BDXL a IH-BD - nové specifikace Blu-ray médií

vydáno 8. 4. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média | 2 komentáře

Tagy: BDA, BDXL, BDXL-R, BDXL-RE, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, High Capacity Recordable and Rewritable discs, IH-BD, Intra-Hybrid discs, médium

Blu-ray Disc logo

Už je to tady, už je to tady! Svět modrých Blu-ray „placek“ se konečně dočkal své malé revoluce: Blu-ray Disc Association (BDA) před několika oficálně oznámila dvě nové specifikace Blu-ray médií, z nichž jedna navyšuje kapacitu na 128 GB a druhá zajímavým způsobem obohacuje možnosti disku. Neradujte se ale předčasně, jako obvykle je v tom malý háček.

O potřebě vyšších kapacit Blu-ray disků se mluví a vymýšlí už hodně dlouho – stačí se podívat do našich novinek o datových médiích. Sony vyzkoumala vrstvu o velikosti 33,33 GB, což by při třech vrstvách dalo hezkých 100 GB na disk. Sharp si brousil zuby na BD-75 a BD-100, tedy tří- a čtyřvrstvé disky se standardní kapacitou 25 GB na disk, ale BDA zatím nic takového neschválila. A tak dále.

Teď všechno dopadlo trochu jinak. BDA představila Blu-ray specifikace BDXL (High Capacity Recordable and Rewritable discs) a IH-BD (Intra-Hybrid discs), které se ale primárně týkají pouze médií pro zápis a přepis, nikoliv továrně lisovaných disků. Ačkoliv ani to není v případě IH-BD tak docela pravda…

Nejdřív si ale řekněme něco o BDXL: Jedná se o zapisovatelné (BDXL-R) médium s kapacitou 128 GB, přepisovatelné (BDXL-RE) nabídne „jen“ 100 GB. Z toho lze usuzovat, že se jedná o tři resp. čtyři 33 GB vrstvy, což s sebou nese jednu nepříjemnou zprávu – pro využití těchto médií bude potřeba nový hardware (laser s vyšším výkonem), a to jak pro zápis tak pro čtení.

To samé ostatně platí i pro IH-BD, tedy hybridní disk s jednou lisovanou 25 GB vrstvou a druhou přepisovatelnou. K čemu by to mohlo být dobré, ptáte se? Po pravdě řečeno, zatím těžko říct. Protože se ale s oběma novými formáty počítá zatím jen pro neveřejné rozšíření ve velkých společnostech, zabývajících se například prací s vysokými objemy dat, může nám to být celkem jedno.

Není totiž jisté, jestli se dočkáme běžně prodejné verze BDXL a IH-BD médií. BDA zvažuje postupné rozšiřování na trhu těch zemí, kde se Blu-ray médiím daří nejlépe, což my tedy rozhodně nejsme (myšleno celá Evropa). Každopádně nutnost pořízení nového hardware dokáže tak jako tak většinu uživatelů odradit, takže asi opravdu zůstane jen u průmyslového využití.

Co myslíte, je to škoda? A nebo je kapacita 25 / 50 GB dostačující?

Na toto téma jsme napsali

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: BDXL a IH-BD - nové specifikace Blu-ray médií

Vložil th0ca (bez ověření), 8. Duben 2010 - 23:07

Obrázek uživatele th0ca

nuz, myslim, ze 25 – 50 BD medium bohate dostacuje, kdyz vememe v potaz, ze i ted maji filmy na BD diskach cca 20–30GB tak je stale dost mista nevyuzito.

Re: BDXL a IH-BD - nové specifikace Blu-ray médií

Vložil R (bez ověření), 13. Duben 2010 - 21:54

Obrázek uživatele R

tak tak souhlas s th0ca ale myslim ze je fajn vedet co bude v pristi PS4 :-) treba nejakych 100GB BD bude akorat na nejakou 1080p 3D hru.. a co vice treba se bude podporovat rozliseni 4K a 100Gb bude tak tak stacit :-)