X-Men: Budoucí minulost - Kde vidět nové mutanty a kde se jim vyhnout?

vydáno 30. 5. 2014 | autor Karel Přikryl | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Filmy, Z domova | 3 komentáře

Tagy: Dolby Atmos, film, IMAX, kino, X-Men, X-Men: Budoucí minulost, X-Men: Days of Future Past

Do kin vstoupili noví i staří Mutanti v jedné velké kombinaci, s navrátivším se Bryanem Singerem na režijní sesli, jeho původním tvůrčím týmem a podle stejnojmenné komixové předlohy X-men: Budoucí minulost. Pro mnohé je to událost léta a pro studio žhavé želízko v komerční peci. Proto se není čemu divit, že se tamní hlavouni snaží, seč mohou.

Tuzemská distribuce fanouškům vychází vstříc tak nějak napůl. Užijete si všech vymožeností, které lze nalézt za našimi hranicemi, avšak jak u nás bývá čím dál větším zvykem, nikoli pohromadě.

X-Men: Budoucí minulost

Pokud si důkladně prostudujete programovou nabídku kin, zjistíte, že máte šanci jít na šest různých technologických verzí. Předně: Cinemart poprvé v historii přináší film z Mutantské série do kin i s dabingem. Nejedná se o nic nového, distributor se v dnešní době zkrátka snaží dostat do kin nejvýraznější letní nabídku v dabingu bez ohledu na to, zda to má u konkrétního filmu význam a na na rozdíl od dob minulých, kdy bylo omezené množství (velmi drahých) filmových kopií, to dnes neznamená horentní výrobní sumy. V dnešní době si prostě kina vyberou, jakou verzi chtějí hrát a takovou verzi nabídnou divákům. Bohužel, pokud není k dispozici „plnohodnotná“ kopie v takovém provedení, v jakém by měla být, i sebelepší kino se může snažit jak chce, ale nic nezmůže. O co jde? Jednoduše o to, že 3D verze filmu je k dispozici pouze v dabingu.

Ale nejprve na veselejší notu. Pokud si vyjmenujeme všechny verze nabízené u nás, musí člověk chtě nechtě uznale pokývat hlavou. K dispozici je 3D verze ve 2K rozlišení. Pouze v dabovaném provedení, ale zato s mixy 5.1 i 7.1. Stejná nabídka je k dispozici u 2D varianty. Především mix 7.1 se musí vyzdvihnout – ani v dnešní době není zcela běžným standardem, aby k nám dorazily všechny 7.1 mixy, co se objevují v zahraničí. Navíc pokud má film Atmos mix, automaticky to znamená i přítomnost 7.1ky. Naneštěstí mnohé multiplexy i jednosálová kina v programech přítomnost pokročilého mixu neoznačují, musíte tedy hledat a ptát se na pokladnách. X-meni – podobně jako Noe – mají navíc tento mix v dabované verzi, takže nadšení je rozhodně na místě. Pokud tedy holdujete dabingu.

X-Men: Budoucí minulost

Pokud ne, pak máte zbývající dvě možnosti. Obě ve 2D s rozlišením 2K a s přítomností originálního znění. Liší se pouze v tom, že první má základní 5.1 mix, druhá Dolby Atmos. Suma sumárum u nás nepřijdeme o nic. 4K kopie, jež byly v počátcích avizovány spolu s HFR nakonec nebyly vůbec vytvořeny. V IMAXech se film nehraje vůbec a konkurenční velkoformátová kina v naší blízkosti nejsou. Na jakou verzi tedy jít? Viděli jsme jak 3D dabing v 5.1čce, tak titulkovanou 2D variantu s Dolby Atmos.

Hodnocení dabingu je vždy poměrně ošemetné. To, co někomu nevadí, pro jiného představuje fyzické utrpení. Jedni dávají přednost pokud možno co nejvěrnějšímu překladu, druzí libozvučnosti. Dabing X-menů jsem osobně slyšel vůbec poprvé a nadšený jsem nebyl. Zvláštní volba dabérů mi vadila asi nejvíc. Překlad byl pak lehce modifikovaný pro potřeby napasování na intonaci, ale nic, co by se nedalo přežít.

Mnohem větší problém vidím v jedné technické maličkosti – jakmile postavy začnou promlouvat jiným než anglickým jazykem, dabing se přepne do originálního znění (s titulky), kdy je jasně patrný rozdíl. Netřeba říkat, že originál vyhrává na celé čáře. Těchto momentů naštěstí není tolik (zhruba tři scény). V ostatních ohledech je však mix technicky až překvapivě dobrý. Netrpí zastřeným utlumením, postavám jde rozumět, dynamika a prostorovost jsou vynikající. Hádám, že v 7.1 se prokreslení prostoru ještě o řád posune.

X-Men: Budoucí minulost

Dabing budou nuceni podstoupit všichni, kdo chtějí vidět 3Dčko – a to rozhodně za shlédnutí stojí. Nechme stranou otřepané hlášky o (ne)překonávání Avatara, třetí rozměr Budoucí minulosti je bezvadný. Jde poznat, že se s ním počítalo od samotného počátku pre-produkce, že nad ním tvůrci přemýšleli a že si s ním vyhráli. Nápaditost s jednotlivými prostorovými plány scén je obrovská a rozhodně se nejedná jen o to, že by celý prostor byl zatlačen za plátno, nebo naopak neustále něco vyletovalo do hlediště. Obojího je přítomno požehnaně (prostor do hlediště je ale brán střízlivě a nejedná se o nikterak agresivní záběry), vždy je to však ku prospěchu věci.

Sama kamera je pak až příjemně zemitá (záměrně trochu televizní), barevně striktně neutrální, takže 3Dčko opravdu podtrhuje pocit autenticity. Převážně velmi tmavá Budoucnost (v kontrastu s většinou dokonale nasvícenou Minulostí) pak bude zřejmě problematická v horších sálech, já ale výhrady nemám ani zde.

2D verze mi pak připadala o něco chudší. Na atraktivitě film sice neztratil, měl jsem však pocit, že o něco podstatného z filmu opravdu přicházím. Jednoduše by se dal tento pocit přirovnat k tomu, když film sleduji s dabingem.

X-Men: Budoucí minulost

Jak z toho ven? Ještě se nabízí jedna možnost  – vyrazit na Atmos mix. Ten už ze svého základu – tudíž 7.1(5.1), je v prostorovosti výborný, ovšem s jedním velkým ale. Scén, které naplno využívaly dovedností Atmosu, se mi na můj vkus zdálo poněkud málo. Využití bylo zhruba na stejné úrovni jako u Hobita – čtyři pět scén, kde se využilo všech reproduktorů, včetně stropních. A i když většina těchto scén byla efektů poměrně plná (od prolétávání vrtulníků, až po rozsypávání trosek a skla), pořád mám pocit, že se zvukaři v tomto ohledu drží zkrátka. Ano, nelze chtít, aby Atmos jel naplno nonstop, ale pravidelnější využití, v kombinaci s určitým citem, který si zvukaři už osvojili při užívání mixování v základním prostoru, by rozhodně neuškodilo.

Dobré by bylo říct tolik – X-meni patří v ohledu toho, co jsem v Dolby Atmos slyšel, spíš k průměru. Špičkové mixy Gravitace, druhého Amazing Spider-Mana (ano, ten je v Atmos mixu vynikající), nebo Petrem vychválená Godzilla jsou o několik úrovní výš. Na druhou stranu 3D zvukové mixy druhého Kapitána Ameriky a Hunger Games byly podstatně horší.

Suma sumárum, říkat vám, na kterou verzi se máte vypravit, nemá moc smysl. Sami posuďte, co je vám milejší, anebo vyražte na vícero projekcí (u X-Menů to není tak těžké). Ale pravda je taková, že minimálně 3D titulkovaná kopie v Dolby Atmos by byla bezesporu nejlepší. Snad se Cinemart rozhodne poslat k nám v podobné kopii alespoň druhou Planetu opic nebo čtvrté Transformery. Bylo by to velmi milé překvapení.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: X-Men: Budoucí minulost - Kde vidět nové mutanty a ...

Vložil Bagr007 (bez ověření), 31. Květen 2014 - 13:24

Obrázek uživatele Bagr007

Ve Slováči to stejně jako u všech jiných takhle dabovaných filmů jde i v originále ve 3D. Tenhle týden dokonce dvakrát denně.

Re: X-Men: Budoucí minulost - Kde vidět nové mutanty a ...

Vložil Psema (bez ověření), 31. Květen 2014 - 15:18

Obrázek uživatele Psema

Tak jasný, ale to je unikátní věc Slováče řízená víceméně externě. A samozřejmě bez titulí a s pro Slováč typickou 20 let starou technikou. :/

Re: X-Men: Budoucí minulost - Kde vidět nové mutanty a ...

Vložil Anonym (bez ověření), 10. Červen 2014 - 18:52

Obrázek uživatele Anonym

Neuvedomuju si kolko penazi im uteka ked to pustia v 3d len s dabingom…