Blu-ray filmy na obzoru - #10

vydáno 3. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Dobrodružství Robina Hooda, film, Hellraiser, Jerry Maguire, Kmotr, Korn: Live on the Other Side, Kukuřičné děti, Piráti z Karibiku, Riskantní podnik, Saló, aneb 120 dnů Sodomy, Šestý smysl, The Godfather

Blu-ray Disc logo

Když smysl, tak šestý. Když podnik, tak riskantní. Když děti, tak kukuřičné. Když Hellraiser, tak Pinhead. Když Saló, tak Sodoma. Když kmotr, tak Kmotr. Na podzim se na Blu-ray budou dít opravdu zajímavé věci!

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Trilogie Piráti z Karibiku

Trilogie Piráti z Karibiku (Pirates of the Caribbean Trilogy)

Veleúspěšná trilogie Piráti z Karibiku už na Blu-ray kompletně vyšla a je zbytečné těšit se v nejbližší době (jestli vůbec někdy) na nějakou další edici. Filmy Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003), Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže (2006) a Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007) jsou a stále budou k dispozici jako trojice samostatných, skvěle vybavených a navíc dvojdiskových Blu-ray vydání, studio Sony Pictures se pouze rozhodla udělat z nich šestidiskový balík a od 16. září ho nabízet všem zájemcům. Jasné je cílení zejména na nové majitele HD televizí a Blu-ray přehrávačů, kterých by mělo právě ke konci roku významně přibýt. Taková kolekce blockbusterů může přijít vhod, zvlášť když bude oproti samostatným vydáním o více než $20 levnější .

Trilogie Kmotr

Trilogie Kmotr (The Godfather Trilogy)

Jedna z největších a nejslavnějších ság v dějinách kinematografie si konečně našla cestu k vysokému rozlišení. Legendární, mnoha Oscary ověnčená, často citovaná i parodovaná mafiánská trilogie Kmotr (The Godfather, 1972, FDb.cz), Kmotr II (The Godfather: Part II, 1974, FDb.cz) a Kmotr III (The Godfather: Part III, 1990, FDb.cz) je adaptací neméně slavné knižní předlohy Maria Puza a zcela jistě patří mezi to nejlepší, co kdy režisér Francis Ford Coppola stvořil. Studio Paramount vydá tento trojitý skvost na Blu-ray 23. září ve formě čtyřdiskové edice, která se kromě celé řady bonusů (některé jsou zcela nové a v HD) a Dolby TrueHD 5.1 zvuku pochlubí především zcela novým obrazovým přepisem, na jehož korektnost dohlížel sám tvůrce filmů. Za cenu $120, která bude na e-shopech ještě o něco nižší, se jedná o nabídku, kterou nelze odmítnout.

Riskantní podnik (1983), Jerry Maguire (1996)

Riskantní podnik (Risky Business, 1983)

V hlavní roli Tom Cruise, a to hned dvakrát. Jako mladíčka nám ho na Blu-ray představí 16. září studio Warner ve filmu Riskantní podnik (Risky Business, FDb.cz), který bývá často označován jako předchůdce dnešních teenagerských komedií. Protože se jedná o vydání u příležitosti 25 let tohoto filmu, můžeme se těšit na komentář režiséra, producenta a herců (formou obrazu v obraze), zcela nový dokument o natáčení a alternativní konec. Podruhé se pak Tom Cruise představí v romantickém příběhu ze sportovního prostředí jako Jerry Maguire (FDb.cz), kterýžto film vydává na Blu-ray Sony Pictures 9. září. Informace o technických specifikacích ani výbavě zatím nejsou k dispozici.

Šestý smysl (1999)

Šestý smysl (The Sixth Sense, 1999)

Duchařský thriller Šestý smysl (The Sixth Sense, FDb.cz) vynesl jeho režiséra a zároveň i scénáristu M. Night Shyamalana do filmařského nebe, byla tedy jen otázka času, kdy se objeví také ve vysokém rozlišení. Studio Disney ho na Blu-ray vydává 30. září a kromě MPEG-4 AVC videa a PCM audia se nejspíš můžeme těšit také na kompletní bonusovou výbavu, známou z předchozího dvojdiskového DVD vydání.

Hellraiser (1986), Kukuřičné děti (1984)

Filmová osmdesátá léta byla zlatým věkem pro nějrůznější horory, mezi kterými se občas objevil kvalitní kousek. Hned dva z těch nejslavnějších a nejpovedenějších nám hodlá naservírovat Anchor Bay Home Entertainment na přelomu roku. Hellraiser (FDb.cz) vychází z novely slavného Clivea Barkera, je prvním ze zatím osmidílné série a v žebříčku nejděsivějších filmových momentů se jedna z jeho scén umístila v první dvacítce. Pokud by ani to neznamenalo záruku kvality, je tu ještě legendární Pinhead, do něhož se zamilujete na první pohled. Kukuřičné děti (Children of the Corn, FDb.cz) jsou na tom podobně: předlohou jim byla novela krále hororu Stephena Kinga, jedná se o první film sedmidílné série a po jeho shlédnutí se budete na všechny děti z okolí nějaký čas dívat s respektem. Na technické podrobnosti a bonusovou výbavu je jako obvykle ještě brzo, ale těšit se můžeme už teď.

Dobrodružství Robina Hooda (1938)

Dobrodružství Robina Hooda (The Adventures of Robin Hood, 1938)

Jedno z mnoha filmových zpracování skutků Robina Hooda se dočká vydání i na Blu-ray. Klasický hollywodský trhák ze 30. let Dobrodružství Robina Hooda (The Adventures of Robin Hood, FDb.cz) s Errolem Flynnem a Olivií De Havilland se může pochlubit třemi Oskary, mimo jiné i za výpravu, která je skutečně velkolepá. Studio Warner vydá film ve vysokém rozlišení 26. srpna, propast sedmi desetiletí by měl setřít nově zrestaurovaný obrazový přepis a přítomná by měla být také celá řada bonusových materiálů, z nichž některé budou v HD.

Saló, aneb 120 dnů Sodomy (1975)

Saló, aneb 120 dnů Sodomy (Salò o le 120 giornate di Sodoma, 1975)

Kontroverzní adaptace románů markýze de Sade, spojující v sobě fašismus se sexuálními aberacemi a dovádějící tuto paralelu až na samou hranici únosnosti, jejíž režisér byl několik dnů před premiérou za nevyjasněných okolností brutálně zavražděn prostitutem? Lepší „reklamu“ si snad ani nelze přát. Film Saló, aneb 120 dnů Sodomy (Salò o le 120 giornate di Sodoma, FDb.cz), jehož promítání bylo v řadě zemí zakázáno a pokud už se dostal na veřejnost, tak v cenzurované verzi, vychází díky Britskému Filmovému Institutu v září tohoto roku. Dvojdiskové vydání bude obsahovat kompletní necenzurovanou verzi nově přepsanou z negativu, původní italský zvuk, čtyři dokumentární filmy v celkové délce přes dvě hodiny a booklet plný dalších informací a fotografií. Ideální dárek pro… no, však on už se někdo najde.

Korn: Live on the Other Side (2006)

Příznivci americké nu-metalové skupiny Korn si letos nemohou vůbec na nic stěžovat – tento týden vyšel na Blu-ray živák z Montreux a na 7. října se chystá další, tentokrát přímo z New Yorku. Záznam koncertu byl prováděn HD kamerami a na disku bude přítomný sice „jen“ v rozlišení 1080i (tedy prokládaně), důležitý je ale především zvuk – DTS-HD Master Audio 5.1 pro všech 17 skladeb. K tomu dva krátké dokumenty, videoklip Come Undone a nářez může začít!

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře