Zpívání v dešti (mini recenze Blu-ray)

vydáno 26. 8. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, film, recenze, Singing in the Rain, Zpívání v dešti

Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952) (Blu-ray)

Kdo by neznal Zpívání v dešti. Legendární muzikálovou pecku Genea Kellyho, která na rozdíl od jiných klasik padesátých let nezestárla ani o den a i po šedesáti letech působí svěže jako byste na ni poprvé narazili v oblíbeném kině. Teď přichází konečně i Blu-ray a představuje zážitek, jemuž byste neměli utéct ani v případě, že roztančeným filmům s nadmíru pozitivními songy nefandíte.

Kelly byl při natáčení možná nesnesitelný pedant, jemuž každý špatně provedený krok a zazpívaný tón způsoboval výbuchy zlosti. Jenže na výsledku se lpění na dokonalosti odráží pouze v dobrém. Taneční čísla zůstávají i v konkurenci všemožných Let's Dance, Muzikálů ze střední, Glee a dalších popíkových blátotlaček nepřekonatelná. Ve zpěvu se ústředními triu vyrovná snad jen Kája Gott. A příběh plný vášně k filmu je jednoduše nesmrtelný.

Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952) Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952) Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952) Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952)

TIP: Desítky dalších FullHD screenshotů a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem samostatném Blu-ray profilu filmu

Stačí se podívat na výsledky posledních Oscarů. Vždyť vítězný The Artist jako by Zpívání dešti z oka vypadl, a kdybyste mu přidali na barvách, možná byste rozdíl nepoznali. Ačkoli je pravda, že Jean Dujardin se ani přes svůj francouzský šmrnc nemůže rovnat rozzářenému Kellymu, krytému ze zálohy neskutečně rajcovní Debbie Reynolds, jejíž úsměv je snad ještě víc sexy než tenké nožky v růžovém tanečním úboru.

Technické provedení

Pokud milujete technicolorové filmy jako já, budete zrestaurovaným Zpíváním dešti ohromeni. Warnerům se stejně jako u Ben Hura povedlo odstranit všechny škrábance, špínu a další fyzické anomálie, jež se na původním záznamu objevily, a vyleštili Kellyho biják do podoby, jíž nemůže obyčejné DVD ani v nejmenším konkurovat.

Ano, bystřejší oko zahlédne známky nadměrného odstraňování filmového zrna (obličeje jsou i přes solidní kresbu často voskové) a neujde mu ani občasné rozmazání hran po doostřování. Ve všech ostatních směrech (nádherně živé barvy, technicolorově narůžovělé tělovky, brilantní kontrast, podání černé a uhrančivá ostrost) se však muzikálová klasika vyrovná tomu nejlepšímu, co Warneři za posledních pět let vyprodukovali.

Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952) Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952) Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952) Zpívání v dešti (Singing in the Rain, 1952)

A zvukově se disk rovněž podařil (včetně trefného českého dabingu). Ani anglické DTS-HD Master Audio 5.1 sice nepředvádí mnoho zvukových efektů, důsledkem čehož zní dialogové scény až příliš studiově (při jízdě v autě napříč městem se tomu vyloženě podivíte). Jakmile se však rozezní geniální soundtrack a Gene a spol. začnou stepovat, rozestoupí se před vámi široké zvukové pole, jež vás během několika vteřin donutí poklepávat si nohou do rytmu. Takže i tady palec nahoru, obzvlášť vzhledem ke stáří zdrojové stopy.

Bonusy

  • Audiokomentář tvůrců, Baze Luhrmanna a autora/historika Rudy Behlmera
  • Dokument Zpívání v dešti: Prší na novou generaci (50m:48s, HD, CZ titulky)
  • Jukebox kompletního soundtracku
  • Trailer (04m:07s, SD)

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře