Blu-ray filmy mají problém: jsou dražší než DVD

vydáno 30. 4. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Glosy | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: BD-Live, Blu-ray, Disney, DVD, film, LionsGate, prodej, Sony, válka formátů, video, Walk Hard: The Dewey Cox Story, Warner Bros.

Blu-ray Disc logo

„Modrá“ technologie sice vyhrála válku HD formátů, za úplný konec všech problémů to ale ještě nelze považovat. Na obzoru je totiž další bitva – tentokrát proti sobě stojí výrobci, prodejci a zákazníci. Zvítězit by nakonec měli být pokud možno všichni, což nebude vůbec snadné.

Jde totiž o přežití. Průzkumy z poslední doby jasně ukazují, že pokud se v nejbližší době nepodaří snížit ceny Blu-ray filmových disků, zákazníci o ně mohou ztratit zájem. Zlevnění samozřejmě musí být přijatelné pro výrobce (tedy filmová studia) i prodejce a navíc je nutné brát v potaz trh s klasickými DVD. Tím směrem totiž paradoxně leží největší problém.

Pokud dnes porovnáme ceny filmů na DVD a Blu-ray, nenajdeme ve výsledcích žádný smysl ani řád. Sony Pictures například připravila pro Walk Hard: The Dewey Cox Story cenovku $44, což je o celých čtrnáct dolarů více, než za dvoudiskové DVD vydání! Možná je to kvůli přítomnosti BD-Live na Blu-ray disku a s tím spojenými vyššími náklady na výrobu, každopádně rozdíl 50 % mezi cenou za SD a HD video je neadekvátní.

Takových případů lze nalézt celou řadu, zejména mezi novinkami, neplatí to ale za všech okolností – u některých nových titulů je rozdíl mezi DVD a Blu-ray vydání třeba jen pět nebo deset dolarů. Nabízí se tedy myšlenka, že se cena mění ne v závislosti na použité technologii, ale na konkrétním filmu. To je samozřejmě špatně, Blu-ray zatím není v takové situaci, aby si mohlo podobné experimenty dovolit.

Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007)

Na druhou stranu například studia Warner Bros., Disney a Lionsgate poslední dobou razí sympatický trend shodných cen pro Blu-ray a DVD. Čas od času se také objeví hromadné přecenění, jako například u celé řady titulů studia Lionsgate, vydaných v první vlně Blu-ray disků v roce 2006. Ty jsou teď k mání za neuvěřitelně příznivé ceny ($20, resp. cca $13 na e-shopech), nicméně se nejedná o novinky a ani obrazová kvalita není nejlepší, o celkové výbavě pak ani nemluvě.

Přesto v naprosté většině případů vychází Blu-ray verze stejného filmu dráž než na DVD. Blu-ray (a HD technologie všeobecně) ještě nemá mezi běžnými spotřebiteli dost velké „jméno“ na to, aby si dokázali cenový rozdíl zdůvodnit a rozhodli se pro sice o něco dražší, ale také mnohonásobně kvalitnější Blu-ray verzi. Tato skupina má přitom tu největší kupní sílu.

Kromě důkladné osvěty v oblasti HD videa a audia by zákazníky jistě dokázaly oslovit právě nižší ceny. Na druhou stranu se to ale nesmí přehnat, aby se na slibně rozjetém Blu-ray vlaku dalo také něco vydělat, což zase potřebují prodejci. Než se s nimi filmová studia na něčem dohodnou, zákazníci mohou klidně počkat… Čas od času se jim předhodí nějaká akce typu „dva Blu-ray filmy + jeden zdarma“ a je zase na chvíli klid. Věčně to takhle ale nepůjde.

Výše uvedené odstavce platí samozřejmě pro americký trh, případně pro vyspělé evropské státy. V našich obchodech totiž Blu-ray disky stále představují jakési luxusní a nedostupné zboží, které je zřejmě nutné patřičně ocenit. Ačkoliv od prvního Blu-ray filmu na tuzemském trhu uplynul už rok, ceny se nepohnuly ani o kousek a nejprodávanější tituly můžeme počítat maximálně po stovkách. Za daných podmínek se opravdu není čemu divit.

Pokud ale bude podobná (i když ne tak tragická) situace panovat i na mnohonásobně větším světovém trhu, můžeme se dočkat nepříjemných překvapení. Nezbývá než doufat, že někdo dostane včas rozum.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře

Re: Blu-ray filmy mají problém: jsou dražší než DVD

Vložil heksa (bez ověření), 30. Duben 2008 - 21:00

Obrázek uživatele heksa

ten predposleni odstavec to presne vystihuje pokud v Americe stoji Blu-Ray 300–500kc neni skoro duvod si kupovat DVD. ale pokud ti nasi pitomci davaji na blu-ray cenu 900kc nemuzou se divit ze si to nigdo nekoupi a zbytecne zabijijou kvalitni a dobrej format

Re: Blu-ray filmy mají problém: jsou dražší než DVD

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Květen 2008 - 21:26

Obrázek uživatele Anonym

nasi jsou ocasove nevedi co by za to chteli nenazranci. vzdyt to bylo takhle do nedavna s dvd dokud neprisly pribalove dvd k novinam. chtelo by to takovouhle konkurenci s bluray myslim ze bluray za 300kc by se prodavalo urcite

Re: Blu-ray filmy mají problém: jsou dražší než DVD

Vložil Cenda...2 (bez ověření), 24. Prosinec 2008 - 11:18

Obrázek uživatele Cenda...2

No a pak se diví, že si lidi od filmů raději přepalují pirátský kopie.