Amélie z Montmartru (mini recenze Blu-ray)

vydáno 23. 3. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: Amélie z Montmartru, Blu-ray, film, recenze

Amélie z Montmartru (Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain, 2001) (Blu-ray)

Čtyři roky po Vetřelci: Vzkříšení se Jean-Pierre Jeunet vrátil domů. Ripleyovou, xenomorfy a hektolitry maso i kov prožírající kyseliny nechal u dveří a místo nich vzal do ruky brýle. Růžové brýle, které poté nasadil na kameru a natočil jeden z nejpozitivnějších a nejkonejšivějších filmů, který kdy uzřel stříbrné plátno.

Abych řekl pravdu, asi jsem měl Amélii z Montmartru vidět poprvé v patnácti letech. V té době by se do mě její „sluníčková“ atmosféra víc vpíjela, „autistická“ hrdinka v brilantním podání Audrey Tatou by víc fascinovala a postupně skládané střípky dějové mozaiky zase víc uchvacovaly. Po letech už mě Amélie tak trochu míjí. Ať už proto, že je snad až příliš slaďoučká na povrchu a naivní pod povrchem. Estetizovaná směrem do scénografické falše (kdo na Montmartru byl, ten z něj moc nadšený není). A sepsaná natolik rozdrobeně, že je to čekání na finální rozřešení spíše znuděným hledáním tvůrčího záměru a pointy, než diváckou vychutnávkou.

Ale nevadí, neboť slečna Amélie měla své zastánce i odpůrce již v době premiéry. Od té doby se mnoho nezměnilo, takže pokud vás onehdy chytila za srdce a vy jste z jejího konání dobra, Jeunetovy tvůrčí hravosti a rozverného humoru odcházeli s teplem na aortě, máte vysokou pravděpodobnost, že se ani na Blu-ray mnoho nezmění. A bude to jen a jen dobře. Není nic horšího, než když si oblíbený film pustíte po letech a zjistíte, že už vlastně moc oblíbený není. A co vás bavilo před lety vás aktuálně spíše dokonale míjí.

Amélie z Montmartru (2001) Amélie z Montmartru (2001) Amélie z Montmartru (2001) Amélie z Montmartru (2001)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Amélie z Montmartru přichází na tuzemský Blu-ray s několikaletým zpožděním, nicméně čekatelům na Jeunetův omamný eskapizmus se odměňuje povedeným přepisem, jenž je totožný s britským vydáním. To znamená, že na vás na „modrém disku“ čeká věrná vrstvička zrna, pod níž se skrývá obrazově takřka dokonalý transfer věrně odrážející žlutozelenou paletu kameramanského mistra Bruno Delbonnela, jež však nikterak nedegraduje detaily v podobě stínokresby či úrovně černé.

Ta zůstává inkoustově sytá a ačkoli tělovky logicky degenerují mimo rank uvěřitelnosti, v rámci chápání uměleckého záměru si nelze na nic stěžovat. Rovněž úroveň detailů v obličejích a v prostoru je na podobný katalogový titul více než dostačující, a tak byste s případnou koupí neměli váhat. Tedy pokud nečekáte na zcela jistě se blížící slevy.

Amélie z Montmartru (2001) Amélie z Montmartru (2001) Amélie z Montmartru (2001) Amélie z Montmartru (2001)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Co se zvuku týče, neumím si Amélii, která těží atmosféru především ze svého francouzského původu, v českém znění příliš představit. A tak ačkoli ani česká stopa není vyloženě špatná (a je rovněž přemixována do HD), sáhněte raději po DTS-HD MA 5.1 originálu, jenž naplňuje svou kvalitou veškeré očekávatelné kvóty na jedničku. Skvělý soundtrack, čisté dialogy a solidní práce se surroundem. Co chtít víc? Snad jen bonusy.

Bonusy

Ty však musíte hledat v zahraničí. Česká verze je holá jako hruď čerstvého metrosexuála.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Amélie z Montmartru poskytl k recenzi distributor Magic Box. Zakoupit ho můžete v obchodě Filmgame.cz.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře