Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

vydáno 21. 9. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy | 10 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, 3D, Avatar, Avatar: Collector's Edition, Blu-ray, Brother Termite, film, Panasonic

Avatar (2009) (Blu-ray)

Že současná edice Avatara nebude poslední, to jsme věděli od samého začátku její distribuce, další podrobnosti ale známy nebyly. Nic horšího než současný release se ale z hlediska bonusů očekávat nedalo – pokud si totiž dnes koupíte Avatara na Blu-ray, kromě filmu v naprosto famózním přepisu nedostanete vůbec nic (viz naše recenze). To se ale brzy změní.

Blíží se vánoční sezóna a s ní další rejžování peněz. Foxům těch pár miliard nestačilo a tak se po obnovené kinopremiéře, která se bohužel naší země netýkala, dočkáme re-releasu i v rámci Blu-ray trhu. Ten už se nás týká a tak se pojďme podívat na zoubek jednomu z nejočekávánějších Bluček tohoto roku – Avatar: Collector's Edition.

Fanoušci bonusových materiálů by měli téhle edici věnovat obzvlášť velkou pozornost, protože nahlédnout pod pokličku Cameronovy epické fantasy chtěl posledního třičtvrtě roku snad každý. Než se ale dostaneme k bonusovým materiálům, nutno zmínit, že změn se v rámci BD re-releasu dočká i samotný film.

Zatímco obnovená premiéra v 3D kinech slibovala „Speciální edici“, tedy o devět minut delší sestřih, na Blu-ray Cameron udělal o něco větší krok – film tu bude prodloužen o celých šestnáct minut.

Můžeme se tedy těšit na více jak čtvrt hodiny nových scén, mezi kterými bude objevování nových živočichů, smrt jednoho z klíčových Na'avi, prodloužená milostná scéna mezi „džejksuly“ a Neytiri a hlavně nová otevírací scéna, odehrávající se na Zemi budoucnosti.

Avatar se navíc dočká svého prvního 3D Blu-ray, s tím už to ale nebude tak jednoduché. Pokud se k němu budete oficiálně chtít dostat, budete si s ním muset – ehm – koupit 3D televizor od Panasonicu. Samozřejmě se dá předpokládat, že disk bude k mání i na Ebayi a podobně, samostatně ho ale na pultech obchodů bohužel neobjevíte.

A teď k samotným bonusům. Nebudou jich sice takové haldy, jak se původně čekalo, na jedné frontě ale James Cameron stejně překvapil – původně se mluvilo o pětačtyřiceti, podle posledních zpráv ale bonusový disk nabídne neuvěřitelných osmašedesát minut vystřihaných scén!

Avatar

Tahle gigantická várka samozřejmě bude buďto formou hrubých záznamů motion-capturingu, nebo formou pre-vizu, žádné z nich logicky nebudou plně renderované. I přes to se ale jedná o neuvěřitelné množství, které fanoušky filmu bez debat potěší.

Cameron v jeho rámci odhalí veškerý zbytek příběhů ze světa Pandory. Kdo ví, co všechno se ještě dozvíme! K vystřihaným scénám bude na disku dokonce tříminutový tutorial, jak je sledovat (zřejmě aby každý pochopil, proč lidé na nich zachycení nejsou modří;).

Dále tu bude čtyřiminutový dokument The Night Before Avatar a hlavně půl hodiny produkčních kraťasů Sculpting AVATAR, The AMP Suit, Na'vi Costumes, Speaking Na'vi a Pandora Flora. To jsou dokumenty, jejichž existence na discích je potvrzená, dost možná se jich ale ještě pár objeví.

Co mnohé překvapilo a co s Avatarem jako takovým nemá skoro nic společného, je přítomnost testovacích záběrů z filmu Brother Termite. Jedná se o adaptaci knižní předlohy od Patricie Anthony, kterou chtěl James Cameron v roce 2002 režírovat.

Tehdy zkoušel novou metodu motion-capturingu a když zjistil, že tahle technologie začíná vypadat slibně, místo adaptace knížky se pustil do svého starého scénáře. Dál už to znáte. Dvě minuty testovacích záběrů, které daly vzniknout Avataru, teď poprvé spatří světlo světa jako jakási třešnička na dortu už tak solidně nařachané edice, vycházející 16. listopadu.

Koupíte si ji?

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články a recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil papinak (bez ověření), 22. Září 2010 - 8:09

Obrázek uživatele papinak

Tak tentokrát už kupuju. Opravdu jsem nechtěl kupovat samotný film bez bonusů, takže jsem první vydání ignoroval. Jen mě mrzí, že jako bonusy bude spousta vystřižených scén, které mě nezajímají a žalostně málo pohledu do zákulisí a samotného natáčení.

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil d.f.h, 22. Září 2010 - 9:27

Obrázek uživatele d.f.h

To bude na té další edici, za rok :-D

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil th0ca (bez ověření), 22. Září 2010 - 9:43

Obrázek uživatele th0ca

tak to je dobra zprava… jen aby tahle specialni edice nestala majlant… byla by prijemna cena kolem 600,– jako u klasicke verze… ale to si asi muzeme nechat zdat.

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil st39.6 (bez ověření), 22. Září 2010 - 11:33

Obrázek uživatele st39.6

doporucena cena u nas bude 999,–, takže v eshopech za 899,– …

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil EifelCZ (bez ověření), 23. Září 2010 - 20:20

Obrázek uživatele EifelCZ

Podle mě se stejně cena ještě zvedne z těch 899 na něco málo přes tisícovku, protože se koneckonců jedná o 3 Blu-ray disky.

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil th0ca (bez ověření), 24. Září 2010 - 10:27

Obrázek uživatele th0ca

a predvanocni cas k tomu =)

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil st39.6 (bez ověření), 29. Září 2010 - 20:25

Obrázek uživatele st39.6

podle nejnovejsich informaci budou na disku vsechny tri sestrihy. thumbs up

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil Papinak (bez ověření), 7. Říjen 2010 - 18:28

Obrázek uživatele Papinak

Tak nakonec budou disky vybaveny takto: Disk 1

  • Původní kino verze
  • Speciální edice – Re-release
  • Sběratelská rozšířená verze (o cca 16 min delší, alternativní začátek)

Disk 2

  • Vynechané scény, více jak 45 minut nikdy neuvedených scén
  • Produkční materiál
  • Nový dokument s hloubkovým pohledem na vznik filmu Avatar

Disk 3

  • Otevřete „Pandořinu skříňku“
  • Interaktivní „Scene Deconstruction“
  • Produkční kraťasy: 17 malých dokumentů z natáčení a tvorby filmu včetně 3D Fusion Camera (dokument)
  • Archiv Avataru
  • BD-Live: nabízí další doplňující materiály

Takže se přeci jen dočkám těch dokumentů, které mě lákají více než film samotný.

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil th0ca (bez ověření), 8. Říjen 2010 - 10:44

Obrázek uživatele th0ca

kdyz budou na 1. BD disku 2 verze filmu, nebude tam trpet kvalita? Nebo to bude jen tak, ze to bude normalni kino verze a rosirene casti budou samostatne a do movie pri prehravani se budou jen „pridavat“? asi jo, ze?

Re: Avatar opět vystrkuje Blu-ray růžky

Vložil st39.6 (bez ověření), 8. Říjen 2010 - 11:21

Obrázek uživatele st39.6

ano, bude to pomoci seamless branchingu a budou to tri sestrihy, ne dva (theatrical cut, specil edition – asi o 9min delsi, extended edition – asi o 16m delsi). mit na jednom disku tri trihodinove filmy by prece byl naprosty nesmysl :)