Yes Man (recenze Blu-ray)

vydáno 18. 6. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, film, Yes Man

Yes Man (2008) (Blu-ray)

Trocha pozitivního přístupu nikdy neuškodí. Jen si představte, jak by se vám rozšířily obzory, kdybyste na každou příchozí nabídku reagovali nadšeným „ANO“. Virtuální manželka z Indie, kurz létání nebo korejštiny, bláznivé večírky a výlety, poznávání nových lidí … možnosti jsou téměř nekonečné. Každá sranda ale jednou končí, na to bacha!

Carl Allen v podání Jima Carreyho „Yes Manem“ nebýval vždycky. Naopak, odmítal i pozvánky na pivo od nejlepších kamarádů, od rozvodu nebyl na pořádném rande a v práci se zasekl na té nejnižší pozici. Jeho život byl o ničem, dokud ho známý nedotáhl na „ANO seminář“.

Možná si ho Carl vzal moc doslovně, ale od tohoto okamžiku dál reagoval pozitivně na každou příležitost. Dostalo ho to ke spoustě nových věcí, poznání, přátel, problémů a k jedné zatraceně zajímavé ženské.

Ano, do Yes Mana se trocha té romance vloudila, ale nebojte se žádných slaďáren nebo klišé. Stejně jako všechno ostatní ve filmu, i romantika je tu dávkována v dostatečně malých porcích a chytrých intervalech. Takže funguje jak pro ženskou, která potřebuje pravidelnou dávku cukříku, tak pro chlapa, který podobné zlo preferuje prošpikované notnou dávkou humoru, aby vůbec přežil.

Peyton Reed tyhle ingredience skládá za sebe vskutku rozumně, takže Yes Man po celou stopáž působí jako inteligentní komedie. Aby ne, když Jim Carrey scénu za scénou vytahuje z rukávu parádní vtípky, které dokáží večer u televize naplnit nadšenou energií lépe, než Petr Novotný a jeho historky o ledničce.

Yes Man (2008) Yes Man (2008) Yes Man (2008) Yes Man (2008)

Carrey jakožto letitý komediant samozřejmě dovede utáhnout celý film úplně sám a většina jeho skečů je jednak k potrhání, ale hlavně na ně jen tak nezapomenete – namátkou třeba „bitka“ u baru, sen o mrtvole, nebo Red Bullová etuda na téma Carreyho gumový ksicht po sto padesáté. Carrey v Yes Manovi působí svěže a plný energie, jeho postavě budete i přes to, jaký je na začátku nudný páprda, určitě fandit. Sice se chová jak magor, ale je to sympaťák.

Yes Man je v kramflecích nejslabší asi na konci, což je úděl romantických komedií – v posledních minutách dochází síla většině z nich. I přes to ale budete disk vytahovat z přehrávače s úsměvem na rtech, protože jak Carrey, tak Reed film zachraňují neochotou vzdát se humorných scének i v těch okamžicích, kdy by ostatní přeladili na vážnější frekvenci. Reed je navíc šikovný filmař, který si umí pohlídat tempo.

Hledáte bláznivou komedii, která není úplně natvrdlá? Právě jste jí našli!

Yes Man (2008) Yes Man (2008) Yes Man (2008) Yes Man (2008)

Technické provedení

Až si film na Blu-ray budete pouštět, odskočte si do menu, disk má totiž tendenci preferovat ze záhadných důvodů SD audio. Ale ono vám to HDčkové zas tak chybět nebude – Yes Man totiž stojí hlavně na dialozích a sem tam na muzice. Obojí umí obě zvukové stopy moc dobře, i když ta vysokodefiniční zní – ať už si to zní klišovitě jak chce – křišťálově čistě. Ehm.

Od obrazu čekejte velice dobré výkony. Je docela dost ostrý a má velmi přirozené barevné podání. Jen občas jsem míval problémy s kontrastem, který umí i v rámci jedné scény poskakovat záběr od záběru – zpozorování takových chyb je ale disciplína pro trénované očko, takže se nebojte.

Zrno je tu prakticky nulové i v nočních scénách, potkat se s ním můžete leda ve vykreslování některých stínů (které je jinak špičkové), z čehož bych ale vinil spíš postprodukční barevné korekce. Když už jsme u nich, asi ve třech scénách je trochu rušivě nedomakané klíčování, ale z toho opět nemůžeme vinit Blu-ray.

Yes Man (2008) - Blu-ray video bitrate

To samé platí pro ty podivné kruhy pod očima, co má Carrey v některých obrazech – skoro to vypadá, jako by mu nějací umělci postprodukčně vyhlazovali vrásky. Ve výsledku se Carreymu kolem očí z nepochopitelných důvodů rozpíjí kresba, což vypadá vskutku komicky a nelze si toho nevšímat. Jenže to s transferem, který je na výborné úrovni, prostě nemá co dělat.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Yes Man.

Bonusy

Bonusů na komedii požehnaně. První tříminutovka Pauzy na place Yes Mana je pouze krátký pohled za kulisy a načrtnutí atmosféry, která za nimi panovala (Carrey se tu chová stejně jako ve většině svých filmů:). Jim Carrey – Extrémní Yes Man vypráví o tom, že většinu kaskadérských kousků dělal herec sám (ano, ten pes skoro-utržený ze řetězu byl skutečný)… Jen na jízdu na kolečkových oblecích si netroufl (a samozřejmě ani na jízdu na motorce).

Yes Man (2008) Yes Man (2008) Yes Man (2008) Yes Man (2008)

Na place s Dannym Wallacem je „tour de set“ s autorem knižní předlohy (člověk se tu hodně podívá do studia i za kulisy a přitom se zasměje). Munchausen by Proxy bych vynechal, je to krátký pseudodokument o skupině, se kterou ve filmu hraje Zooey Deschanel a jednak není zábavný, druhak nemá s filmem vlastně nic společného (to samé platí o pěti hudebních videích, které se v souvislosti s tím na disku objevují).

Průvodce Norman Stokes vás během dvou minut provede pokojem Rona Weasleyho, ve filmu Carlova kolegy. Zbytečné, ale úsměvné. Další dvě minuty ztratíte v Řekněte ANO Red Bullu, což působí jako jedna velká reklama na hádejte jaký nápoj, ale jelikož to člověku připomene jednu z nejzábavnějších scén filmu, tak to asi tvůrcům nebudete zazlívat. Pak už zbývá jenom legrační gag-reel.

Všechny dokumenty poukazují na jedno – na placu Yes Mana byla neskutečně uvolněná atmosféra a promítlo se to nejen do bonusů, ale samozřejmě i do filmu samotného.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Yes Man k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře