BenQ: Nové projektory nejen pro kinomoly, profi monitory a fotoaparáty

vydáno 26. 5. 2013 | autor Lukáš Erben | sekce Novinky | téma Monitory, Projektory, Foto a video, Z domova | 5 komentářů

Tagy: 3D projektory, BenQ, fotoaparát, projektor, televize, televizor

Společnost BenQ na tiskové konferenci v pražském Sushi Baru představila nové projektory, LCD monitory fotoaparáty a poněkud netradičně i řešení pro úsporné osvětlení.

Projektory pro domácí kino na vzestupu.

Poté, co se po rychlých propadech stabilizovaly ceny na trhu plochých televizorů (rozhodně už nezažíváme prudké poklesy jako v letech 2007–2011), začala výrazně růst poptávka po projektorech pro použití doma – zejména po modelech s rozlišením HD Ready, ale také po Full HD modelech nebo přístrojích s podporou 3D projekce. Tento trend pokračuje již zhruba dva roky v Západní Evropě a necelý rok je podle zástupců BenQ patrný i v ČR. Fanoušci domácího kina si už často nevybírají mezi projektorem a plochým televizorem, ale pořizují si do obývacího pokoje obojí – televizor s menší úhlopříčkou pro běžné používání nebo provoz během dne (zprávy, seriály apod) a projektor pro sledování filmů. To ostatně ilustruje i rostoucí počet AV receiverů ve střední třídě, které jsou vybaveny dvěma HDMI výstupy.

Benq

BenQ na tento trend reaguje řadou nových modelů určených pro náročnější domácí uživatele – zejména W1400 (full HD rozlišení, 2000 lumen, lineární kontrast 10 000:1) a vyšší verzí W1500 která nabízí posun čočky (lens shift), bezdrátové rozhraní WHDI a další vylepšení. Pro méně náročné zákazníky hledající FullHD projektor za atraktivní cenu jsou určeny modely W1070 a W1080ST (ST znamená „short throw“ tedy zkrácenou projekční vzdálenost – ideální pro menší místnosti). Pokud netrváte na Full HD rozlišení a postačí vám HD Ready, pak jsou pro vás určeny novinky W750 a 770ST (opět kratší projekční vzdálenost).

V nabídce BenQ je pochopitelně řada dalších modelů určených pro instalace v menších kinosálech (například SH 940 s Full HD rozlišením, elektronickou i mechanickou uzávěrkou a kontrastem 50 000:1, který je výbornou cenově dostupnější alternativou ke 4K projektorům), speciální projektor SH 963 se dvojicí lamp (buď pro redundanci nebo zvýšení výkonu až na 6000 lm), projektory určené pro učebny s možností interaktivního ovládání (MX 819,820,822), nebo dvojice laserových projektorů (LW61ST/LX60ST) které nabízí špičkovou životnost 20 000 hodin a lineární kontrast neuvěřitelných 80 000:1 – navíc s cenami od 25 000 Kč, tedy srovnatelnými s klasickými projektory (mezi první uživatele laserových projektorů v ČR patří například hvězdárny).

Benq

Profesionální monitory BenQ

Zcela novou oblastí jsou pro BenQ profesionální monitory – v tomto segmentu nabídne 27 palcový model BL2710PT s panelem AHVA (rozlišení 2560×1440), který to ale s předpokládanou cenou 15 000 Kč nebude mít vůbec lehké (například modely DELL s IPS panelem jsou zhruba ve stejné cenové relaci) – a to ani pokud nabídne lepší podání obrazu. O něco snazší situaci by mohl mít BL2411PT s IPS panelem (1920×1200) a 100 procentním sRGB pokrytím – cena 7500 by za předpokladu kvalitního obrazu byla vcelku zajímavá, i když je pravda že nejlevnější Full HD LCD s IPS a pivotem lze pořídit už od cca 4500 Kč (LG). Mezi další novinky budou samozřejmě patřit monitory s VA panely určené pro hráče a domácí či kancelářské použití.

Benq - monitory

Vodotěsný kompakt a nejlevnější CMOS pod 2000

BenQ rozšiřuje i rodinu fotoaparátů – ultrazoom GH800 nabízí výtečnou ergonomii a 36násobné přiblížení, stylový hi-end kompakt G1 je nově nabízen s retro koženým pouzdrem (dříve jste si jej mohli přikoupit), nás ale zaujal zejména cenově přístupný vodotěsný kompakt LM100, který vydrží v hloubce do 5 metrů až po dobu dvou hodin a kromě prachotěsnosti, vodotěsnosti a zvýšené odolnosti při pádu je též mrazuvzdorný do –10 stupňů Celsia (provozní teplota). Daní za tyto výdobytky je horší světelnost objektivu a méně kvalitní LCD, nicméně i tak si jistě najde řadu příznivců mezi sportovci nebo ve stavebních firmách a průmyslových provozech. Zajímavý je i kompakt LR100, který je podle BenQ nejlevnějším přístrojem s CMOS snímačem (cena je pod 2 000 Kč) a může tak být velmi levnou alternativou pro natáčení videa.

Beng -LM100

Novinku o zajímavých LED svítidlech připravujeme pro IT Biz.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: BenQ: Nové projektory nejen pro kinomoly, profi ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 26. Květen 2013 - 22:48

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Profesionální 27" monitor s 2560×1440 za 15000 Kč by byl rozhodně super, ale obávám se, že půjde jen o marketspeak.

Re: BenQ: Nové projektory nejen pro kinomoly, profi ...

Vložil Luc (bez ověření), 28. Květen 2013 - 10:45

Obrázek uživatele Luc

Tak záleží pro jaké profesionály má být určen… BenQ asi nemíří na nejnáročnější segment DTP.

Re: BenQ: Nové projektory nejen pro kinomoly, profi ...

Vložil Luc (bez ověření), 28. Květen 2013 - 10:45

Obrázek uživatele Luc

Tak záleží pro jaké profesionály má být určen… BenQ asi nemíří na nejnáročnější segment DTP.

Re: BenQ: Nové projektory nejen pro kinomoly, profi ...

Vložil Anonym (bez ověření), 4. Červen 2013 - 20:39

Obrázek uživatele Anonym

20 tis. hodin je špičková životnost? To má být vtip?

Re: BenQ: Nové projektory nejen pro kinomoly, profi ...

Vložil Honza (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 21:17

Obrázek uživatele Honza

proto pak prodávají nové lampy. Dneska je to tak se vším, nic dlouho nevydrží aby se muselo neustálen něco měnit