Blu-ray filmy budeme kopírovat i legálně

vydáno 23. 6. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: AACS, AACS Licensing Administrator, Apple, BD-Live, Blu-ray, DRM, DVD, film, iPod, Managed Copy, přehrávač

Blu-ray Disc logo

Když už si člověk koupí placku s filmem a dá za ní třeba osm set korun, asi není příliš nadšený, pokud se mu disk při převozu poškodí, kamarád ho poškrábe, dítě zlomí nebo si z něj manželka udělá podtácek. Jenže tvorba kopií je víceméně ilegální činnost a i když k ní má člověk patřičné nástroje a vybavení, je dost složitá a časově náročná (viz Ripujeme Blu-ray snadno a rychle).

Digitální kopie, které jsou k Blu-rayům poslední dobou ve Státech přidávány, tenhle problém řeší jen částečně – film si sice můžeme zkopírovat třeba na iPod, ale to samozřejmě není žádná záloha, pouze komprese pro jiné zařízení a navíc v menším rozlišení než originál.

Studia si jsou dobře vědoma toho, že zákazník má zájem také o tvorbu legálních kopií, a tak se rozhodla přistoupit na kompromis: jmenuje se Managed Copy a dovolí nám vytvořit si zcela legální 1:1 kopii koupeného Blu-raye, aniž by vás za to naháněly státní orgány.

Na Managed Copy (dalo by se přeložit jako hlídaná kopie) se konsorcium studií a výrobců hardwaru pod hlavičkou AACS LA (Advanced Access Content System License Administrator) připravuje už dlouho, dokonce by se dalo mluvit o řádech roků, až teď ale byla potřebná licence finalizována.

Její podmínkou je, že všechny Blu-ray disky prodané od prvního čtvrtletí příštího roku a dál musí splňovat požadavky pro vytváření kopií. Výrobci sice musí licenci ještě schválit, protože na ní ale spolupracují společně, nehrozí že by někdo z konsorcia dělal problémy.

Blu-ray Managed Copy - princip fungování

Managed Copy bohužel nebude přístupná okamžitě. Ani na začátku roku 2010, kdy už budou disky „hlídanou kopií“ vybaveny, si uživatel své vlastní kopie přes tento systém nebude moct vytvořit, protože k tomu ještě nebude uzbůsobený hardware. Výrobci o Managed Copy sice věděli předem, ale protože licence nebyla finalizována, odmítali na ní připravovat svůj hardware.

Počítá se s tím, že první vlaštovky schopné vytvářet Managed Copy se objeví nejdříve ve třetím čtvrtletí roku 2010, ve velkém by se tedy tato technologie mohla rozšířit až na konci příštího roku – o Vánocích.

Managed Copy vyžaduje úplně nový hardware a samozřejmě BD-Live přehrávač, což je dnes prakticky každý nový přístroj. Princip této funkce je takový, že se po vložení disku do playeru v klasickém menu objeví i záložka s Managed Copy. Když na ni uživatel klikne, disk se připojí k externím serverům AACS, na kterých přehrávač zjistí, jestli už na něm byl disk někdy kopírován. Pokud ne, odpoví server autorizací kopie a uživatel se může pustit do její tvorby.

BD-Live - logo

Přizpůsobený hardware by měl být připraven vytvořit jak DVD kopii, tak plnohodnotnou Blu-ray zálohu, kopii na SD disk, flashdisk nebo na externí harddisk jako DRM chráněný soubor. Selský rozum velí, že by v tom případě měly být budoucí Blu-ray přehrávače vybaveny vypalovačkou, o tom ale nikde zmínka (zatím) nepadla.

Zní to kouzelně, i tahle technologie ale má svých pár háčků. Jeden z nich je fakt, že se k AACS ještě nepřidalo Apple, takže kopie pro iPody a podobný hardware zřejmě nebudou možné (o tom, že se Apple přidá, se ovšem spekuluje). Mnohem víc by nás měl trápit fakt, že studia budou mít nad tvorbou Managed kopií absolutní dohled. Nejen že si budou moct do řetězce zapojovat vlastní autorizační servery, časem by za tvorbu kopií mohla vybírat i peníze.

Co se tedy zdá na první pohled jako vstřícný krok k uživateli, je nakonec jen další způsob, jak z nás i po koupi disku ždímat další peníze. Sazby za kopii by sice neměly být příliš vysoké a některá studia se jim dost možná úplně vyhnou, dovedu si ale už teď představit, že třeba takový Fox si ani těch pár drobných utéct nenechá. A piráti se tak budou mít i nadále na co vymlouvat.

Ať už to dopadne jakkoliv, Managed Copy jistě bude hodně oblíbená funkce a člověk díky ní konečně docení existenci BD-Live, bez kterého se neobejde.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře