X-PROTECT blue: další zbytečná ochrana Blu-ray disků

vydáno 14. 7. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Glosy | téma IT a software, Ze světa

Tagy: AACS, AACS Licensing Administrator, AnyDVD, BD-J, BD-Java, BD-Plus, Blu-ray, DVD, HDMV, SlySoft, X-PROTECT, X-PROTECT blue

X-PROTECT - logo

Výrobci nesmyslných ochran digitálního obsahu si prostě nedají pokoj. Jako by jim snad nebylo jasné, že každá nová ochrana dokáže vzdorovat maximálně pár měsíců – vymýšlejí stále další a další! Teď je na řadě X-PROTECT blue.

V případě Blu-ray technologie se historie zopakovala už několikrát. Zatím každá ochrana, ať už se jednalo o žalostně nedostačující AACS nebo nadějné BD+ (BD-Plus), byla prolomena v tak krátkém čase, až se náklady na jejich vývoj a implementaci se zdají být prakticky vyhozené oknem. Ochranám digitálního obsahu jde po krku zejména společnost SlySoft a její software AnyDVD HD, jehož existence budí ze sna nejednoho mediálního hlavouna.

TIP: Pokud se v problematice neorientujete, zkuste si přečíst některý z těchto starších článků:

Teď se tedy objevil další adept na pořádnou nakládačku. Je jím německá společnost X-PROTECT, zabývající se protipirátskými systémy na ochranu DVD, mezi které patří zejména DVD-Movie-PROTECT a DVD-R-PROTECT. X-PROTECT blue by oproti tomu měla být ochrana, vytvořená přesně na míru Blu-ray technologii a koexistující se stávajícím AACS zabezpečením.

Výhodou by údajně měla bý snadná implementace do procesu authoringu a replikace, což je pro výrobce filmových Blu-ray disků podstatné. Už v tuto chvíli je totiž proces značně časově náročný, zejména kvůli nutnosti podepisování a schvalování MKB certifikátu autoritou AACS LA. Každé další zdržení by výrobu ještě víc zbytečně (ano, to je to pravé slovo) prodražilo.

Ochrana X-PROTECT blue by měla být kompatibilní s HDMV i BD-J disky, půjde ji aplikovat na všechny Blu-ray profily a poradí si s ní všechny stávající stolní přehrávače, PS3 i softwarové přehrávače. To zní přinejmenším podezřele, stačí si totiž vzpomenout na počáteční problémy s ochranou BD+ a sny o kompatibilitě se začnou rozplývat. Zajímavé také je, že společnost X-PROTECT zatím nezveřejnila absolutně žádné podrobnosti o své technologii, která by podle všeho měla být zázračným lékem na bolístky stále „chudších“ studií a distributorů.

SlySoft AnyDVD HD

Nová ochrana by měla být k dispozici během třetího čtvrtletí tohoto roku, tedy někdy v následujících měsících. Odhady ohledně termínu jejího prolomení se pohybují v rozmezí několika dnů až několika týdnů od vydání prvního Blu-ray disku, který bude X-PROTECT blue obsahovat. Tomu se myslím dá věřit, SlySoft se jistě nenechá zahanbit a nejpozději letos na Vánoce nás podaruje novou verzí svého geniálního AnyDVD HD, který si opět poradí naprosto se vším. A tak to má být.

Nejpozději příští rok se pak objeví nějaká další, zbrusu nová ochrana a historie se bude zase opakovat. Reálně uvažujícímu člověku to celé musí přijít jako naprosto zbytečné přešlapování v kruhu, ale jen ať si pánové hrají. Když je to baví…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře