Blu-ray disky budou zrychlovat a zvyšovat kapacitu

vydáno 4. 10. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média, Ze světa

Tagy: BD-R, Blu-ray, CEATEC Japan 2007, Hitachi, Panasonic, TDK

Hitachi - prototyp Blu-ray mechaniky pro práci se 100 GB vícevrstvými disky

Na právě probíhající výstavě CEATEC 2007 v Japonsku bylo představno několik nových technologií, posouvajících Blu-ray disky kupředu. Kromě prototypu čtyřvrstvého BD s kapacitou 100 GB byly k vidění například komponenty pro osmirychlostní zápis na BD-R.

O více než dvouvrstvých Blu-ray discích se už nějaký čas mluví, firma TDK dokonce začátkem letošního roku zveřejnila, že dokáže vyrábět BD s kapacitou až 200 GB. V Japonsku teď byly naživo k vidění TDK BD-R disky se čtyřmi vrstvami (100 GB) a šestinásobnou rychlostí zápisu. Hitachi zase předváděla prototyp mechaniky, která je schopná si s těmito vícevrstvými disky bez větších problémů poradit. Do komerční sféry by tato technologie mohla proniknout v roce 2009.

Panasonic vystavoval komponenty, dovolující zápis na BD-R osminásobnou rychlostí. Pracuje se už i na dvanáctinásobné, dál už ale Blu-ray zrychlovat nemůže, materiály používané na výrobu disků totiž víc než 10800 otáček za minutu fyzicky nevydrží. Blu-ray Disc Association ostatně zatím nemá specifikaci ani pro zápis šestinásobnou rychlostí.

Článek je součástí série, informující o akci CEATEC 2007 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře