100 GB na Blu-ray? Díky Sony možná už brzy!

vydáno 6. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média

Tagy: 3D, BDA, Blu-ray, Blu-ray 3D, Blu-ray Disc Association, H.264 MVC, i-MLSE, International Symposium of Optical Memory, ISOM 2009, Maximum Likelihood Sequence Estimation, MPEG-4 MVC, Panasonic, partial response maximum likelihood, PRML, Ritek, Sony

Sony - logo Panasonic - logo

Začíná v tom být trochu zmatek. Na tom, že stávající kapacita Blu-ray disků (25 GB na vrstvu, tedy aktuální maximum 50 GB při dvou vrstvách) je nedostačující, se v podstatě všichni shodneme. Různých ohlášení nových technologií a prototypů, schopných pojmout mnohem více dat, se během minulých let objevilo víc než dost, ale v prodeji není ani jeden z nich. Teď se do toho všeho vložila i Sony.

Sony totiž společně se společností Panasonic představila na říjnovém ISOM 2009 (International Symposium of Optical Memory) představila technologii PRML (partial response maximum likelihood). Ta umožňuje dosáhnout kapacity 33,4 GB na jednu vrstu, což sice oproti stávajícím 25 GB není mnoho, ale ve hře je jedna podstatná výhoda.

Oproti jiným dosud představeným technologiím totiž použití PRML nevyžaduje žádnou změnu na straně hardware – přehrávače, mechaniky a vypalovačky mohou používat dosavadní modrofialové lasery s vlnovou délkou 405 nm a numerickou aperturou 0,85. Nekonají se ani žádné změny ohledně média samotného, žádné speciální materiály nebo barvivo. V čem je tedy ten trik?

TIP: K tomuto tématu doporučujeme zejména tyto naše články: TDK má Blu-ray disk s kapacitou 320 GB, Sharp otevírá cestu ke 100 GB na Blu-ray a Pioneer připravuje 500 GB Blu-ray disk.

Po pravdě řečeno se to dost těžko vysvětluje, ale v podstatě se jedná o výraznou změnu v algoritmu, vyhodnocujícím úroveň signálu jednotlivých pitů („jedničky“ a „nuly“, reprezentující data na Blu-ray disku). Podle specifikace musí mít jednotlivé pity, tedy mikroskopické otvůrky v datové vrstvě disku, určitou minimální velikost, aby mohlo být i při vysoké rychlosti čtení možné rozeznat změnu v signálu a zaznamenat hodnotu 1 nebo 0.

Nový algoritmus PRML, zpracovaný do formy takzvaného i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), oproti tomu dokáže rozlišit hodnotu signálu i při menší než dosavadní velikosti pitu. Z toho čistě logicky vyplývá, že pitů a tím pádem i výsledných binárních dat se na optický disk vejde více – právě oněch 33,4 GB.

PRML/i-MLSE

Celá záležitost samozřejmě není takto jednoduchá a laik ji v podstatě nemá šanci pochopit, což vyplývá už jen z velmi zajímavého, ale jinak naprosto záhadného grafu, který Sony v rámci popisu technologie PRML/i-MLSE zveřejnila. Důležité ovšem je, že při plánovaných třech vrstvách na disk tak může Blu-ray bez problémů získat kapacitu 100 GB, tedy dvojnásobek. A to už zní pěkně.

Samozřejmostí je, že tuto změnu ve specifikaci formátu Blu-ray musí jako obvykle posvětit BDA (Blu-ray Disc Association), ale to by v tomto případě neměl být až zas takový problém. Sony je klíčovým členem asociace (Blu-ray je v podstatě „její“ formát) a své zájmy si jistě dokáže prosadit.

O tom mimo jiné svědčí i fakt, že výrobce optických médií Ritek už koncem prosince údajně začal s testovací výrobou právě těchto třívrstvých disků s kapacitou 100 GB. Kdy a jestli vůbec se celá tahle atrakce dostane na trh, to je tedy sice zatím ve hvězdách, stejně jako v předchozích případech. Vzhledem k okolnostem by to ale tentokrát mohlo skutečně vyjít.

Odpověď na případnou otázku „Proč vlastně potřebujeme Blu-ray disky s vyšší kapacitou“ je přitom velmi jednoduchá – s nastupujícím „domácím“ 3D se bude každý gigabajt navíc hodit. Podle nedávno zveřejněné (resp. naznačené) specifikace Blu-ray 3D totiž musí každý disk obsahovat 3D i 2D verzi filmu, přičemž datová velikost 3D verze bude s novým kodekem MPEG-4 MVC asi o polovinu vyšší, než 2D.

Tím by mohlo některým delším filmům, případně filmům s vysokým obrazovým bitrate, začít být na 50 GB disku „těsno“, takže by bylo nutné přistoupit například k vypuštění dabingových zvukových stop nebo bonusových materiálů. To by se zákazníkům jistě nelíbilo, filmová studia tedy více prostoru na Blu-ray jistě uvítají.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře