50 filmů na Blu-ray, které musíte mít (1)

vydáno 23. 5. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | téma Filmy | 6 komentářů

Tagy: 28 týdnů poté, Dracula, Fontána, Ghost Rider, Hvězdná pěchota, Království nebeské, Krvavý diamant, Na dotek, Return to House on Haunted Hill, Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec, Rocky Balboa, Šílený Max 2, Simpsonovi ve filmu, Stopaři, Tudorovci: sezóna 1

Blu-ray Disc logo

Čím nakrmit nový Blu-ray přehrávač? Na čem otestovat zvukovou aparaturu, projektor nebo Full HD televizi? Který z více než pěti set dosud vydaných Blu-ray disků si vybrat? Otázky, samé otázky… Máme pro vás padesát odpovědí!

Následující žebříček TOP 50 Blu-ray filmů obsahuje disky, které se něčím vymykají běžnému standardu. Může to být výjimečně dobrý obrazový přepis, ohromující zvuk, kvalitní bonusy nebo úroveň filmu samotného – v ideálním případě samozřejmě všechno najednou. Všechny tituly ale mají něco společného, názorně totiž demonstrují možnosti a kvalitu Blu-ray technologie oproti DVD.

TIP: Ne všechny filmy jsou vybaveny českou podporou, na to je třeba dát pozor zejména při nákupech ze zahraničí a z regionu A. Kliknutím na název filmu se dostanete do jeho detailu ve zdejší databázi Blu-ray filmů, kde jsou k dispozici podrobnosti o jazykové výbavě a dostupnosti.

Ale teď už k věci – začneme hezky od konce:

Return to House on Haunted Hill (2007)

50. Return to House on Haunted Hill

Pokračování slabého béčkového hororu Dům hrůzy je sice ještě horší a šlo přímo na video, Blu-ray vydání ale nabízí něco opravdu neobvyklého: v průběhu filmu můžete na určitých místech pomocí volby z několika možností rozhodnout, co se má dít dál. Díky tomu lze „vytvořit“ 90 odlišných verzí špatného filmu, což je jistě zajímavé.

28 týdnů poté (28 Weeks Later, 2007)

49. 28 týdnů poté

Další pokračování, další horor, tentokrát naštěstí kvalitní. Bohužel se stejně jako film 28 dní poté, na jehož události navazuje, nemůže pochlubit právě vysokým rozpočtem a na obrazovém Blu-ray přepisu je to trochu znát. Co se ale opravdu povedlo je DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk, který vás přímo vtáhne do děje a přinutí třást se strachy.

Fontána (Fountain, The, 2006)

48. Fontána

Režisér Darren Aranofsky má na kontě už několik „divných“ filmů a tohle je ten zatím poslední. Příběh lásky, která překoná tisíciletí, možná nezachutná všem – pokud vás ale osloví, rozhodněte se pro Blu-ray vydání. Může se totiž pochlubit kvalitním obrazovým přepisem, což je něco, co se v případě DVD verze opravdu nepovedlo.

Tudorovci: sezóna 1 (Tudors, The: Season 1, 2007)

47. Tudorovci: sezóna 1

Jediný seriál v TOP 50 a nejsou to Ztraceni? Ano, je to tak. Výpravný televizní seriál podává období vlády anglického krále Jindřicha VIII. tak trochu jinak, kromě líbivých exteriérů a historicky přesných kostýmů se totiž může pochlubit také TVMA ratingem („nudity, violence & adult content“). No nezní to lákavě?

Na dotek (Closer, 2004)

46. Na dotek

Dramatická milostná partie pro čtyři osoby je důkazem, že vysoké rozlišení sluší nejen vysokorozpočtovým letním blockbusterům. V 1080p vypadá opravdu dobře hlavně Natalie Portman při svém svlékání…

Dracula (Bram Stoker's Dracula, 1992)

45. Dracula

Zřejmě nejslavnější filmový Dracula režiséra Francise Forda Coppoly se sice nemůže pochlubit právě referenčním obrazovým přepisem, bonusová výbava ale stojí za to: zcela nový audiokomentář, více než hodinový dokument o natáčení a 12 vystřižených scén v celkové délce přes půl hodiny.

Království nebeské (Kingdom of Heaven, 2005)

44. Království nebeské

Historické drama vyšlo na Blu-ray v novém sestřihu, ve kterém nás režisér Ridley Scott ohromuje jednou velkolepou bojovou scénou za druhou. Trávit víc než tři hodiny mezi rytíři na křížové výpravě sice nedokáže každý, ale pokud už někdo takovou představu o kvalitně prožitém večeru má, je určitě lepší zrealizovat ji ve vysokém rozlišení.

Simpsonovi ve filmu (Simpsons Movie, The, 2007)

43. Simpsonovi ve filmu

Animované a kreslené filmy vypadají ve vysokém rozlišení opravdu dobře, to potvrdí každý. Každý fanoušek „nekonečného“ seriálu o žluté rodince získá v případě této řekněme prodloužené a řádně vyšperkované epizody nejen brilantní obraz, ale také hutný DTS-HD Master audio zvukový doprovod.

Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, 2006)

42. Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec

Jako by platilo: čím blbější film, tím lepší výbava. Komedie z prostředí automobilových závodů s Willem Ferrellem v hlavní roli si své místo v žebříčku TOP 50 vysloužila díky tomu, že její Blu-ray vydání jako jedno z prvních využilo dvouvrstvý disk s kapacitou 50 GB. Důvod je prostý – všechny bonusové materiály jsou v plném rozlišení 1080p, což nebývá zvykem.

Ghost Rider (2007)

41. Ghost Rider

Každá správná komiksová adaptace je postavená na CGI efektech a Ghost Rider samozřejmě není výjimkou. Když Nicolas Cage vymění svou okoukanou hlavu za hořící lebku, na vlastní oči poznáte sílu vysokého rozlišení – i při tak ostrém obrazu vypadá díky skvělému přepisu vše jako živé… totiž jako mrtvé. Přidejte k tomu nekomprimovaný PCM 5.1 zvuk, pozvěte sousedy a o popcornový zážitek máte postaráno.

Rocky Balboa (Rocky Balboa / Rocky VI, 2006)

40. Rocky Balboa

Dlouho očekávaný návrat Sylvestera Stallona do ringu se vydařil nejen na filmovém plátně, ale i v případě Blu-ray vydání. Kvalitní obrazový přepis a bezeztrátové audio způsobí, že budete cítit každou ránu spolu s hlavním hrdinou. A kromě toho – Rocky je prostě Rocky…

Krvavý diamant (Blood Diamond, 2006)

39. Krvavý diamant

Akční thriller, nebo film s morálním poselstvím? Tak nebo tak, díky tomuto filmu získáte zcela jiný pohled nejen na obchod s diamanty. Možná vám v tom pomůže také 47 kratičkých videodokumentů, z nichž každý se vztahuje k jedné konkrétní scéně. Něco takového na DVD neuvidíte.

Šílený Max 2 - Bojovník silnic (Mad Max 2 / The Road Warrior, 1981)

38. Šílený Max 2 – Bojovník silnic

Když byl Mel Gibson ještě normální a nerežíroval, byl šílený – Šílený Max, hrdina stejnojmenné post-apokalyptické trilogie, která se právem řadí ke klenotům kvalitní béčkové produkce osmdesátých let. Přepis druhého dílu na Blu-ray se bez ohledu na stáří filmu neobyčejně podařil a na rozdíl od DVD obsahuje také audiokomentář režiséra.

Stopaři / Pátrači / Hledači (Searchers, The, 1956)

37. Stopaři

Pokud se studio Warner něčím vyznačuje, tak je to péče o filmy, které se staly součástí zlatého fondu světové kinematografie. Přes půl století starý epický western Stopaři k nim rozhodně patří a pro potřeby Blu-ray vydání se mu dostalo přepisu doslova dechberoucího. Dokud neuvidíte na vlastní oči, neuvěříte.

Hvězdná pěchota (Starship Troopers, 1997)

36. Hvězdná pěchota

Sci-fi satira Paula Verhoevena sice zůstala všeobecně nepochopená, na Blu-ray ale své věrné příznivce jistě nadchne. Armády CGI hmyzáků vypadají díky detailnějšímu obrazu tak reálně, jako by vypadly z dokumentu o přírodě a dynamika nekomprimovaného PCM 5.1 zvuku přenese běs meziplanetární války přímo k vám do obýváku. Jen je potřeba obrnit se velkou dávkou nadhledu.

Strašpytlík (Chicken Little, 2005)

35. Strašpytlík

Další animák, který se probojoval do TOP 50. Dílko, určené pro stoprocentně dětské publikum, sice nevyčnívá z průměru počítačové animace a příliš neoslní ani příběhem, ve vysokém rozlišení se na něj ale prostě moc hezky dívá. Disk se také může pochlubit několika interaktivními BD-Java bonusy, které zatím nejsou příliš běžné.

Hellboy (2004)

34. Hellboy

Vizuálně ohromující komiksová adaptace se na Blu-ray může pochlubit především dokonalým MPEG-4 AVC obrazem a stejně tak kvalitním PCM 5.1 zvukem. Bonusy tvoří dvě a půl hodiny dokumentů o natáčení, vystřižené scény a audiokomentář, všechno dohromady pak znamená další Blu-ray disk, který by určitě neměl ujít vaší pozornosti.

Skrytá identita (Departed, The, 2006)

33. Skrytá identita

Oscary ověnčené kriminální drama režiséra Martina Scorseseho má jednu negativní vlastnost – při jeho sledování dostanete chuť žít životem zločince. A co teprve ve vysokém rozlišení! Skvělý obrazový přepis, DTS-HD Master Audio zvuk, dokumenty, vystřižené scény… Tomu prostě nemá cenu odolávat.

Tváří v tvář (Face/Off, 1997)

32. Tváří v tvář

Film Johna Woo patří mezi klasiku akčních filmů, což je žánr, kterému vysoké rozlišení neobyčejně sluší. Na Blu-ray ohromí zejména nekomprimovaným PCM 5.1 zvukem, díky kterému vám budou kulky létat doslova kolem uší. Pro tentokrát se ale rozlučte s extra bonusovou výbavou.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

31. Kiss Kiss Bang Bang

Pohodová záležitost, balancující na pomezí bláznivé komedie a detektivky, sice v kinech příliš nezabodovala, pro kvalitní domácí kino je ale jako stvořená. Blu-ray vydání vypadá i hraje skvěle a dokáže potěšit i audiokomentářem. To jen pro případ, že by vám smršť filmových dialogů a hlášek byla málo.

Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2005)

30. Harry Potter a Ohnivý pohár

Co do kvality zatím druhý nejlepší díl čarodějné série se může pochlubit několika skutečně velkolepými scénami. Například souboj s drakem je mistrovskou demonstrací vizuálních a zvukových efektů, které na Blu-ray ještě víc vyniknou. Nechybí ani obvyklá porce bonusů, které potěší diváky všech věkových kategorií.

Sedmá pečeť (Sjunde inseglet, Det / The Seventh Seal, 1957)

29. Sedmá pečeť

Půl století starý černobílý film, řešící zásadní existenciální otázky bytí, na Blu-ray? Jistě, proč ne. Klasické dílo Ingmara Bergmana si zaslouží tu největší péči, která mu ostatně byla věnována – film vypadá ve vysokém rozlišení neuvěřitelně dobře. Budete mít dokonce s čím porovnávat, k Blu-ray disku je totiž přiloženo i DVD se standardní PAL verzí.

Den nezávislosti (Independence Day, 1996)

28. Den nezávislosti

Typický letní blockbuster se všemi pozitivními i negativními vlastnostmi. Poněkud řídký příběh se snaží kompenzovat speciálními efekty, které v rozlišení 1080p vypadají přesně tak, jak mají – tedy velkolepě. DTS-HD Master Audio zvuk se vás bude s velkým úspěchem snažit přesvědčit, že konec světa právě nastal. Tak si ho užijte!

Východní přísliby (Eastern Promises, 2007)

27. Východní přísliby

Kultovní režisér David Cronenberg natočil v Londýně temný thriller o dlouhých prstech ruské mafie. Ponurá atmosféra, ve které se utápí filmové záběry, působí ve vysokém rozlišení až nepříjemně reálně a bezeztrátové audio k tomuto dojmu jen přispívá. Pro zájemce je k dispozici několik zajímavých dokumentů z natáčení.

Queen: Rock Montreal & Live Aid (1983)

26. Queen: Rock Montreal & Live Aid

Jediný hudební Blu-ray disk, který se probojoval do padesátky nejlepších titulů, obsahuje hned dva koncertní záznamy legendární skupiny Queen. První je z Montrealu 1981 a kromě remasterovaného obrazu je jeho hlavní devizou fenomenální DTS-HD audio. Druhým je vystoupení v rámci akce Live Aid, sice pouze ve standardním rozlišení, ale pro fanoušky skupiny o to cennější.

Zbývajících 25 nejlepších Blu-ray filmů naleznete v pokračování článku.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: 50 filmů na Blu-ray, které musíte mít (1)

Vložil fremy (bez ověření), 25. Květen 2008 - 11:31

Obrázek uživatele fremy

jeden lepší než druhý, jen ta cena zatím

Re: 50 filmů na Blu-ray, které musíte mít (1)

Vložil d.f.h, 25. Květen 2008 - 11:55

Obrázek uživatele d.f.h

A co teprve těch dalších 25 kousků! :-) Každopádně cena při nákupu v zahraničí je víc než snesitelná – cca 300–400 korun za kus včetně poštovného, někdy i méně, když se vychytá nějaká akce. Nic jiného zatím stejně nezbývá, v tuzemské nabídce je asi desetina ze všech vydaných Blu-ray titulů a člověk si z nich moc nevybere. Takže raději oželím českou jazykovou podporu a nakoupím jinde.

Re: 50 filmů na Blu-ray, které musíte mít (1)

Vložil Polok (bez ověření), 25. Květen 2008 - 20:42

Obrázek uživatele Polok

Ale ta podpora blu-ray sa ma stale zlepsovat, ved uz budu u nas distribuovat aj 20century fox, a ku koncu roka aj warner bros..

Re: 50 filmů na Blu-ray, které musíte mít (1)

Vložil d.f.h, 25. Květen 2008 - 20:52

Obrázek uživatele d.f.h

Jistě, bude to stále lepší. Ale všechno u nás nevyjde nikdy, toho prostě nelze dosáhnout.

Re: 50 filmů na Blu-ray, které musíte mít (1)

Vložil Polok (bez ověření), 25. Květen 2008 - 20:59

Obrázek uživatele Polok

mozno za par rokov vyjdu :-)

Re: 50 filmů na Blu-ray, které musíte mít (1)

Vložil d.f.h, 25. Květen 2008 - 21:02

Obrázek uživatele d.f.h

Můžeme se vsadit :-)