Americká krása bude k vidění i na Blu-ray

vydáno 9. 8. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: American Beauty, Americká krása, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Paramount, Paramount Pictures, Sapphire Series

Americká krása (American Beauty, 1999)

Režijní debut úspěšného divadelního režiséra Sama Mendese, který vynikl na základě původního scénáře Alana Balla, se vymyká z rámce běžné americké komedie. Jeho hrdiny nejsou členové potřeštěné rodiny, jež v konfrontaci s usedlými sousedy vzbuzuje smích. Právě naopak.

Hlavní hrdinka se ze všech sil snaží naplnit idylický obraz harmonické rodiny, tolik proklamovaný médii. Jenže i v Americe je všední život na hony vzdálen kýčovitým představám. A tak smích, který Americká krása (American Beauty, FDb.cz) v divácích vzbuzuje, místy až zamrazí, protože její příběh má hluboce lidský rozměr. Pět Oscarů tento fakt jen potvrzuje.

Adorovaný snímek se teď konečně dočká i vydání ve vysokém rozlišení. Studio Paramount se o něj postará v rámci své edice Sapphire Series, sdružující nejvýznačnější tituly. Blu-ray disk vychází v regionu A (USA) 21. září, bude vybaven DTS-HD Master Audio 5.1, audiokomentářem režiséra a scénáristy, dokumentem American Beauty: Look Closer…, prezentací storyboardu a dvěma HD trailery.

Studio Paramount své Blu-ray disky regionálně nekóduje, americké vydání tedy bude možné přehrávat i u nás v Evropě (region B). Zřejmě lze předpokládat i samostatné evropské vydání, podobně jako v případě dalších kousků edice Sapphire Series. Česká jazyková podpora na některé z evropských mutací by jistě potěšila spoustu fanoušků tohoto filmu…

Americká krása (American Beauty, 1999)

Americká krása / American Beauty (1999)

Na první pohled jsou Burnhamovi šťastnou rodinou, jejíž život je zalit sluncem. Pohodlný dům, auto kvalitní značky, půvabná dospívající dcera, studující na správné škole, rodiče úspěšní ve svém povolání… Nikdo se tedy nediví, že paní Burnhamová (Annette Bening) je věčně samý úsměv – alespoň na veřejnosti. Ve skutečnosti je ale všechno jinak.

Obraz dokonalosti matce Carolyn a dceři Jane neustále kazí otec Lester (Kevin Spacey). Není tím ramenatým, snědým „plejbojem“ a co je horší, začíná stále častěji dávat najevo, že se mu nedaří a že je nespokojen se svým životem. Dokud jen odmítá roli, kterou stovky jemu podobných odevzdaně hrají, aby měli klid, je to pro rodinu sice obtížné, ale únosné.

Ještě včera nerozhodný a zakřiknutý Lester se ovšem rozhodne „krizi středního věku“ řešit nečekaně radikálně. Dojde mu totiž, o co v životě jde: O splnění snů a tužeb, které člověk má. Lester už nikdy nebude ubožák!

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře