BD-Live obsazuje bojové pozice

vydáno 30. 6. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Glosy | téma Filmy

Tagy: BD-Live, BDA, Blu-ray, Disney, DVD, film, HDTV, Heroes, LionsGate, Muži v černém, Paramount, Šestý den, Sony Pictures, Temný rytíř, Transformers, U-Control, Universal, VoD, Walk Hard: The Dewey Cox Story, Wanted, War, Warner Bros.

Muži v černém (Men in Black, 1997)

Není to tak dlouho, co i do našich obchodů dorazili Muži v černém a přinesli s sebou vůbec první disk s BD-Live. Nejedná se o premiéru jen v rámci Česka, Muži v černém jsou totiž prvním BD-Live titulem hned pro celou Evropu a Sony se netají, že by v tom chtěla pokračovat.

Po premiéře lovců šmejdu z vesmíru proto společnost oznámila, že BD-Live bude aplikovat na každý budoucí release, i když zatím jen amerických Blu-ray verzí. Evropské budou pravděpodobně velmi rychle následovat, protože na obou kontinentech podle průzkumů vyzkouší BD-live 20% z těch, kteří si s ním disk koupí. To sice není moc, o to větší ale mají u Sony důvod propagovat interaktivitu modrých placek ještě víc. Ostatně je to jejich vlastní technologie a bylo by s podivem, kdyby její budoucnost nechali na ostatních studiích.

TIP: Nemáte ani ponětí, o čem je řeč? Zkuste si nejdřív přečíst článek BD-Live filmy – co nás vlastně čeká?, pak budete určitě chytřejší.

Tedy ne, že ta by se nesnažila. Naopak – Sony sice přineslo v rámci amerického i evropského trhu první BD-Live disky (US verze Walk Hard a Šestý den, vynecháme-li War od LionsGate), ale první, kdo udělal větší krok vstříc novým technologiím, bylo studio Disney. To před necelými dvěma týdny, tedy ještě před Sony, oznámilo, že BD-Live bude na každém jeho disku. Právě to nakonec spustilo lavinu BD-Live oznámení, k Disneymu se totiž po Sony přidala i studia Warner Bros., Paramount a Universal.

BD-Live - Walk Hard

Ti všichni začnou na podzim, v případě Warnerů nejpozději na konci roku, BD-Live na své disky přidávat. Paramount si odbude premiéru pravděpodobně na začátku září s dlouho očekávanými Transformers, které budou mít na Blu-ray stejné on-line schopnosti jako jejich „rudý“ předchůdce, tedy HD DVD vydání. Universal už se zase nemůže dočkat zimního vydání svého Wanted, které teď v kinech statečně bojuje proti pixarovce Wall-E.

Wanted sice nebude první disk se systémem U-Control (které má kořeny také u HD DVD), každopádně v Universalu slibují, že jejich novinka od režiséra ruských Hlídek udělá pro Blu-ray to samé, co udělal svého času Matrix pro DVD. Trochu velká slova z úst lidí, kteří jako jediní stáli za HD DVD až do samotného konce, každopádně je to další důvod, proč se těšit na zimní sezónu. Pokud chcete U-Control vyzkoušet na vlastní kůži, počkejte si na srpnovou premiéru Heroes. První i druhá sezóna vyjde mezinárodně a bude on-line interaktivitou naládovaná až po uši.

Poslední z velkých studií, která se přidají, je Warner Bros.. Warneři jsou bezpochyby nejdůležitějším hráčem na trhu modrých placek a právě díky nim tábor pod červenou vlajkou složil zbraně (viz lednový článek Warner hází HD DVD přes palubu: od června už jen Blu-ray), s BD-Live ale přijdou jako poslední. Ještě se neví s jakým titulem (pravděpodobně to bude na všechny strany vychvalovaný Temný rytíř, který se na trh dostane snad během prosince), každopádně právě jejich vstup do hry se vedle Disneyho řadí mezi nejdůležitější.

BD-Live - logo

Obě tato studia totiž v BD-Live vidí velkou budoucnost, respektive je pro ně tato technologie jediným způsobem, jak zákazníka přilákat k fyzickým nosičům. Ty by totiž podle předpokladů měla do značné míry v budoucnu nahradit služba VoD (Video on Demand) a ačkoliv je pro studia bezpochyby produkčně mnohem méně složitá, fyzických nosičů se drží zuby nehty. Díky Bohu za to.

Studio Disney už BD-Live propaguje jak jen to jde a na zimní sezónu chystá pro kampaň další posílení. Je velice pravděpodobné, že se podobně budou snažit i u Warnerů, kteří hodlají během příštích let snížit kinoprodukci a naopak zvýšit počty filmů na Blu-ray. Jedno je jasné – BD-Live je momentálně brána k zákazníkovi, která se může kdykoliv zavřít. Je to prakticky jediná technologie, která filmy na fyzických nosičích zvýhodňuje oproti staženým souborům a v BDA se schodují: právě na BD-Live je potřeba vybudovat kompletní obchodní strategii kolem Blu-ray disků.

Ono je to logické: s přechodem na digitální vysílání bude v Americe zanedlouho HD v každé domácnosti a ačkoli rozdíl mezi HDTV a BD verzí filmů je propastný, pro mnoho konzumentů je HDTV zlatá střední cesta mezi DVD a Blu-ray.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře