300: Bitva u Thermopyl (recenze Blu-ray)

vydáno 9. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: 300, 300: Bitva u Thermopyl, Blu-ray, Dolby TrueHD, Faunův labyrint, film, HD DVD, Neuvěřitelný Hulk, PCM, Svět zítřka, Transformers, Warner Bros.

300: Bitva u Thermopyl (300, 2007)

Zack Snyder je talentovaný režisér, kterému se v poslední době velmi daří. Frank Miller je umělec, jehož komiksy jsou kultovní a oblíbené. 300: Bitva u Thermopyl je rozporuplně přijatý film s jedinečnou atmosférou, natočený Zackem Snyderem podle krvavé komiksové minisérie Franka Millera s prostým názvem 300. Výsledné dílo se po obrazové stránce nedá přirovnat k žádnému do té doby existujícími filmu, což je jeho velkým plusem… A dost možná i tím jediným.

To bylo tak: když byl Frank Miller malý, viděl v kině historický velkofilm The 300 Spartans (1962), vyprávějící o nerovném střetu tří set spartských válečníků pod velením krále Leónidy proti obrovské armádě perského velkokrále Xerxa. Tato takzvaná bitva u Thermopyl se odehrála roku 480 př. n. l. a holywoodské zpracování ji podalo svým způsobem velmi věrně, včetně silného příběhu o odvaze, cti a povinnosti.

Na Franka zřejmě filmový zážitek zapůsobil, protože se v roce 1998 rozhodl historickou látku zpracovat ve formě pětidílné komiksové minisérie. Ta se okamžitě stala velmi vyhledávaným artiklem, získala dokonce několik cen a právem patří mezi nejlepší díla Franka Millera. Je sice pravda, že se nejedná o dílo nijak rozsáhlé, v podstatě mu schází komplikovanější příběh a diskutabilní jsou i některá fakta, která komiks podává jako historická… Nicméně u komiksu jde (většinou) o grafické provedení a to je v tomto případě skutečně luxusní.

Tento zdánlivě nesouvisející úvod bylo nutné absolvovat pro pochopení jedné zásadní věci: film 300: Bitva u Thermopyl se snaží přenést na plátno něco, co hned z několika důvodů přenést v podstatě nelze – a přitom se mu to svým způsobem velmi daří! O příběhu samotném toho ovšem nelze příliš napsat, byl v podstatě „prozrazen“ o dva odstavce výše a kromě toho ho zná každý, kdo dával v hodinách dějepisu aspoň trochu pozor (tak schválně – kdo v bitvě u Thermopyl utrpěl zdrcující porážku, a přesto z ní celkově vyšel jako vítěz?).

Jak původní komiks, tak i samotný film si samozřejmě historickou látku trochu upravili, aby byla přijatelná pro široké publikum. Polonazí svalnatí bojovníci pod vedením vousatého Gerarda Butlera pozvolna pokládají své životy za čest a slávu rodné Sparty, perská vojska nasazují stále těžší kalibry, občas se prostřihem podíváme na civilní dění, na programu je také slizká zrada a i nějaká ta nezbytná erotika… To ale není to, čím film dokáže zaujmout a oslovit.

300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007)

Podstatná je velmi specifické obrazové pojetí, kterým se režisér spolu s kameramany a trikovými specialisty někdy až neuvěřitelně dokonalým způsobem přiblížil k atmosféře komiksových kreseb Franka Millera. Film byl kompletně natočen s živými herci a některými dekoracemi před modrým pozadím, díky kterému bylo možné doplnit velkolepě působící pozadí, okolí a především hru světel. Obraz byl navíc velmi výrazným způsobem postprocesován, takže po většinu času skutečně působí spíš jako kreslený (nikoliv ovšem animovaný) a ne hraný film.

Znalci komiksu budou naprosto nadšení (některé záběry dokonale odpovídají původní předloze), běžní filmoví diváci trochu zmatení (Zack Snyder téměř na každém kroku používá své oblíbené extrémně zpomalené nebo naopak zrychlené záběry, zejména v případě bitevních scén, při boji na kopí se nebojí použít metalový hudební doprovod a tak dále), odborníci na historii znechucení (to zde ovšem nebudeme rozebírat) a kritici celkem právem rozčarovaní.

300: Bitva u Thermopyl totiž rozhodně není „normální“ film. Je to experiment, který Snyderovi a Millerovi otevřel cestu k dalším projektům. Experiment, který má jen velmi málo konkurentů – například obrazově podobně působící Svět zítřka, jehož recenzi jsme nedávno přinesli. Experiment, na který se asi nikdo nebude dívat každý den, týden a možná ani měsíc.

Nicméně faktem je, že za shlédnutí rozhodně stojí – a na Blu-ray zvlášť. Ne nadarmo se totiž jedná o nejprodávanější HD titul roku 2007.

Technické provedení

Obraz Blu-ray disku 300: Bitva u Thermopyl je nutné hodnotit ze dvou pohledů. V tom prvním je nutné vzít ohled na už zmiňovanou technologii, kterou byl film natočen a na proces, kterým každý snímek prošel. Barvami, kontrastem, dynamikou ani šumem (resp. zrnem) nepůsobí obraz vůbec reálně, ale to jen proto, že je to záměr. Podání barev je většinou extrémní, pro každý typ scény výrazně jiné a s velkým důrazem na absolutně rozdílnou paletu barev, použitou v různých kontextech. Prostě a jasně – oživlý komiks.

Samotný VC-1 přepis je nadprůměrný a srovnatelný například s filmy Transformers, Neuvěřitelný Hulk nebo Faunův labyrint (všechny odkazy vedou přímo na naše recenze, které tímto doporučujeme k porovnání). Z výše uvedených důvodů ale obraz prostě celkově nepůsobí tak čistě, protože už od začátku čistý není.

300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007)

Zvuková stopa ve formátu Dolby TrueHD 5.1 (alternativně také PCM 5.1) pak podává zcela výtečné výkony v rámci bojových sekvencí, do kterých diváka skutečně vtáhne. Místo svištění kulek je zde sice bzučení oblaků šípů, zvonění kopí, mečů a dýk, na zážitku to ale vůbec nic nezmění. Velký podíl na tom má výtečná všudypřítomná hudba, která atmosféricky podbarvuje, plánovaně dojímá a hrdinsky oslovuje, ale dokáže přejít až k výše zmiňovaným moderním tvrdým kytarovým riffům, které ve starověké stylizované bitvě fungují až překvapivě dobře.

Jediným záporem mohou být snad až příliš tiché dialogy v konverzačních scénách, těch ale skutečně není mnoho. České titulky jsou samozřejmostí, stejně jako dabing. Ten ovšem vzhledem k charakteru filmu skutečně nelze doporučit.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: 300: Bitva u Thermopyl.

Bonusy

Ačkoliv je bonusová výbava na velmi raný disk kvalitní, je nutné upozornit na jednu věc: možná si pamatujete, že až do začátku loňského roku existovalo něco jménem HD DVD – přímý konkurent Blu-ray (viz náš nedávný článek HD DVD se vrací – pod čínskou vlajkou jako CBHD). Studio Warner vydalo film 300: Bitva u Thermopyl na obou HD formátech ve stejné kvalitě, ovšem pouze na HD DVD byly přítomny bonusy ve formě PiP, tedy obrazu v obraze (podívejte se na ukázku v článku 300 – největší letošní úspěch HD filmů). Blu-ray disky totiž tehdy v začátcích tuto možnost, dnes označovanou jako BonusView, neuměly.

K dispozici je tedy zcela standardní audiokomentář režiséra Zacka Snydera a celá řada samostatných dokumentů, rozprostírajících se na ploše téměř dvou hodin. Mezi nejzajímavější patří sedmiminutové představení technologie, použité v bojových sekvencích (Preparing for Battle), podané formou jedné kompletní scény. Tu natočil režisér s minimálním rozpočtem ještě před vznikem filmu a na jejím základě přesvědčil studio, aby mu poskytlo rozpočet na celý film, natočený ve stejném duchu.

300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007) 300: Bitva u Thermopyl (300, 2007)

Velmi zajímavé jsou také rozhovory s herci, kteří ve svých rolích občas skutečně nejsou k poznání nebo nahlédnutí do výroby trikových sekvencí (jak kamerových, tak těch digitálních – obojího je ve filmu obří porce). Své ke snímku řekne i Frank Miller a nechybí ani podrobné, ale celkem nudné srovnání filmové fikce s historickou realitou.

Verdikt? 300: Bitva u Thermopyl je hned v několika směrech natolik zásadní snímek, že by mělo být skoro povinností ho vidět. Na Blu-ray se navíc může pochlubit excelentním obrazem, kvalitním zvukem a rozsáhlou, i když neinteraktivní bonusovou výbavou. Fanoušci komiksů (nejen) Franka Millera nemají co řešit, ti ostatní by to měli aspoň zkusit.

P.S.: A nezpomeňte na závěrečné titulky. I ty jsou prostě geniální!

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: 300: Bitva u Thermopyl (recenze Blu-ray)

Vložil Plz__PoP---Mee... (bez ověření), 27. Květen 2011 - 19:04

Obrázek uživatele Plz__PoP---Mee...

WOW…Smekám.