4K Blu-ray by se mohl objevit koncem roku

vydáno 10. 1. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Datová média, Ze světa | 4 komentáře

Tagy: 4K, 4K Blu-ray, BD, BDA, Blu-ray, disk, film

S enormním nástupem 4K televizorů se čím dál častěji objevuje otázka „a kdy se dostane na trh regulérní 4K Bluray?“ Což není nic překvapivého. Není žádným tajemstvím, že kromě cen jsou úskalím nových televizí právě nedostatečné zásoby zdrojů, které by si mohli lidé na televizích pouštět. Sony sice spustila Video Unlimited, Netflix letos také půjde do 4K streamu a na trh se již před časem dostaly „Mastered in 4K“ Blu-raye, které sice stále pracují s rozlišením „pouhých“ 1080p, díky zvýšenému datovému toku a úpravám barev však přece jen vypadají na velké úhlopříčce s větším rozlišením přijatelněji, než hůře ošetřené disky. Jenže pravé 4K to stále není.

Na 4K televizích bude brzy co přehrávat i z pevných médií

Podle viceprezidenta australské pobočky Samsungu Philipa Newtona by se však situace okolo 4K disků měla brzy změnit. Dle jeho informací se totiž jeví vysoce pravděpodobné, že výrobci ruku v ruce s BDA již ke konci letošního roku přijdou s 4K Blu-rayi postavenými na již delší dobu připravené technologii tří a čtyřvrstvých Blu-ray disků, které zvládnou pojmout 100, respektive 125GB dat. Což je množství, jež by bylo pro 4K materiál plně dostačující. Obzvlášť když se použije jeden z nových kodeků H.265 nebo VP9, o nichž se mluví jako o nejžhavějších možnostech při kompresi videa.

Video Unlimited je jedním z mála zdrojů 4K videa na světě

Na oficiální zprávu si však musíme ještě nějaký pátek počkat. Nicméně se nyní zdá, že ohlášení je skutečně na spadnutí (výrobcům, ani BDA při expanzi nové techniky nic jiného nezbývá) a čeká se jen na to, až výrobci spolu s BDA dokončí standardy pro nové medium. Pak už stačí pouze na krabičky natisknout označení „4K“, dohodit pokud možno alespoň i 2K verzi filmu pro ty, kteří na 4K ještě nepřešli, a může se zvesela prodávat dál. Do té doby zůstanou streamovací služby jediným solidním 4K zdrojem na trhu.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: 4K Blu-ray by se mohl objevit koncem roku

Vložil marko (bez ověření), 10. Leden 2014 - 16:05

Obrázek uživatele marko

mne bohate pre domace pouzitie postacuje obycajny dobre spraveny bluray disk…

Re: 4K Blu-ray by se mohl objevit koncem roku

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Leden 2014 - 20:21

Obrázek uživatele Anonym

smysl 4K vidím jen při využití v kinosálech, pro domácí podmínky zbytečnost…některé filmy se ani ve 4K nenatáčí (Gravity, World War Z – zdrojové video 2.8K, master formát 2K…)

Re: 4K Blu-ray by se mohl objevit koncem roku

Vložil ZEUS (bez ověření), 10. Leden 2014 - 21:06

Obrázek uživatele ZEUS

Já se osobně na 4K blu ray těším, popravdě se nemůžu dočkat. Největší význam a přínos 4K blu ray vidím v nutnosti nového remasteringu do 4K, tím pádem výrazně zlepšenou kvalitu oproti spoustě špatných blu ray vydání starších filmů, kde v mnoha případech pouze „oprášili“ transfer pro DVD, přepsali ho do full HD a hodily to na Blu ray. V případě 4K blu ray filmů tohle ale nebude možné, protože kvalita výsledného produktu by byla totálně shit, nemělo by význam si pořizovat 4K blu ray a odradilo by to spousty zákazníků. Dnes je už standartem natáčení filmů na 4K a více, zbylé filmy by se museli nově remasterovat do 4K. Za všechno mluví nová, 4K reedice ROBOCOPA z r. 1987, kde novým remasteringem došlo k výraznému zlepšení kvality oproti původnímu vydání na blu ray, které bylo dost špatné, stejně tak jako i většina katalogových titulů v počátcich blu ray. V tom vidím největší přínost 4K blu ray, o kterém se moc nemluví, přestože se o kvalitu jedná v prní řadě! Ať už si o významu samotného 4K můžeme myslet cokoliv, jedno je jisté, znamenalo by to velké plus i pro samotné blu ray filmy ve full HD, které by z nového 4K remasteru pouze vytěžili a předpokládám že by pak mohli filmy prodávat jako Double 2K+4K blu ray /něco jako 2D+3D/ a tím pádem by se už mohlo myslet na budoucnost a pořizovat si filmy jak na blu ray tak na 4K blu ray. Myslím že je to rozhodně jen dobře.

Re: 4K Blu-ray by se mohl objevit koncem roku

Vložil marko (bez ověření), 11. Leden 2014 - 12:19

Obrázek uživatele marko

ano to suhlasim, ale za niekolko rokov, a vobec je prehravac s podporou 4K???