Apple představilo iPad 2, co novinka slibuje?

vydáno 3. 3. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software | 2 komentáře

Tagy: 720p, Apple, HDMI, iPad, iPad 2, iPhone, iPhone 4, IPS, LCD, LED, tablet, VGA

Apple - logo

Když se minulý rok objevil Apple iPad, téměř okamžitě se z něj stal hit. Společnost ho od té doby prodala po celém světě téměř deset milionů kusů a odstartovala drobnou revoluci. Najednou se zapomnělo na netbooky, teď chtěl každý svůj vlastní tablet.

Po deseti měsících na to konečně stačily reagovat další společnosti jako Motorola, HP, Blackberry, Dell nebo třeba Samsung, jenže Apple nespí na vavřínech a představuje další model svého „magického přístroje“: iPad 2.

Nejedná se o tak zásadní novinku, jakou byla „jednička“, ostatně od dvojkového iPadu se dá čekat spíš vymazlení předchozího modelu, než nějaké zásadní změny. Přesto – nebo možná právě proto – ale stojí za pozornost.

Apple svůj tablet představilo v modernizovaném designu, díky kterému přístroj zeštíhlil z 13,4 mm na neuvěřitelných 8,8 mm, což z něj dělá zařízení dokonce tenčí než iPhone 4. iPad ubral i na váze – v závislosti na konfiguraci mu ubylo 80–120 g, takže wi-fi only verze váží pouhých 601 gramů.

Displej každopádně zůstává stejný, což je pro mnohé velké zklamání – přes 9,7 palce se i nadále rozprostírá IPS LCD s LED podsvícením o rozlišení 1024×768. Právě rozlišení zobrazovače je jedním z mála nedostatků druhého iPadu, ve kterém ho všechny nové tablety předhánějí. I tak je ale displej i nadále jedním z nejkvalitnějších.

Změnou prošly především vnitřnosti. Zatím sice nejsou známy specifikace grafického čipu (Steve Jobs pouze oznámil, že je rovnou devětkrát rychlejší než ten předchozí) ani operační paměti (první iPad měl 256 MB), důležitý je ale hlavně modernizovaný procesor.

Apple iPad 2 vs. iPad

Apple A5 stejně jako A4 v „jedničce“ pracuje na frekvenci 1 GHz, oproti svému předchůdci je ale dvoujádrový, což podle prvních testů přináší ohromný nárůst rychlosti (přitom už první iPad je docela svizný).

Zajímavé je, že ani přes nárůst výpočetního výkonu, který by do budoucna mohl slibovat další zajímavé aplikace (pro iPad jich je v App Store dostupných přes pětašedesát tisíc), neubyla kapacita baterie – i iPad 2 zvládne parádních deset hodin provozu a až jeden měsíc ve stand-by módu.

Nový iPad bude moct už i fotit – na zadek i na předek mu přibyly kamerky (720p a VGA), díky kterým uživatel bude moct jak natáčet, tak třeba podnikat video-hovory. Vedle toho můžete počítat ještě s třísměrovým gyroskopem.

K designovému omlazení Apple přidává ještě jednu vymoženost: iPad 2 byl designován s tím, že se myslelo i na jeho pouzdro. Magnetický „kryt“ brání v poškození displeje a zároveň může fungovat jako podložka/stojan.

Koupit ho můžete od $39 do $69, což v Česku znamená pravděpodobně něco pod dva tisíce korun. Speciální pouzdro tablet automaticky zapíná a vypíná a jelikož je na bázi magnetů, nemusíte se starat o to, jestli na iPad „sedne“ – magnety by se o to měly postarat automaticky.

Pokud se strachujete, že si bude za tuhle novinku třeba připlatit, tak zbytečně. Minimálně ve Státech budou ceny naprosto totožné s předchozím modelem (koupit si budete moct verzi s 16 GB, 32 GB a 64 GB interní pamětí), jehož cena proto čerstvě klesla o rovných sto dolarů.

Apple iPad 2 - HDMI výstup

Cenový pokles jedničky se tedy dá čekat i u nás a „dvojku“ koupíte za stejný peníz, jako dříve jedničku – Apple drží ceny po celém světě v podobné výši. Od Apple je to docela agresivní cenová politika, protože tablety ostatních firem jsou cenově podstatně výš (něco víc si o nich povíme v nejbližší době v samostatném článku).

Poslední zajímavou novinkou je pak HDMI výstup přes speciální (přikoupitelný) kabel, díky němuž budou moct uživatelé zrcadlit obraz tabletu na externí zobrazovače (projektory nebo televizory). Na Full HD výstup ale můžou uživatelé bohužel i nadále zapomenout, protože tablet jenom upscaluje svých 1024×768, což ještě k tomu není ani 16:9.

Každopádně iPad 2 je dalším ohromným krokem vpřed, díky kterému je Apple zase o něco dál než jeho konkurence. Minimálně po designové stránce se jedná o podstatně zajímavější přístroj, než chystaný Xoom, 10.1, PlayBook nebo TouchPad.

Zajímavější každopádně bude hlavně boj operačních systémů. Android 3.0 s přezdívkou Honeycomb je iOSu 4.3 (ano, iPad 2 bude mít nový operační systém) velice silným konkurentem. Apple sice nabízí několikanásobně větší množství aplikací, to je ale pouhou otázkou desetiměsíčního náskoku.

Pokud se tedy chystáte na koupi tabletu, počkejte si na víkendový článek, ve kterém vám tenhle nový svět přiblížíme trochu podrobněji. HDmag-ory by mělo zajímat především to, že si tablety ostatních firem podstatně lépe poradí s videem včetně toho nejnáročnějšího: Full HD.

iPad 2 bude ve Spojených státech dostupný už od 11. března, k nám – stejně jako do zbytku Evropy – dorazí o dva týdny později, tedy 25. března.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Apple představilo iPad 2, co novinka slibuje?

Vložil cezz (bez ověření), 3. Březen 2011 - 18:34

Obrázek uživatele cezz

By ma zaujimalo, ci je to naozaj HDMI redukcia, pretoze apple stranka spomina iba VGA adapter..

Re: Apple představilo iPad 2, co novinka slibuje?

Vložil st39.6 (bez ověření), 3. Březen 2011 - 18:46

Obrázek uživatele st39.6

sam Jobs to na prezentaci rikal: jedna se o specialni kabel, ktery je redukci na HDMI a jelikoz ma rozbocovac, muzete do nej zaroven „pichnout“ adapter a tablet nabijet. pokud nam neverite, muzete mrknout na zaznam z predstavovaci konference: http://events.apple.com.edgesuite.net/…t/index.html