BD Hybrid - Blu-ray a DVD na jednom disku

vydáno 19. 12. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média, Ze světa | 3 komentáře

Tagy: BD Hybrid, BDA, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, Code Blue, DVD, HD DVD, Infinity, JVC, Pony Canyon, Total HD, Warner

BD Hybrid

Možná si ještě vzpomenete na Total HD disky, jejichž vývoj oznámila společnost Warner na začátku roku 2007. Mělo se jednat o hybridní technologii, díky které by bylo možné jeden disk přehrát jak v Blu-ray, tak tehdy ještě aktuálních HD DVD přehrávačích. Vzhledem k vývoji situace (už na konci roku 2007 bylo jasné, že Blu-ray nad konkurenčním formátem HD DVD zvítězí a tak se nakonec i stalo) ale Total HD celkem v tichosti vyšumělo a po pravdě řečeno to skoro nikdo nezaznamenal.

Na poli optických HD disků teď už Blu-ray nemá soupeře, největším konkurentem je paradoxně stará dobrá DVD technologie. Přemluvit stávající spokojené majitele DVD přehrávačů a stále levnějších filmových DVD k přechodu na „modrou“ stranu síly není vůbec jednoduché – sice to jde, ale velmi pomalu. Proč to tedy zákazníkům trochu neusnadnit?

Ve společnosti JVC se totiž před více než dvěma lety zamysleli a vyvinuli hybridní disk, který na jedné straně obsahuje jednu 25 GB Blu-ray vrstvu a pod ní dvě DVD vrstvy s kapacitou 8,5 GB. Z obrázků je jasně vidět, jak celý „sendvič“ vlastně funguje – díky speciální polopropustné vrstvě, která od sebe odděluje jednotlivé záznamové oblasti, vidí modrý laser Blu-ray přehrávače pouze data nejsvrchnější vrstvy, zatímco červený laser DVD přehrávače pronikne více do hloubky k tomu, co ho zajímá. V přípravě je také varianta s dvěma BD vrstvami (tedy 50 GB + 8,5 GB DVD)

BD Hybrid

Podle společnosti Infinity Storage Media Ltd., jediného současného výrobce těchto disků zvaných BD Hybrid, je jejich produkt kompatibilní s 99 % Blu-ray i DVD přehrávačů, což dokládají testy celkem čtyřiašedesáti výrobků nejrůznějších značek. Dohledová organizace BDA (Blu-ray Disc Association) BD Hybrid disky přijala, DVD Forum (obdobná instituce pro DVD technologii) ale certifikaci zatím neudělila.

Největší předností tohoto na první pohled složitě vypadajícího disku je jeho snadná výroba. Znamená to tedy, že filmová studia mohou dostat na jeden disk filmové materiály ve standardním (DVD) i vysokém rozlišení (Blu-ray) za cenu nižší, než by byla u samostatného DVD a Blu-ray vydání. Spotřebitel si pak také zakoupí jen jeden disk a je mu jedno, jestli si ho pustí na svém stávajícím DVD přehrávači, nebo třeba někdy v budoucnu na novém Blu-ray přístroji. S BD Hybrid disky je tedy přechod k HD domácímu kinu relativně jednodušší – hlavně pro ty, kteří se ještě nerozhodli.

BD Hybrid

Problémem ovšem je, že v tomto směru zatím není situace vůbec ideální – první BD Hybrid titul se totiž objeví teprve v polovině února příštího roku, a to ještě pouze v Japonsku. Tamní společnost Pony Canyon vydává televizní seriál s příznačným názvem Code Blue na celkem čtyřech BD Hybrid discích, obsahujících 534 minut materiálu (samozřejmě ve dvou verzích – Blu-ray i DVD). BD Hybrid kolekce s kouzelným názvem Code Blue emergency helicopter doctor Blu-ray BOX přijde v přepočtu na nějakých $400, kdežto standardní sedmidisková DVD edice, kterou společnost jaksi „pro jistotu“ také vydává, bude k dostání o třetinu levněji.

Nás ovšem něco takového nemusí vůbec vzrušovat: pokud se BD Hybrid technologie uchytí v Japonsku, zkusí to v Americe a Evropa je jako obvykle na řadě až úplně na konec. Kolem jakýchkoliv kombinovaných optických médií ale nikdy nezavládlo takové nadšení, aby dostačovalo k jejich přežití…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

chybicka se vloudila

Vložil heksa (bez ověření), 22. Prosinec 2008 - 21:14

Obrázek uživatele heksa

„zatímco modrý laser DVD přehrávače …“ asi spis cerveny :)

Re: chybicka se vloudila

Vložil d.f.h, 23. Prosinec 2008 - 12:23

Obrázek uživatele d.f.h

Hehe… Nebudu tvrdit, že jsem tu chybu umístil do článku schválně, ale aspoň vidím, jak a kdo to tady čte! :-) Díky, máš u mě další plus.

Re: BD Hybrid - Blu-ray a DVD na jednom disku

Vložil Jano (bez ověření), 19. Leden 2009 - 21:27

Obrázek uživatele Jano

Je zaujimave,ze sa nejak k tomu prechodu z DVD na BD ludom dobera ťažko (u mna to slo vcelku bez problemov :-D) a to i za predpokladu,ze rozdiel je teda sakra badatelny,tak ma napadlo ako budu zvladat prechod na nieco ine…iba ak by slo o 3D reprodukciu obrazu vo vysokom rozlisení.Ale to asi bude v nedohladne.Alebo sa mylim ?