Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného přepisu (+ srovnání s US verzí)

vydáno 21. 4. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 11 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Fury, Železná srdce

Již delší dobu se ví, že disky, které u nás vycházejí bez záštity velkého studia a jsou produktem přeprodaných práv a přepisů kolujících pouze po určité regionu, nejsou zrovna zárukou kvality. Někdy to vyjde lépe (jako u Vlka z Wall Street, kde došlo jen k drobné změně palety barev), někdy hůře (Plán útěku) a někdy doslova katastrofálně (Hunger Games: Vražedná pomsta).

Házet vinu na distributora však nemá smysl. Ten je totiž právě jen přeprodejcem, jenž nedostává zpravidla ani testovací disk, aby přepis filmu schválil. Poprvé tak vidí disk ve stejnou chvíli jako koncový zákazník. Že je to špatně? Zcela určitě. Jenže je to něco, s čím se pravděpodobně nedá nic moc dělat. Snad jen podobné produkty nekupovat.

Železná srdce (2014)
Železná srdce (2014)
Železná srdce (2014)
Železná srdce (2014)

Kdyby vše odnášely jen prachbídné tituly druhé kategorie, asi by nás to zase tolik netrápilo. V momentě, kdy nepodařené disky získávají tituly, jež v zahraničí dostávají plnohodnotnou péči a které navíc vydělávají solidní peníze a mají širokou základnu fanoušků, se však jedná o situaci, kterou stojí za to veřejně odhalovat.

Dalším smutným přírůstkem mezi Blu-ray nepodarky je – jak jsme předběžně informovali na Facebooku – sympatická válečná řezničina Železná srdce. Ta dorazila na tuzemský Blu-ray po obřích peripetiích (původně měl disk vydat Bontonfilm, nakonec se však práva dostala po zákulisních veletočích k Magic Boxu), výsledkem čehož je absence bonusů a umístění filmu pouze na jednovrstvý Blu-ray v podobě, která by byla pro akční titul ostudná i na DVD.

Pokud se podíváte na přiložené screenshoty výše a níže (ty označené vodoznakem Blu-ray.com jsou z referenčního amerického disku), pravděpodobně postřehnete především tři výrazné rozdíly. Předně má český Blu-ray výrazně nižší kontrast, následkem čehož jsou nižší detaily, ustřelené stíny a především barevné podání. To má v tuzemské verzi sklon k hnědé barvě. Podle původního záměru by však mělo směřovat spíše do modra (viz. Shia LaBeouf na tanku). Rovněž stíny mají být výraznější a sytější, aby podtrhovaly špinavost prostředí a jakousi chladně mrtvolnou atmosféru války. Česká verze v podstatě vypadá, jako by neprošla řádným digitálním gradingem a pokud si do Googlu zadáte název filmu, vyskočí na vás post-produkčně neupravené fotografie z natáčení, které mi dávají za pravdu.

Železná srdce (2014)
Železná srdce (2014)
Železná srdce (2014)
Železná srdce (2014)

Dalším problémem je nízký datový tok, jenž mnohdy klesá k hodnotám, za které by se styděl i kdejaký, internetem kolující Blu-ray rip. V praxi to znamená, že disk nezvládá divokou akci, ani sekvence, v nichž se vyskytuje například kouř (a těch je spousta!). Okamžitě dochází v důsledku nedostatečného datového toku k drobným rozpadům obrazu aka kompresním artefaktům a stínokresba vyráží cestou nerozeznatelného šedého bláta (screenshot s jedoucím tankem).

Do třetice všeho špatného si pak nelze nepovšimnout, že tuzemský Blu-ray zásadně tratí i na ostrosti. Celý film jako by byl podivně máznutý, dochází ke ztrátě detailů a zvoskovění tváří. Kvůli slabšímu kontrastu a mizernému barevnému podání pak samozřejmě ustřelují i tělovky, popřípadě vzezření jednotlivých scén.

Závěrem je ještě vhodné dodat, že zatímco na statických screenshotech a na monitoru počítače či displeji tabletu nemusí být některé vady zas tak dobře patrné. V pohybu na klasickém televizním zobrazovači se jedná o zcela nepřehlédnutelný problém, jenž může při ceně disku opravdu tolerovat snad jen člověk s vadou zraku. Obzvlášť při přímém srovnání s americkou verzí, která je opravdu zcela jinde a patří i dle amerických recenzentů k tomu nejlepšímu, co letošní rok ze strany Blu-rayů nabídl..

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil Mark (bez ověření), 21. Duben 2015 - 14:45

Obrázek uživatele Mark

Prečo sa len toto deje? Veď v USA to má Sony Pictures. A na našom trhu je plno BD Sony Pictures s výbornými prepismi, tak prečo nie toto? Za tot sa neoplatí dať viac než 99 Kč vo výpredaji. Tu snáď neuplynie jediný mesiac, kedy by sa neobjavilo nejaké sklamanie. Dnes sme sa dozvedeli, digibook Mafiánov vlastne nebude digibook.

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil marko (bez ověření), 21. Duben 2015 - 16:18

Obrázek uživatele marko

Fury zakupim max v multibuy aj to ked bude za tu stovku. Objednavku digibook na Mafianov som zrusil, toto nemienim podporovat.

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil Psema (bez ověření), 21. Duben 2015 - 18:07

Obrázek uživatele Psema

Sony bohužel přeprodávalo mimoamerická práva. Takže tady to nemělo pod kontrolou. Popravdě jsem se na to distribuce ptal několikrát a nikdo mi nebyl schopný říct, proč vlastně vznikají rozdílné verze a jak se to rozděluje jednotlivým regionům.

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil Mark (bez ověření), 21. Duben 2015 - 19:18

Obrázek uživatele Mark

Keby tie práva aspoň predali niekomu schopnému.

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil moviereaper (bez ověření), 21. Duben 2015 - 21:26

Obrázek uživatele moviereaper

Amazon to jistí, takhle jsem se napálil už s prvním dílem Kick-ass, který jsem si pořídil ještě před tím, než jsem si přečetl zdejší recenzi… never more!

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil K4rm4d0n (bez ověření), 21. Duben 2015 - 23:56

Obrázek uživatele K4rm4d0n

Pro srovnání…

CZ verze z článku: http://i.imgbox.com/jdbvXfrQ.png

REMUX-CzC: http://i.imgbox.com/nxVQaYV2.png

REMUX-BitHD (US zdroj): http://i.imgbox.com/4IVd6vCS.png

REMUX-CzC (Fury.2014.1080p.CZECH.Blu-ray.AVC.DTS-HD.MA.5.1-CzC) by mělo pocházet ze stejného zdroje (CZ BD) a přitom je lepší. Jak to?

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil th0ca (bez ověření), 22. Duben 2015 - 10:58

Obrázek uživatele th0ca

a na filmarene ovce poslusne hodnoti film co se videa tyce 5 hvezdama, ze je to super obraz :):), takze to je asi ten duvod, proc to nikdo neresi, proste to je 90% lidi jedno a prijde jim to pekny (nejvic me dostal komentar typa co psal, ze je obraz super, protoze narozdil od ostatnich valecnych filmu, ktere maji zrno aby to pridalo na spinavosti, je obraz tady nadherne cisty :D:D)

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil Psema (bez ověření), 22. Duben 2015 - 11:45

Obrázek uživatele Psema

Nejhorší je, že on by to nebyl blbý projekt. Kdyby to nebylo kompletně vázané na prodeje e-shopu, kde jde jakákoli soudnost stranou. KAždopádně je legrace podívat se na tamní screenshoty, protože jak to ještě komprimují do jpegu v 720p, tak už je to teda hodně velká „lahůdka“.

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil Mark (bez ověření), 22. Duben 2015 - 14:56

Obrázek uživatele Mark

Tak ono to stále je veľmi dobrý projekt. To, že je to naviazané na nejaké predaje, je pre mňa nepodstatné, to sa dá ľahko odfiltrovať. Dôležité je, že sú tam podrobné informácie o zvukových stopách, titulkoch a bonusoch. To mi v miestnom katalógu veľmi chýba.

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil silvan (bez ověření), 23. Duben 2015 - 16:41

Obrázek uživatele silvan

Český bluray má bitrate 18Mb/s,a je na 25 Gb disku.Včera jsem se díval na jiný releas pro evropu,a tam má sice bluray disk velikost 48 Gb ale bitrate je pouze 21Mb/s čili taky žádná hitparáda.Přitom kvalitní bluray disky mají bitrate běžně 26–30 Mb/s.

Re: Železná srdce na Blu-ray: Další oběť mizerného ...

Vložil komal (bez ověření), 14. Listopad 2018 - 9:40

Obrázek uživatele komal

I’m happy I located this blog! From time free gift card codes generator to time, students want to cognitive the keys of productive literary essays composing. Your first-class knowledge about this good free gift card codes generator post can become a proper basis for such people.