Blu-ray akce studia Warner: Red2Blu a Warnerblu

vydáno 23. 4. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, film, HD DVD, Red2Blu, Toshiba, válka formátů, Warner Bros., Warnerblu

Warner Bros. - logo

Možná si ještě vzpomenete, že kdysi relativně dávno nevycházely filmy ve vysokém rozlišení jen na Blu-ray, ale také na konkurenčním formátu HD DVD společnosti Toshiba. Tato takzvaná válka formátů skončila v únoru loňského roku vítězstvím „modré“ technologie (viz Toshiba oficiálně potvrdila konec HD DVD), ovšem pro více než milion majitelů HD DVD přehrávačů to neznamenalo nijak potěšující zprávu. Co s přehrávači, co s disky?

Objevilo se sice několik přechodných akcí různých výrobců a obchodních řetězců, které umožňovaly „vrátit“ HD DVD přehrávač, získat slevový kupón a ten pak uplatnit při nákupu Blu-ray zařízení, ale od již zakoupených „červených“ HD DVD disků se všechna studia v podstatě distancovala. Marketingoví specialisté kolosu Warner Bros. se teď rozhodli situaci změnit a vyrukovali s výměnnou akcí, výmluvně nazvanou Red2Blu.

Studio Warner bylo v době války formátů jediné z velkých hollywoodských studií, které všechny své filmy vydávalo zároveň na Blu-ray i HD DVD. Co z toho v rámci akce Red2Blu plyne je jasné – výměnou za originální obal HD DVD titulu, zaslaný poštou do zpracovatelského centra, obdržíte během čtyř až pěti týdnů ten samý titul na Blu-ray.

Akce ovšem platí pouze pro vybraných 128 HD DVD disků a za každý Blu-ray disk zaplatíte $5 (cca 100 korun) plus $7 poštovné za odeslání všech titulů. I tak to ale není vůbec špatný obchod (samozřejmě platí jen v rámci USA a Kanady, jak jinak).

Problémem může být špatné načasování – většina dřívějších příznivců HD DVD technologie se už zbavila jak přehrávačů, tak samozřejmě i filmových disků a své oblíbené tituly si se skřípěním zubů zakoupila na Blu-ray za plnou cenu. Celá akce Red2Blu tak možná přišla „s křížkem po funuse“.

Blu-ray Disc logo

Aby tato celkem velkorysá nabídka nebyla líto všem těm, kteří za Blu-ray disky utrácejí pravidelně a rádi, připravilo studio Warner akci i pro ně. Pod názvem Warnerblu se skrývá věrnostní systém, který na základě registrace a odesílání kódů Blu-ray disků odmění každých pět zakoupených filmů jedním Blu-ray titulem zdarma.

Akce je časově omezená do dubna příštího roku, opět platí jen pro americké a kanadské teritorium a omezený (resp. přesně specifikovaný) je jak seznam titulů, které je možné „sbírat“, tak i nabídka odměn. Obojí se ovšem bude v průběhu akce měnit, podle toho jak budou vycházet další Blu-ray filmy.

V Evropě se samozřejmě ničeho takového nedočkáme – HD DVD technologie se tu do svého konce v podstatě nestačila ani pořádně rozjet, takže o nějakém vyměňování nemůže být ani řeč, no a věrnostní program… Při současném evropském objemu prodeje Blu-ray disků něco takového prostě nemá pro studia ani distributory smysl.

Bohužel.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře