Zkažená mládež (recenze Blu-ray)

vydáno 7. 3. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, Klass, Zkažená mládež

Zkažená mládež (Klass, 2007) (Blu-ray)

Blu-ray edice nás většinou zásobovala především druhořadými snímky nevalných kvalit, a tak jsme vyčkávali na moment, kdy budeme nějaký film z této alternativní distribuční sítě moci pro změnu pochválit. S vydáním Zkažené mládeže jsme možnost konečně dostali, protože lepší film jsme na levné placce dost možná neviděli.

Zkažená mládež sice svým obalem působí nenápadně a člověk ji snadno zamění s nevýrazným teenagerským béčkem z bulharské produkce. Pod nevalným obalem se ale skrývá silné drama o krutosti napříč estonskými škamnami, které se od těch zobrazovaných v tuzemských seriálech diametrálně liší.

Pokud jste měli to „štěstí“ a zahlédli jste byť jen několik minut seriálů Ulice, 4teens či nejnovějšího Prvního kroku (i když ten se dá do určité míry omlouvat muzikálovým laděním), pravděpodobně vám zůstával rozum stát nad ztvárněním školního prostředí a vztahů, jež se v něm odehrávají.

Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007)

Čeští tvůrci si nejenže představují středoškolský život jako sluníčkový svět, v němž jsou sígři dobráci od kosti a kde o šikaně obézních dětí nemá nikdo ani páru, ale rovněž se domnívají, že je většina tříd barevnější než duha a všichni žáci nakupují o víkendech v New Yorkeru. Zkrátka chybí diverzita, osobitost a především nádech šedivé reality, k němuž by přitom bohatě postačilo sednout do auta a jet se na týden do nějaké státní (tj. CHUDÉ) školy podívat.

Zkažená mládež v tomto směru zasazuje tuzemské produkci tvrdý direkt na solar a kruté realitě každodennosti nastavuje mrazivé zrcadlo. Joosep je totiž normální kluk jako každý druhý. Vyzná se v počítačích, programuje a ve škole se na rozdíl od ostatních pokouší i něco naučit. V čemž je samozřejmě zakopaný pes, neboť místní skupince frajerů se jeho přístup ke studiu nezdá adekvátní a její lídr se domnívá, že má patent na rozhodování o jakékoliv Joosepově aktivitě. Nejvíce ho však baví mlčenlivého kluka ztrapňovat verbálními a fyzickými útoky, jimž se apatický Joosep odmítá kvůli své povaze a zásadám bránit. A zbytek třídy? Ten se až na jednu výjimku snaží držet basu a nevystavit se tak zařazení do stejné škatulky chudáka ke zkopání.

Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007)

Každý, kdo si někdy základní či střední školou prošel, musí uznat, že tahle verze má k realitě rozhodně blíž než ta, v níž si jde Tereza Jordánová udělat „kafíčko“ a během vaření vody stihne vyřešit osobní problémy tří kamarádů, filosovat o životě chrousta a ještě pročíst katalog od Tescomy.

Filmu však kromě výborně podchyceného prostředí vydatně pomáhají i kvalitní herecké výkony. Je skoro k neuvěření, že zatímco u nás se po obrazovkách míhají stále stejné tváře a kromě Mádla s Kotkem není nikdo schopný uvolněného hereckého přednesu, za hranicemi se zjevně pohybuje deset mladých talentů na jednu ruku vedoucího castingu. Všichni (ne)herci v hlavních i vedlejších rolích jsou dokonale přirození a ani ve vypjatých chvílích nevypadávají z role. Dialogy (mimochodem výborně odposlouchané) jim jdou pěkně od pusy, gesta nepůsobí manýristicky a emoce z nich místy prýští způsobem, že se při vzpomínce na české „hala bala“ pokusy (zdravím Vorlův Gympl) musíte trochu zastydět.

Herci a téma jsou navíc silní natolik, že zbytek může jet víceméně na neutrál (ničím překvapující režie), případně si dovolit i menší přešlap. Platí to hlavně o závěrečné půlhodině, kdy se scénář v honbě za maximální gradací a katarzí překlápí už trochu přes hranu uvěřitelnosti a zároveň bohužel opomíjí zcela logické důsledky, které by z jednání šikanátorů musely vyplynout. Těžko totiž věřit, že by učitelé (obzvlášť třídní, která několikrát vyhrožuje tresty, ale v závěru je zahrána zcela do outu), vědomi si třídní šikany, založili ruce v klín a místo zvýšení pozornosti směrem k podezřelým žákům nechali věcem volný průběh.

Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007)

Ale jak jsem říkal, téma film drží nad hladinou i v nejslabších chvílích, takže vás výsledný tvar i tak nechá ve finále sedět s otevřenou pusou, mrazením v zátylku a hlavou plnou myšlenek o tristním stavu společnosti, která podobná zvěrstva dovede připustit. A jelikož zpráv o masakrech na školách, sebevraždách a dalších projevech duševní újmy studentů nikterak neubývá, víme, že jde o problém stále aktuální. O to víc dokáží syrové události filmové fikce zasadit klín do hlavy.

Technické provedení

A i technicky je disk na svou cenovou kategorii velká paráda. Zkažená mládež sice ve vysokém rozlišení nezakryje svůj laciný look a ostrost není nejlepší (neustále máte pocit, jako kdyby byl ostřič pod parou a zapomínal kroutit knoflíkem), nicméně se jedná buď o záměr (jemnější paleta), nebo vadu zdrojového materiálu.

Tuhle domněnku podporuje především fakt, že v ostatních kategoriích na disku nenacházím větší vady. Ano, kontrast by mohl být ještě trochu vyšší a kresba jakbysmet, avšak komprese se tentokrát filmu vyhnula obloukem, digitální šum si vzal dovolenou ve prospěch přirozeného filmového zrna a barevné podání je v rámci zvolené stylizace dokonalé.

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické info o obrazu a zvuku najdete na našem BD profilu filmu

Zkažená mládež má sice hodně chladné, zeleně profiltrované vizuály, jejich užití se dá ovšem hodnotit jen a jen pozitivně. Zaprvé pomáhají skrýt ne vždy dokonalou kresbu ve stínech a jen lehce nadprůměrnou černou (v rámci Blu-ray edice je výsledek přesto parádní), zadruhé zásadně neovlivňují vzezření barev, které jsou jak lahodně saturované (všeobecně výrazné oblečení typu rudých halenek, které září téměř jako po vyprání v Persilu), tak i naprosto přirozené (tělovky, školní prostory i venkovní prostory).

Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007) Zkažená mládež (Klass, 2007)

Zvukově (Dolby Digital 5.1 v původní i české verzi) se už taková sláva nekoná, ale jakmile dojde na akčnější sekvenci (bitky ve škole, finále) či hudební vložku plnou beatů, rozhodně vám dá o sobě vaše sestava vědět. Za sebe doporučuji pustit původní stopu (byť estonštině porozumí málokdo), neboť český dabing zní výrazně víc televizně a místy zasmrádá „první dobrou“.

Bonusy jako obvykle chybí, ale od koupi filmu vás tahle drobná vada doufám neodradí. Zkažená mládež si totiž váš příspěvek do portmonky zaslouží. A Blu-ray edice po delší době taky..

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Zkažená mládež (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 10. Březen 2012 - 9:29

Obrázek uživatele Martin

Souhlas, ten film je skvělej.

Re: Zkažená mládež (recenze Blu-ray)

Vložil Bobek (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 14:58

Obrázek uživatele Bobek

Asi nejlepší film který je o šikaně atd.Na konci když začnou střílet tak sem se normálně klepal atd. jak to na mně zapůsobilo.Určitě doporučuju!!!

Re: Zkažená mládež (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Srpen 2014 - 21:16

Obrázek uživatele Anonym

Prosím vás nevie niekto kde nájdem boty čo mal anders obuté ? … myslím si že to bola le coq znaćka ale nemmozem najsťtie boty :) .. dikes :)