Amazon Kindle Fire: zabiják iPadu?

vydáno 28. 9. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software, Mobilní telefony | 6 komentářů

Tagy: Amazon, Amazon Kindle, Amazon Kindle Fire, Kindle Fire, tablet

iPad už dva roky čeká na to, až se objeví nějaká kloudná konkurence, která ho v přímém souboji alespoň trochu potrápí. Sice se během tohoto roku vyrojila spousta výkonných tabletů s androiďáckým Honeycombem, které jsou po hardwarové i softwarové stránce nesmírně zajímavé, všechny ale trpí stejným problémem: skoro vůbec se neprodávají. Absolutní dominanci nad trhem už sice Apple nemá, pořád si ale drží více jak osmdesátiprocentní podíl.

Amazon Kindle Fire

Proto se od dlouho očekávaného tabletu od internetového giganta Amazon čeká malý zázrak. Ne snad proto, že by se jednalo o hardwarově zajímavé zařízení (po jeho uvedení už teď můžeme říct, že tomu tak není – 1024×600 displej a absence jakýchkoliv portů z něj dělají po hardwarové stránce slabý čajíček), jde především o to, že Amazon nabídne něco, co mu můžou všichni ostatní výrobci závidět: Vyspělý a obsahově nesmírně zajímavý ekosystém a extrémně nízkou cenu.

Dnes uvedený Amazon Kindle Fire, jak se sedmipalcový tablet jmenuje, totiž běží na Amazonem vybudované nástavbě Androidu, která skrývá prakticky veškeré androiďácké funkce a zaměřuje se na vlastní distribuci obsahu, což je vedle her víceméně tím jediným, co by mělo koncového zákazníka zajímat.

Amazon Kindle Fire

Ostatně tablet je zařízení, na kterém surfujeme po internetu, čteme na něm noviny, posloucháme hudbu a sledujeme filmy. To jsou základní činnosti, které na zařízení takového tipu provozujeme. Hry a tisíce dalších aplikací jsou až druhořadé. Kindle Fire proto představuje za neuvěřitelných $199 (nejlevnější iPad vyjde o tři sta dolarů dráž!) úplně ideální produkt: z amazoňáckého ekosystému totiž nabídne knihovnu desetitisíců filmů a hudebních alb, tisíců seriálů a knih a stovek magazínů v elektronické podobě, jejichž nabídka je implementována do samotného operačního systému Kindlu. Veškerá multimédia tak má člověk na dotek ruky.

Právě proto se o Kindlu mluví jako o prvním schopném konkurentovi. Amazon ho může nabídnout za extrémně nízkou cenu a služby distribuuje přes cloud. Androiďácké aplikace přitom zůstanou dostupné, Fire tak kloubí výhody googláckého operačního systému s výhodami appláckého iTunes. Za nižší cenu a – jak to podle prvních fotek a videí vypadá – v uživatelsky ještě přívětivěějším prostředí. A to už je sakra co říct!

Amazon Kindle Fire

Člověk mu pak s radostí odpustí absenci jakéhokoliv portu nebo foťáku, který je na tabletu stejně naprostou zbytečností (ostatní výrobci ho na tablety musejí používat, protože jim to určují pravidla užívání Honeycombu, který si tak sám podkopává nohy – foťák/kamera je na tak velikém zařízení naprosto absurdní funkce, která akorát zbytečně navyšuje cenu produktu). Kindle Fire si prostě bere to nejlepší ze všech známých tabletových světů a prodává to v extrémně líbivém kabátku (po hardwarové stránce je to vlastně to samé jako Blackberry PlayBook).

Rozlišení displeje sice není nikterak oslnivé (i když to na sedmipalcovou uhlopříčku stačí), na druhou stranu je tablet osazen IPS panelem, který nabídne špičkový přenos barev, výborné pozorovací úhly a o něco lepší čitelnost na přímém slunečním světle. Když už jsme u toho čtení za světla – k tomu jsou stále nejlepší původní Kindly, tedy čtečky s e-inkovým „displejem“. Amazon spolu s Firem představil jejich další generaci, která vedle Kindlu přináší také Kindle Touch (displej není dotykový, pohyb prstu sleduje infračervený paprsek po stranách panelu). U Kindlů zmizela hardwarová klávesnice, díky čemuž mohlo dojít k celkovému zmenšení zařízení. A ceny jsou až absurdně nízké:

Amazon Kindle Family

Pro nás, kteří nežijeme v Americe, však stále zůstává docela klíčový problém: kvůli problémům a složitosti s ukočírováním práv pro nás třeba většina služeb dostupných na Fireu není přístupná. Tím pádem se vytrácí jeho klíčová výhoda. Amazon sice slibuje mezinárodní verzi, stejně jako k desetipalcovému tabletu vám ale řekne: Někdy v brzké budoucnosti. Což může být čtvrt roku, ale také rok a půl. Ostatně expanze Amazonu do Evropy teprve začíná (vedle francouzské, britské a německé pobočky byla nedávno otevřená italská a španělská).

Amazon dominuje trhu s digitálními čtečkami. Minimálně v Americe teď má šanci utrhnout si valnou část koláče prodejů i mezi tablety. Příští měsíce budou v tomto odvětví nesmírně zajímavé, na amazoňácký „Oheň“ totiž budou muset odpovědět nejen výrobci androiďáckých tabletů, ale i Apple samotný.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Amazon Kindle Fire: zabiják iPadu?

Vložil izak (bez ověření), 30. Září 2011 - 12:43

Obrázek uživatele izak

No, jestli tou absenci portu rozumi treba SD kartu, tak je to dost blbe, ale cena je super ;-)

Re: Amazon Kindle Fire: zabiják iPadu?

Vložil st39.6, 30. Září 2011 - 13:50

Obrázek uživatele st39.6

To zarizeni je vicemene naprosto zavisly na internetovym pripojeni (je wi-fi only) a vetsina obsahu je do nej streamovana, takze to ani tak moc nevadi …

Re: Amazon Kindle Fire: zabiják iPadu?

Vložil Anonym (bez ověření), 30. Září 2011 - 19:32

Obrázek uživatele Anonym

Brouzdal jsem internetem a narazil na stránku, kde doufejme již brzy budou nabízet Kindle Fire ( http://www.kindle-fire.cz/ ) v ČR. Je možné požádat o upozornění e-mailem, nebo na FB až bude dostupný. Moc se na něj těším snad už to bude brzy.

Re: Amazon Kindle Fire: zabiják iPadu?

Vložil st39.6, 1. Říjen 2011 - 11:51

Obrázek uživatele st39.6

to by me zajimalo, jak hodlaji poresit takovy ten drobny problem, ze je to zarizeni bez sluzeb (ktery u nas samozrejme dostupny nejsou) uplne bezcenny …

Re: Amazon Kindle Fire: zabiják iPadu?

Vložil w4rr10r (bez ověření), 1. Říjen 2011 - 18:46

Obrázek uživatele w4rr10r

Tablet na čtení, ekosystém, Android s vlastním UX. Kde já už to viděl? B&N Nook Color!

Re: Amazon Kindle Fire: zabiják iPadu?

Vložil Cezz (bez ověření), 1. Říjen 2011 - 21:25

Obrázek uživatele Cezz

S tym ekosystemom som si nie az tak isty. V cene Fire mas Amazon prime, co je popri free streamingu filmov a serialov aj free dorucenie tovaru bez dolneho limitu na nakup, pripadne dorucenie do 24 hodin za vyhodnu cenu (pre mnoho veci zadarmo) a podobne. Nehovoriac o tom, ze co sa tyka nakupu mp3, tam asi B&N momentalne nema sancu konkurovat. Takisto appstore sa momentalne na ten Amazoni nechyta.

Inak je pravda, ze su tie zariadenia v podstate rovnake – ja to vidim tak, ze to ma byt primarne konkurencia prave pre Nook Color, aj ked Fire kazdy pasuje za iPad killera (co si naopak myslim, ze nie je umysel – mozno neskor 10" verzia)