Bez kalhot (recenze Blu-ray)

vydáno 10. 1. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 9 komentářů

Tagy: Bez kalhot, Blu-ray, film, Magic Mike, recenze

Bez kalhot (Magic Mike, 2012) (Blu-ray)

Channing Tatum prodělal za poslední rok nečekanou změnu. Z vysmívaného nadutce, jemuž by kdekdo zakázal pod trestem smrti vstup na stříbrné plátno, se vyloupnul sympatický protagonista, který má buď velmi schopného agenta, anebo ví, co dělá. Dovede se prodat jako pohodový milovník v Navždy spolu, nevadí mu dělat si ze sebe srandu v 21 Jump Street a dokonce se ani ohlížet za ne úplně zářivou minulostí striptéra. A to navíc způsobem, který povrchní a nebojí se kromě obnažování mužských schránek jít i trochu pod kůži.

Na druhou stranu, koho to u filmu režírovaného Stevenem Soderberghem překvapuje. Režisér geniálního Trafficu si za poslední roky vybudoval pozici „bořiče očekávání“, když naservíroval film o šíření epidemie nikoli v okázalém hollywoodském stylu, ale téměř jako fiktivní dokument, a následně zprudil akční fanatiky skoro až antidynamickým thrillerem Zkrat, kde sice akce je, ale záměrně vás unudí k smrti. A v Bez kalhot se naštěstí k režimu á la Dannyho parťáci nevrací a zůstává ve vyjetých kolejích.

Bez kalhot tak sice servíruje parádní taneční scény, u nichž zaručeně navlhne rozkrok každé partnerky, jež vám obratem pořídí permici do fitness centra, zároveň však nabízí osobní dramedii, jež dovede být nejen vtipná a vyhrocená, ale hlavně autentická a dvojznačná. Na jednu stranu si ji bez problémů užije divák, jemuž jde o sexy borce, pěkné baby, sem tam nějakou kopulaci a romantickou linku napříč. Na své si ovšem přijde i náročnější filmožrout, jehož baví sledovat, jak si Soderbergh s tématem pohrává a staví ho i díky povedenému scénáři do značně relativního světla reflektorů.

Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Světla, které na první pohled ukazuje snový svět striptérů, kteří vydělávají balík, fetují a souloží s polovinou zákaznic. Už na druhý ale odhaluje, že pod touhle líbivou slupkou spousta věcí vyhnívá a že z hvězdy noci je přes den směšná nicka, která je i relativním blízkým lidem pouze pro smích a slouží jim mnohdy jako hračka pro dosažení vlastních cílů.

Tahle kombinace pozlátka a jeho odvrácené strany funguje parádně, přičemž film netratí ani v oblasti romance, která se snaží vymezovat žánrovým konvencím a tudíž v ní nenajdete svá „oblíbená“ klišé v stoprocentním balení, ale maximálně pouze v náznacích, které mocně vyrovnávají přirozené, dost možná i improvizované dialogy, jež většina herců hraje s naprostým gustem (namachrovaný McConaughey) a do nichž Soderbergh skrze výkony přimíchává potřebnou dávku životnosti díky různým přeřekům, zadýchanosti a neotesanosti ústředních modelů, jimž bůh nadělil větší mimiku do břišních než mimických svalů.

Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012)

Je to originální, je to nápadité a díky hladké režii i velice zábavné pokoukání překvapivě nejen pro dámy, ale takřka pro každého, kdo se dokáže zbavit předsudků, že film o striptérech nemůže být ničím víc. Může a dokonce je. Fajnovým dramatem, které je seriózní, zároveň nad věcí a servíruje nejen božskou technickou stránku (Soderbergh je vážně mistr), ale i příběh s postavy, k nimž se zatraceně snadno přimyká, i když nechodíte pravidelně cvičit bicáky, netrsáte na „It's raining man“ a stránky s gay pornem míjíte co největším obloukem.

Technické provedení

Steven Soderbergh točí rychle a efektivně. Což znamená, že velmi často spoléhá na přirozené světlo a s vizuální stránkou se i přes nepopiratelnou technickou brilanci nijak zvlášť nepárá. Od Bez kalhot tedy nečekejte vizuální dokonalost, spíše obraz věrně zobrazující natočený materiál se všemi plusy a mínusy.

Bez kalhot byl natočený na Red Epic, takže pokud jsou podmínky pro natáčení dokonalé, dostanete obraz jako víno. Platí to hlavně pro taneční sekvence, s nimiž si Soderbergh maximálně vyhrál a které jsou fantasticky nasvícené, abyste z polonahých chlapíků viděli každý sval a záhyb.

Jakmile se přesune do slabě osvícených prostorů, obraz má tendence sem tam zašumět a vizuálně „měknout“, nicméně nejde o chybu Blu-raye jako takového. Jedná se jen o věrnou reprodukci natočeného materiálu, jenž přechází od scén točených „klasicky“ k až experimentálním sekvencím (drogový rauš), v nichž zcela záměrně vidíte velké kulové.

Co se týče ostrosti, drží si Blučko formu takřka neustále, což ostatně platí i pro barevnou reprodukci. Slabší je místy černá, stínokresba a kontrast. Jako celek ale Blučko odvádí po vzoru svých protagonistů kvalitní výkon, který vaše oční bulvy rozhodně spíš potěší, než poškodí.

Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012) Bez kalhot (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zvukově je pak Blu-ray takřka vynikající a vykazuje parádní dynamiku hlavně během striptérské akce, kdy se prohne každý kanál včetně subwooferu. Není proto divu, že anglický track bezvadně zvládá i intimní momenty, jejichž předností jsou – dle očekávání – krystalicky čisté dialogy a bezproblémová reprodukce okolních ruchů.

Co se týče českého dabingu, ten se technicky také povedl (DTS-HD Master Audio 5.1.), nicméně výběr dabérů výsledek místy trochu sráží.

Bonusy

HCE na rozdíl od zahraničních distributorů bonusové materiály nepřichystalo. Smutnit ale nemusíte. Oproti americké edici přijdete jen o tři prodloužené taneční sekvence, sedmiminutové „behind the scenes“ a ještě jeden featurette o natáčení striptérských tanečků.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 10. Leden 2013 - 15:55

Obrázek uživatele marko

k tomu sa vyjadrovat nebudem aby som sa nikoho nedotkol!

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 12. Leden 2013 - 2:20

Obrázek uživatele Martin

Jen se dotkni, proč ne ?

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 13. Leden 2013 - 10:28

Obrázek uživatele marko

chcem sa spytat co je na tom filme take zaujimave, ze to museli recenzovat?

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil Lima (bez ověření), 13. Leden 2013 - 11:55

Obrázek uživatele Lima

Co je na něm zajímavé? Režijní um Soderbergha, některé nezapomenutelné scény (scéna, kdy za Adamem do klubu přijde jeho sestra a pozoruje ten zástup nadržených fanynek je jednou z nejlepších filmových scén minulého roku) a pokud umíš číst mezi řádky, tak ti to Soderberghovo hlubší sdělení neujde. Předpokládám, že tys to ani neviděl a přistupuješ k tomu filmu s velkými předsudky. Tohle není tupá podívaná pro blbé pipky, tohle je velmi sofistikovaná vztahovka pod sebejistou taktovkou Soderbergha.

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 13. Leden 2013 - 18:04

Obrázek uživatele marko

vies co napisem Ti to otvorene, pozeram film a nie lacne sracky…

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6, 13. Leden 2013 - 19:26

Obrázek uživatele st39.6

Takze jsi to videl? Nebo jen pozerujes, aniz bys mel nejmensi tuseni, o co se jedna?

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 13. Leden 2013 - 19:29

Obrázek uživatele marko

ano videl som to ale nepacilo sa mi to…

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 13. Leden 2013 - 21:21

Obrázek uživatele Martin

To přece neznamená, že je to laciná sračka.

Re: Bez kalhot (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 14. Leden 2013 - 18:06

Obrázek uživatele marko

pre mna ano pre niekoho nie, ak som sa niekoho dotkol tak sa mu hlboko ospravedlnujem!!!