Zemětřesení v Japonsku zpomalí výrobu elektroniky i Blu-ray disků

vydáno 14. 3. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Ze světa | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, Canon, DSLR, fotoaparát, LUMIX, médium, Nikon, Panasonic, Sharp, Sony

Japonsko - oblasti zasažené zemětřesením

Páteční zemětřesení u japonského pobřeží bylo nejsilnější, jaké v zemi naměřili za posledních 140 let: 8,9 stupně Richterovy stupnice.

Nejen že ho následovalo několik desítek dalších nárazů kolem šesti a sedmi stupňů, navíc otřes vzedmul deset metrů vysokou tsunami, která zalila více než dva tisíce kilometrů pobřeží až pět kilometrů do vnitrozemí.

Oběti se stále počítají a předběžně se počítá s deseti tisíci, nemluvě o dalších tisících pohřešovaných. To abyste byli v obraze, pokud jste zrovna dorazili z poslední zimní lyžovačky.

Přírodní katastrofa samozřejmě bude mít ohromný dopad na Japonskou ekonomiku a vyvstává tak otázka, jestli se tamní výpadky ve výrobě nepromítnou i do budoucího trhu se spotřební elektronikou, který nás na HDmag.cz (i když to v tomhle kontextu zní trochu krutě) zajímá asi nejvíc.

Ačkoliv dneska valnou část spotřebičů zdobí štítek „Made in China“, v Japonsku je několik důležitých továren a výzkumných středisek, která mají vliv na celosvětový trh s elektronikou.

Zatím se neví, na jak dlouho jsou níže jmenované továrny uzavřeny, ani jak moc se mohou podílet na případném zpomalení dodávek. Víme prostě jen to, že je byly firmy nuceny odstavit na dobu neurčitou.

Úklid po zemětřesení a tsunami bude trvat několik týdnů, otřesy navíc mohly poškodit nejen budovy, ale i výrobní techniku, která pravděpodobně přišla o dodávky energie – stejně jako další čtyři miliony domácností v zemi.

Výpadky ve výrobě budou každopádně z hlediska zákazníků znatelné až v horizontu příštích několika měsíců, tedy pokud vůbec. Spousta výrobků totiž leží na skladech, nebo je na cestě k prodejcům, kteří navíc sami mívají zásoby (zpravidla) na tři týdny dopředu. Seznam uzavřených objektů je každopádně takový:

Sony - logo

Sony bylo nuceno ukončit výrobu hned v šesti továrnách. Některé na baterie a součástky, hned tři z nich jsou ale lisovny Blu-ray disků. Jejich zastavení je zajímavé i v kontextu s nedávnými zprávami o tom, že jsou výrobní kapacity celosvětové produkce Blu-ray disků téměř na maximu (uvedla to agentura Futuresource Consulting).

S pomalu ale jistě stoupajícím podílem Blu-ray disků na trhu (kolem dvaceti procent) a se stále se zvyšujícím zájmem o tzv. Combo Packy (Blu-ray + DVD + digitální kopie) by zanedlouho mohla být poptávka po BD vyšší, než reálná nabídka. Obzvlášť pokud bude následovat trend z minulého roku, kdy zájem o Blu-ray stoupl oproti roku předchozímu o parádních 68 %.

Panasonic - logo

Panasonic ještě sepisuje škody a oficiálně neprozradil, jestli tři ze svých továren v postižené oblasti uzavře nebo ne. Během zemětřesení ale komplexy v Miyagi a Fukushimě zasaženy byly a několik tamních pracovníků prý utrpělo drobná zranění.

I to by mohlo napovídat, že zmíněné továrny, které se zaměřují na výrobu audio-elektroniky, digitálních kamer a optiky do fotoaparátů Lumix, budou pravděpodobně vyřazeny z provozu. Oficiální prohlášení totiž přiznalo, že ačkoliv nedošlo k žádnému kolapsu, v továrnách spadlo několik stěn a stropů.

Společnost Canon zastavovala provoz především kvůli výpadkům elektřiny. Podle jejich oficiálního vyjádření každopádně zemětřesení ani následná tsunami nepoškodily výrobní kapacity v dané oblasti, pouze došlo ke drobným zraněním dvanácti pracovníků.

Canon zatím neprozradil, které továrny byl nucen dočasně zavřít, pravděpodobně ale budou připraveny produkovat hned, jak se ustálí dodávky elektřiny.

Nikon - logo

Podobně je na tom Nikon: Ani jeho továrna v Sendai, která produkuje vlajkové lodě DSLR, nepřišla k větší újmě a co víc – žádní z pracovníků společnosti nebyli zraněni. Malý zázrak, vezme-li člověk v potaz, že nedaleké letiště Sendai skončilo celé pod vodou.

V přibližně sto kilometrů vzdáleném Tokiu každopádně Nikon dočasně pozavíral všechny své pobočky (zemětřesení v menší míře zasáhlo i Tokio).

To jsou všechny informace, které se nám ohledně největších výrobců spotřební elektroniky v Japonsku podařilo sehnat (třeba Sharp teprve shromažďuje informace a oficiální vyjádření nepodal). Postiženy ale samozřejmě byly i další společnosti: Toyota zavřela tři továrny, Nissan čtyři, Honda dvě (ze třiceti zraněných pracovníků jeden zemřel), Fuji jich zavřelo rovnou pět (včetně těch vyrábějících vozy Subaru).

Zemětřesení a tsunami u Japonska ještě budou mít nedozírné ekonomické následky, o lidské tragédii samozřejmě ani nemluvě.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Zemětřesení v Japonsku zpomalí výrobu elektroniky ...

Vložil MMN (bez ověření), 17. Březen 2011 - 11:04

Obrázek uživatele MMN

Všechno zlé je k něčemu dobré. Teď mám konkrétně na mysli ty továrny SONY.