10 nejlepších filmových trilogií na Blu-ray

vydáno 26. 1. 2011 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | téma Filmy

Tagy: Agent bez minulosti, Armáda temnot, Back to the Future, Blu-ray, Bourneovo ultimátum, Bournův mýtus, film, Hodný, zlý a ošklivý, Hvězdné války, Il Buono, il brutto, il cattivo, Indiana Jones, Jason Bourne, Kmotr, kolekce, Lesní duch, Matrix, Matrix Reloaded, Matrix Revolution, Návrat do budoucnosti, Pán Prstenů, Per qualche dollaro in più, Per un pugno di dollari, Příběh hraček, Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Smrtelné zlo, Star Wars, The Bourne Identity, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, The Godfather, The Lord Of The Rings, Toy Story

Blu-ray Disc logo

Čtenáři a recenzenti amerického filmového časopisu Filmstage dali nedávno hlavy dohromady a vytvořili žebříček nejvíce ceněných filmových trilogií všech dob.

Při pohledu na něj se samozřejmě nelze nezeptat: Nejsou tyto skvosty náhodou k dispozici ve vysokém rozlišení? Nebudeme vás napínat, odpověď je totiž potěšující – v naprosté většině jsou!

Téměř všechny níže uvedené filmy dávno máme v našem Blu-ray katalogu (navíc je lze až na výjimky zakoupit i na tuzemském trhu), k velké části si můžete přečíst také naše Blu-ray recenze. A pro těch několik zbývajících se Blu-ray vydání připravují už na letošní rok.

Materiálu ke čtení a samozřejmě i sledování je to tedy spousta, pusťte se do něj!

10) Smrtelné zlo

Ještě než Sam Raimi natočil Spider-Mana, uctívaly ho zástupy fanoušků kvůli něčemu docela jinému: Hororová série Smrtelné zlo patří k tomu nejlepšímu, co v tomto směru v osmdesátých letech vzniklo. Na Blu-ray je dostupná kompletně, s českou jazykovou podporou pouze první díl.

9) Matrix

I kdyby Wachowski brothers už nikdy nenatočili nic jiného než trilogii Matrix, zůstanou už navždy zapsaní zlatým písmem do dějin světové kinematografie a popkulturní bible přelomu dvacátého a jednadvacátého století.

Ačkoliv zlé jazyky považují za kultovní pouze první film celé série (také si jako jediný zasloužil naši recenzi) a zbytek s klidem odhazují v dál, na Blu-ray jsou samozřejmě dostupné všechny tři filmy – a to jak samostatně, tak v podobě kompletní trilogie Matrix.

Česká jazyková výbava je na našem (tzn. evropském) trhu samozřejmostí, v USA je vydání sice bez češtiny, ale zato včetně animovaného „předělu“ Animatrix a bonusových disků (viz kolekce Matrix). Výběr je tedy na vás…

8) Dolarová trilogie

Sergio Leone a jeho spaghetti westerny, to je kapitola filmové historie sama pro sebe. Za etalon bývá v tomto směru považována takzvaná Dolarová trilogie v hlavní roli s Clintem Eastwoodem jako mužem beze jména.

Drsné příběhy jsou na Blu-ray dostupné všechny – částečně samostatně (viz jejich recenze), první z nich pouze jako součást kolekce, česká jazyková podpora je ověřená pouze na druhém z filmů.

7) Indiana Jones

Akčního archeologa (v podání Harrisona Forda) režiséra Stevena Spielberga jistě není potřeba dlouze představovat. Celá série před dvěma lety rozrostla o čtvrtý díl, který je také zatím jako jediný dostupný na Blu-ray – Indiana Jones a království křišťálové lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008), včetně české výbavy.

Pravověrní fanoušci se ovšem nejvíce těší na první tři díly z osmdesátých let, na které si ale ve vysokém rozlišení ještě nějakou dobu počkáme. Možná letos, možná napřesrok…

  • Dobyvatelé ztracené archy (Raiders of the Lost Ark, 1981)
  • Indiana Jones a Chrám zkázy (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984)
  • Indiana Jones a poslední křížová výprava (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989)

6) Jason Bourne

„Nový a drsnější James Bond“ – takový je agent Jason Bourne (Matta Damona) v sérii akčních filmů podle bestsellerů Roberta Ludluma. Technicky špičková Blu-ray vydání máme kompletně zrecenzovaná, sami se tedy můžete snadno přesvědčit, že je skutečně o co stát.

Navíc si můžete pořídit všechny tři filmy pohromadě ve formě Bourneovy kolekce, samozřejmě s českou jazykovou výbavou!

5) Kmotr

Silný příběh, plejáda hvězdných herců, kultovní status, hromada Oscarů – to je trilogie Kmotr, nezapomenutelný mafiánský epos Francise Forda Coppoly. Porce devíti (!) filmových hodin vyšla na Blu-ray s naprosto referenční kvalitou obrazu i zvuku, však také remastering vznikal pod dohledem samotného režiséra.

První dva filmy jsou k dispozici samostatně (třetí má pověst… jak to říct… ne úplně kvalitního navázání), ovšem pouze v USA. Kompletní trilogie Kmotr je pak k dispozici i na našem trhu s českou jazykovou podporou.

  • Kmotr (Godfather, The, 1972)
  • Kmotr II (Godfather, The: Part II, 1974)
  • Kmotr III (Godfather, The: Part III, 1990) – pouze jako součást trilogie Kmotr

4) Toy Story – Příběh hraček

První celovečerní kompletně počítačem modelovaný film. Vůbec první film studia Pixar. Jeden z deseti nejlepších animovaných filmů na světě. Samozřejmě, řeč je o Příběhu hraček, který dokázal před patnácti lety (to to utíká!) oslovit děti i dospělé bez rozdílu a dočkal se dalších dvou pokračování.

Na Blu-ray jsou k dispozici všechny tři filmy, na tuzemském trhu samozřejmě s českou jazykovou výbavou. Určitě byste je neměli vynechat.

3) Návrat do budoucnosti

Pokud Robert Zemeckis něco umí, tak režírovat „kouzelné“ příběhy pro celou rodinu, které v divácích zanechají silný dojem a jen tak nezmizí z paměti. Důkazem toho je třetí příčka tohoto žebříčku – komplexně provázaná trilogie o cestování časem tak trochu jinak.

Dvacet až pětadvacet let staré pecky jsou na Blu-ray k dispozici pouze ve formě trilogie Návrat do budoucnosti, což je ale v tomto případě logické – filmy by samostatně pozbyly smyslu. Česká jazyková podpora? Ano prosím, poslužte si!

  • Návrat do budoucnosti (Back to the Future, 1985)
  • Návrat do budoucnosti II (Back to the Future Part II, 1989)
  • Návrat do budoucnosti III (Back to the Future Part III, 1990)

2) Hvězdné války

Jistě, jistě. To by bylo, aby Hvězdné války George Lucase scházely v jakémkoliv žebříčku, který se týká filmů! Samozřejmě je v tomto případě řeč o takzvané „původní“ trilogii, tedy fantastických filmech z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, které dokázaly (tehdy ještě bez všudypřítomných počítačových triků) navždy změnit pohled diváků na tento žánr.

Blu-ray vydání se po dlouhých letech čekání dočkáme letos na podzim, o čemž jsme podrobně informovali v článku Star Wars na Blu-ray: Známe první podrobnosti. Už aby to bylo…

  • Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje (Star Wars, 1977)
  • Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back, 1980)
  • Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi, 1983)

1) Pán prstenů

To nejlepší na konec – jedenáctihodinový (!) megaepos, modla všech milovníků fantasy, zfilmovaná „nezfilmovatelnost“, ověnčená zlatem sedmnácti Oscarů (!!) a desítek dalších cen… Asi opravdu nemá smysl pokračovat dál, Pán prstenů režiséra Petera Jasksona je prostě legendou se vším všudy.

Jeho Blu-ray vydání jsme se sice dočkali už na konci loňského roku (kromě samostatných vydání také ve formě kolekce Pána prstenů), jednalo se ale pouze o „obyčejné“ kinoverze. Rozšířené sestřihy, poskytující ten pravý zážitek, by se na Blu-ray měly podle všeho objevit letos na podzim a měly by mít tu nejdokonalejší obrazovou a zvukovou kvalitu. Což je věc, která se o kinoverzích bohužel říct nedá – to si ostatně můžete přečíst v našich recenzích.

Česká jazyková podpora je opět samozřejmostí.

Žebříček deseti nejlepších filmových Blu-ray trilogií je za námi, třicet filmů před vámi. Že jste už všechny viděli? A nebo některé z nich naopak ani vidět nechcete? Že byste sestavili úplně jiný žebříček, ve kterém by byl například Spider-Man, Piráti z Karibiku nebo další série, přesahující počtem pokračování rámec trilogie?

Dejte nám o tom vědět v komentářích pod článkem nebo na Facebooku.
Těšíme se na vaše názory!

Související články a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře