X-Men: Poslední vzdor (recenze Blu-ray)

vydáno 18. 6. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, DTS-HD, film, Křižovatka smrti, Superman, Terminator, X-Men, X-Men 2, X-Men 3, X-Men: Poslední vzdor, X-Men: The Last Stand

X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006)

Každá série má své silné a slabé chvilky, i u těch nejpovedenějších si jednou řeknete: „Tak tohle už nebylo ono.“ Bryan Singer v rámci prvních dvou dílů X-Menů předvedl kvalitativně vzestupnou tendenci. Díky tomu je dvojka doteď tím nejpovedenějším ze série o mutantech (započítáváme i spin-off Wolverine) a tak ne náhodou byli fanoušci zklamáni, když se slavný režisér vzdal třetího filmu – přednost dal své dětské lásce Supermanovi.

Dnes už můžeme jen spekulovat nad tím, jak by trojka dopadla, kdyby se Singer vrátil a případně vytvořil film, překonávající druhý díl (viz naše nadšená recenze Blu-ray vydání X-Men 2). Místo toho se režie ujal Brett Ratner, do té doby známý hlavně díky trilogii Křižovatka smrti a pozměnil tvář mutantů jednou provždy.

Bylo to něco, jako když přišel Jonathan Mostow a z Cameronova Terminátora udělal obyčejný blockbuster, který předchozím filmům ukázal vztyčený prostředníček. Ani Ratner si nebral servítky a vědom si finančního potenciálu X-Menů zjednodušil do té doby velmi inteligentní sérii tak, aby byla co nejpřístupnější davům. Co to znamená?

Kde Singer pracoval na psychologii postav, Ratner pouze naznačuje jakési pohnutky, kde Singer pečlivě budoval napětí a dlouho exponoval, je Ratner hrr-hrr a žene se k epickému finále. Kde se Singer snažil o pochopení lidské podstaty mutantů, Ratner divákovi představuje krátkozraký pohled, jakési zjednodušení všech problémů.

Díky tomu se po dva díly řešený milostný trojúhelník mezi Wolverinem, Cyclopsem a Jean Grey rozplyne doslova za pár vteřin. Díky tomu se postava Magneta z utlačovaného člověka, který snaží (pravda, dost extrémisticky) vyřešit otázku lidské integrace mezi mutanty (ne, nechápeme to obráceně) – tedy velmi dobře napsaný charakter – změní v obyčejnou figurku, která je na plátně jen proto, aby vedla odpor.

Ten se pro změnu přetvaroval z malé skupiny X-Menů, která měla s jistým nadhledem styl, v bandu mladých potetovaných pankáčů, které by člověk nepoznal jednoho od druhého. Jako by všichni, kteří bojují za svou věc, najednou nebyli špatně pochopení lidé se špatnými geny na špatném místě – jako by byli čiré zlo, které prostě chce nakopat lidem zadky. Úplně se vytratila ona lidská podstata, kterou Singer do X-Men univerza tak dlouho protlačoval. Jistě, Magnetův odpor má svůj důvod – je jím lék, jehož distribuci se snaží zabránit, to je ale jen scenáristická omluva za chybějící pohnutky postav.

X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006)

Ratner to prostě zjednodušil: tihle jsou hodní, tihle jsou zlí. Pravda, třetí X-Meni díky tomu utečou zatraceně rychle a v rámci trilogie je to nejstravitelnější film, což může být pro mnohé diváky nejpodstatnější plus. Vytratila se ale veškerá atmosféra a postavy jsou najednou divákovi vzdálené.

Nejen že díky těmto změnám X-Meni rychleji utečou, také se na úkor postav dostaví větší množství akce, která je pro jistotu také epičtější. Jenže ne lepší. Zvlášť v závěru je vidět, jak Ratnerovi „záporáci“ působí jako pouhá kulisa, když Magneto pošle do boje bandu mutantů, kteří nic neumějí a jen se běží nechat pobít. Exemplární příklad naprosto bezduché akce, nad kterou se nesmí ani trochu přemýšlet. Kdyby alespoň měla něco do sebe! Jenže nemá.

Pokud se rádi necháváte oslnit hromadou digitálních efektů a ještě větší hromadou postav, které jen tak mávají rukama a kosí přitom veškeré nepřátele, budiž vám třetí X-Menovský film požehnáním. Pokud ale vyžadujete od filmu víc než tupou zábavu a oceňujete první dva filmy, Ratner vás dokáže pouze hodně naštvat. On není špatný režisér, zvládá to skvěle, ale natočil film pro masy. Ještě jednou tedy použiji analogii s Terminátorem – třetí díl (viz recenze Blu-ray vydání Terminátor 3: Vzpoura strojů) také působí jako prima zábava a samostatně funguje jako bezva blockbuster, v rámci série je to ale nedomrlé zakončení.

Technické provedení

Změny čekejte také v obrazové a zvukové prezentaci. DTS-HD (opět v nižší „verzi“ HR, tedy High Resolution Audio) zní zase o něco agresivněji, v rámci u nás recenzované trilogie se jedná bez debat o nejlepší stopu. Mnohem větší změny jsou ale ve videu samotném. Ratner točil na Super35, což znamená větší kontrast, hrubší obraz a samozřejmě větší zrno. Už v kině byl tenhle rozdíl velmi znatelný, na Blu-ray pak ještě víc. Video je opravdu podstatně kontrastnější, barvy trochu pobledly a celý look je, řekněme, drsnější.

X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006)

Paradoxně se ale jedná o nejlepší prezentaci – oproti starším bratříčkům (nezapomeňte také na recenzi Blu-ray vydání filmu X-Men) je master zjevně v mnohem lepším stavu. Ostrost je naprosto ideální, ve velkém množství zrna se neztrácejí detaily a obrázek vskutku skvěle vykresluje ve všech odstínech.

S obrazem třetích X-Menů jsem neměl nejmenší problém a ačkoliv se díky rozdílnému kameramanskému procesu chová odlišně od jiných filmů, vypadá výborně. Možná bych se nebál ubrat trochu kontrastu, ale to je drobnost, kterou snadno vyřeší drobné seřízení zobrazovače.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: X-Men: Poslední vzdor.

D-Box

D-Box - logo

D-Box opět jaksi opisuje kvality filmu. V Ratnerově podání jsou X-Meni mnohem výbušnější a motion-code to krásně převádí do svého jazyka: samé vibrace. Křeslo se prakticky vůbec nehýbe a jde mu opravdu jen o to, aby si pořádně zavrnělo. Když už se tedy ozve (celkem často), je to solidní masáž. Zvlášť po epickém finále si budete připadat jak po návštěvě nějakého salónu, kde to trochu přepískli.

Není to kdovíjak skvělý zážitek, opravdu jen převádí dění na plátně pod váš zadek. Nebojte – pořád to není vyloženě otravné a třeba sekvenci v domě Jean Greyové si zatraceně užijete. Jen ve finále už je to monotónní a potvrzuje se, že tenhle motion-code je velmi průměrný.

TIP: Chcete se o D-Box kódu dozvědět více? Nebo snad vůbec nevíte, co to vlastně znamená? Nenechte si ujít obsáhlý článek Technologie D-Box: Exkluzivní pohled!

Bonusy

Bonusová sekce, jak už jsme u trilogie X-Menů zvyklí, s sebou opět přínáší zklamání. Ani u trojky totiž nenajdeme druhý disk, který v zahraničí obsahuje většinu dokumentárních materiálů. Spokojit se tedy musíme pouze s prvním, na kterém krom motion-kódu najdete už jen audiokomentáře – jeden s režisérem a scénáristy, druhý s producenty (mezi kterými samozřejmě nechybí Avi Arad).

Ani jedna ze stop není kdovíjak výjimečná, zařadil bych je do průměru. Každopádně pokud by měla padnout volba na jeden jediný komentář, raději bych volil ten s Ratnerem, který je přece jen živější; producenti jsou hodně strozí.

X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006) X-Men: Poslední vzdor (X-Men: The Last Stand / X-Men 3, 2006)

Chcete víc? Už nedostanete. Na disku jsou vedle komentářů pouze vynechané scény. I ty by ale mohly někoho potěšit – je to bezmála dvacet minut vystříhaných nebo alternativních (prodloužených) scén, z nichž některé jsou hodně dobré. Člověk by až řekl, že veškerý humor a nejlepší nápady Ratner utopil v nakonec nepoužitých materiálech – třeba rozšířená scéna souboje u domu Jean Greyové je naprosto famózní a člověk se nemůže dokopat rozumné odpovědi na otázku, proč ji proboha ve střižně tak „otupili“.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film X-Men: Poslední vzdor k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Ochrana proti výpadku napájení u velmi důležitých provozů

Ochrana proti výpadku napájení u velmi důležitých provozů

Datacentrum je zvláštním druhem provozu, který sice nic …

Recenze: UPS CyberPower CP900EPFCLCD

Recenze: UPS CyberPower CP900EPFCLCD

Dlouhý název záložního zdroje jako by napovídal, že …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře