportovně-školního klišé místy až do kvalitního morálně-sociálního dramatu. Možná za to může Samuel L. Jackson v hlavní roli, faktem prostě je, že snímek Coach Carter (FDb.cz) z řady jemu podobných velmi výrazně vybočuje. Na Blu-ray vydává 16. prosince studio Paramount s Dolby TrueHD 5.1 zvukem, dokumenty o natáčení, vynechanými scénami a dalšími bonusy.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře