WeekendMag HD: O české distribuci a importu

vydáno 16. 9. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova, Ze světa | 16 komentářů

Tagy: Blu-ray

Z nadávání na tuzemskou distribuci se stal pomalu trend. Kinofilové nadávají na podivně přeložené české názvy hollywoodských hitů (naposledy The Dark Knight Rises, které nás zřejmě čeká v kině jako Temný rytíř povstal). Sběratelé digitálních nosičů pro změnu na zmršené (technicky, anebo bonusově) edice. A všichni dohromady nechápavě kroutí hlavou ve chvílích, kdy se dozví, že byl jejich očekávaný film odstraněn z distribučního plánu a s velkou pravděpodobností se nepodívá jak do kin, tak na Blu-ray, ale zbyde pro něj místo pouze na předpotopních DVD.

Podobné věci se dějí s železnou pravidelností několikrát do roka. Avšak co si většina diváků již neuvědomuje je skutečnost, že za zrušenou premiérou/vydáním stojí povětšinou okolnosti, které dalece přesahují pouhé „šéfovi se film nelíbil, tudíž v Čechách nebude“.

Mám samozřejmě na mysli důvody ekonomické, které český filmový trh ovlivňují zdaleka nejvýrazněji. Ostatně není tajemstvím, že od nás v průběhu několika let zmizely s výjimkou Warner Bros. všechny pobočky zahraničních distributorů právě proto, že se jim na mrňavém českém trhu nevyplatilo sečkat. Práva na distribuci filmů si postupem času rozdělilo několik větších (Bontonfilm, Falcon, zmíněný Warner Bros.) a menších domácích společností (H.C.E., Blue Sky Films, dnes již zrušený Palace Pictures a spousta dalších), přičemž trh s domácími nosiči ovládly dva nejsilnější hráči na trhu – Bontonfilm se svou odnoží Bonton Home Entertainment a Magic Box.

  • Trh je malý, náklady vysoké

Jenže ačkoliv se na trhu s domácí zábavou vyskytuje menší konkurence, přesto si tyto společnosti nemohou dovolit rozhazovat peníze za nákladnou bonusovou výbavu, která výrazně zvyšuje cenu produktu. Obzvlášť pokud nakupujete pro podobně malý trh, jakým disponuje Česká republika. A proto se velice často stává, že nejnovější hit vychází na Blu-ray pouze s bonusy z DVD, které již byly zakoupeny, a starší tituly, u nichž je výrazně menší pravděpodobnost vysokých výdělků, vyjdou posléze bez jakékoliv přidané hodnoty.

Proč o tom ale mluvím. Při pohledu na poslední kroky českých distribuček začínám mít pocit, že se minimálně trh s Blu-ray disky dostává z nejhoršího. Tzv. balikových titulů (mizerných béček, které musíte vydat, pokud chcete jeden hit) sice v obchodech stále naleznete hromady. Ale čím dál víc se mezi nimi vyskytují i katalogovky (naposledy Ben Hur, Občan Kane, Snídaně u Tiffanyho), s nimiž má člověk chuť doplňovat či obměňovat svou obsáhlou sbírku.

Ořezávání bonusů je samozřejmě stále častým jevem, avšak kupříkladu zmíněná Snídaně u Tiffanyho nabízí materiálů přehršle, Občan Kane se od americké edice liší pouze tím, že kvůli nákladům neobsahuje DVD a sběratelské dárky. A opravdové trháky z ranku Star Wars (a snad i Jurského parku) k nám dochází nejen v plné výbavě, nýbrž i s českou lokalizací. Což je překvapující o to víc, že byla u Star Wars drahnou dobu vyvracena.

Pokud by podobný trend pokračoval, předpokládám, že by se nikdo z nás nezlobil. Obzvlášť pokud by časem došlo i na tituly, kterých jsme se na Blu-ray nedočkali proto, že se distribuce není jistá dostatečným zájem spotřebitelů, nevlastní práva, anebo postrádá finance k tomu, aby na vydávání filmů na Blu-ray vůbec kývla. Což je v současnosti asi největší problém spojený se společností Hollywood Classic Entertainment.

  • Blu-ray je věcí nejsilnějších

Ta patří mezi nejstarší hráče na tuzemském filmovém trhu, avšak její pozice (a pravděpodobně i finanční zázemí) není taková, aby mohla okamžitě nastartovat mimo kino a DVD i distribuci na Blu-ray.

Což v tuto chvíli zamrzí, neboť H.C.E. v uplynulém půlroce nevkládala důvěru ve špatné filmy. Nová verze Barbara Conana se sice nepovedla a ani po komerční stránce nikterak netáhla, nicméně snímky jako Všemocný, Orel Deváté legie a Zdrojový kód by si své místo na modrém disku určitě zasloužily a s velkou pravděpodobností by i něco málo vydělaly.

Jenže cena by samozřejmě nemohla být nasazena pod „dvě stovky“ jako u DVD. A H.C.E. nemá dostatečné portfolio, aby se jí přechod na trh s vysokým rozlišením dlouhodobě vyplatil. Přece jen, ani tři vlaštovky jaro nedělají a co po dvou třech středně atraktivních titulech nasadit? Seriálové Šmouly? Výblitky typu Spanish Movie?

Osobně bych viděl řešení v prodání práv na DVD a Blu-ray do rukou kupříkladu Magic Boxu, jenž podobným způsobem odkupuje licence i od jiných kino-distribucí. Jenže H.C.E. si evidentně chce hřát svoji polívčičku, ačkoliv to pro potenciálního diváka znamená smíření se s SD verzí oblíbeného filmu, nespokojené brblání, anebo import ze zahraničí, kde disk může sehnat levně, ale ve většině případů bez české podpory.

  • Import aneb co není u nás, kup jinde

V počátcích Blu-ray se k dovozu uchylovali především „early adopters“, dnes už je však import díky jednoduchosti a rychlosti přepravy a platebních transakcí natolik rozšířený, že ho zvládají i maminy, které mají problém uvěřit, že si lze e-mailovou schránku otevřít i na jiném než vlastním počítači.

Odkud importovat? Pokud si pohlídáte regionální kódování disků, pak prakticky odkodkoliv, odkud vás napadne. Ideálními výchozími stanicemi pro začátečníky je zcela jednoznačně síť obchodů Amazon. Jeho americká verze nabízí disky velmi často za pakatel a doručuje zboží do dvou týdnů (jen pozor na překročení hodnoty pro vyměření DPH). Britská pobočka snižuje dobu dodání často i na třetinu. A podobná chvála se dá snést i na pobočky v Itálii či Německu, které jsou rychlé, poměrně levné a nabízejí kvalitní komunikaci se zákazníkem za jakýchkoliv okolností. Poněkud horší situace je ve Francii, kde si účtují poštovné často i okolo 15 Euro. Tedy stejnou sumu jako za samotný disk. Svou pobočku tento týden Amazon otevřel také ve Španělsku.

Dále můžeme doporučit levné, seč kvalitní služby TheHut, který posílá do Čech bez jakéhokoliv poštovného, a v krajních mezích se dají využít i služby eBaye, kde je však potřeba dát si pozor na podvodníky, kteří si vás sice zkasírují, ale zboží nakonec nepošlou. eBay má navíc poměrně děravý systém ochrany zákazníka, tudíž se může stát, že pokud se včas neozvete, své peníze už nikdy neuvidíte.

No a pokud jste hodně odvážní, pak se nabízí možnost komunikace se zahraničními diváky na různých fórech, kde se dají domluvit přepravní podmínky apod. Opět zde sice platí, že je třeba si dát pozor na to, s kým se domlouváte, nicméně pokud máte štěstí a narazíte na dobrou duši, mohou se vám kromě standardních krabiček dostat do rukou i vzácné edice, které nikde jinde nekoupíte.

  • Kombinací nejdál dojdeš

Že je import skvělá věc? Pokud nekladete důraz na české lokalizace disků, pak určitě. Jenže nezapomínejte na skutečnost, že pokaždé, když dáte přednost zahraničí, utrpí tím zdejší trh.

Aby se počet Blu-ray filmů i nadále utěšeně rozrůstal a aby čím dál více přibývalo i luxusních sběratelských edic, je potřeba zdejší distribuci ukázat, že má český spotřebitel po zboží poptávku a že má trh potenciál k dalšímu růstu.

Jakmile bychom začali bezhlavě nakupovat mimo české území, v podstatě bychom dali distributorům záminku k tomu, aby se na celý blu-koncept hodně rychle vykašlali, anebo ho devalvovali podobně jako se to podařilo v případě laciných stánkových DVD zabalených v recyklovaném papíru.

A to nikdo z nás nechce. Právě naopak. Chceme, aby se trh rozrůstal, sílil a distribuce nabyla dojmu, že má cenu investovat do nákladnějších vydání. Pro to je však třeba něco udělat. A vzhledem k neustálému snižování cen a sympatickým slevovým akcím se domnívám, že je právě nyní pravý čas. Nezavrhujte import, ale nezavrhujte ani distribuci, která tu bohužel není pro to, aby udělala radost všem, ale – stejně jako všichni ostatní – kvůli výnosům, o něž jde vždy až na prvním místě.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Petr (bez ověření), 17. Září 2011 - 19:27

Obrázek uživatele Petr

Nezlobte se na mně, ale to doslova „lezení do prdele“ distributorům mně doslova vaří krev v žilách. kdo asi tak může za pokles prodeje ? Zákazníci snad ? A ne náhodou oni distributoři či přímo studia ? Nneí to náhodiu výsledek jejich přezíravosti a ignorace vůči zákazníkům ?

Ještě jsem snad neviděl odvětví či obor v podnikání, kde když se nedaří podle představ, klesá objem prodaného zboží a zisky, že by se dělo to co se děje (a dělo) u DVD a blu-ray. Tím myslím čím dál tím větší kašlání na zákazníky, doslova trestání těch zbylých a neustálé zhoršování nabídky. Toto je cesta do záhuby.

Oni si musí v první řadě uvědomit že jsou tu oni pro nás a ne my pro ně. My se bez nich obejdeme, oni bez nás nikoliv. Oni se nám musí nabízet a podbízet, ne my je prosit. Oni nám doslova a do písmene musí „lézt do zadku“ a přesvědčovat nás, abysme si koupili produkt který mají v nabídce a ne sa snažit vmanévrovat do pozice že oni jsou ti „bohové“ a my jsme „plebs“, který může být rád za občasnou odhozenou kost.

Tato situace na našem trhu mně vede k jedinému závěru – distributoři či studia jsou ze situací na našem trhu maximálně spokojena, tržby jsou nad očekáváním a tudíž není třeba nic zlepšovat. Protože pokud by tomu tak nebylo, chovali by se naprosto jinak.

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Psema (bez ověření), 17. Září 2011 - 21:04

Obrázek uživatele Psema

Ony možná tržby špatné nejsou, ale skutečný zisk je u nás až na výjimky v podobě největších titulů v podstatě mizerné. Je to dané vysokými právami za tuzemskou distribuci, která zakupuje jen malý počet disků. A tudíž za vyšší ceny.

Rozhodně tu nejde o nějaké podlézání distributorům. Ostatně, proč by to kdokoliv dělal. To je jako říct, že recenze píšeme na zakázku, protože nám distribuce půjčuje test-disky k orecenzování.

Článek je spíš zamyšlení nad tím, jaká situace u nás je a jakým způsobem se může vyvinout. Jasně, oproti zahraničí jsme pořád v těžkém záklonu. Ale oproti pár letům zpátky, kdy u nás každý blockbuster vyšel ořezaný na kost (vzpomínám takhle na Incredible Hulka), se situace docela zlepšila. (I když třeba čtvrtí Piráti jsou zase osekaní a taky za to nebudeme distribuci zrovna chválit.)

Samozřejmě tu nikdo nenabádá k nakupování zdejších disků za každou cenu, spíš jen doufá, že pokud se už distributor osmělý a vydá disk tak, jak má vypadat, dostane se mu adekvátní odezvy, aby se situace opakovala a pomalu zlepšovala. Bojkotem se nepomůže absolutně ničemu. :)

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Psema (bez ověření), 17. Září 2011 - 21:06

Obrázek uživatele Psema

A pardon za ty příšerný hrubky… OSTUDA. :-/

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Jack (bez ověření), 18. Září 2011 - 0:39

Obrázek uživatele Jack

Preco by som mal podporit domaci trh a kupit nieco co absolutne nevyhovuje tomu co by som si kupil z importu? Ja osobne mam vsetky BD z UK a mozem len doporucit import ;) a samozrejme je to lacnejsie.

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Jarry (bez ověření), 18. Září 2011 - 7:46

Obrázek uživatele Jarry

Dobrý den, patřím k těm, kterí si kupují pouze orig. nosiče, stahování a vše, co nemá fiz. podobu s výtvarným zprac. obalu mi nezajímá. V současnosti si opět a doufám naposledy pořizuji své oblíbené filmy na BD, dvdečka v podstatě rozdávám kamarádům. Asi největší problém zdejší distribuce a prodejnosti hudby a filmů na BD je podle mého názoru zaprvé PROSTĚ OPROTI ZAHRANIČÍ/např.UK/DALEKO VYŠŠÍ CENA!!!!Jak přesvedčit kluka s vědomostmi a slušným internetovým připojením, aby si koupil u nás předražený film, či hudbu na pevném nosiči, když to prostě může zdarma stáhnout. A divit se moc při srovnání cen prostě nelze! To, že jsou bonusy na BD ve většině případů nepřeložené a tudíž v podstatě pro řadu lidí bezcenné,to je jen smutné završení malé prodejnosti. Perličky typu špatných titulků na Posledním Samuraji, nebo naprosto ZHOVADILÉ uvedení filmu Království Nebeské v krátké verzi jenom završuje důvody, proč buď u nás nekoupit, anebo proč stáhnout, či nakoupit v zahraničí. Přesto si troufnu tvrdit, že v případě zajímavě nastavené ceny, tak jak jsme určitě všichni zaznamenali v srpnu, /snížení Bontonu na 300Kč, kdy například pružnější pevné kamenné krámy prodávají ještě o deset procent levněji- viz plzenský Musicrekords/,je jedinou možnou cestou, jak normálně rozproudit prodejnost a trh i v této těžké době.Přesto bohužel můj pohled na například Amazon UK a srovnání cen v podtatě jakéhokoliv titulu mi vhání slzy bezmoci do očí! Přeji sobě i Vám všem,kteří si kupujete své oblíbené hrdiny na pevném médiu, aby se situace zlepšila a měli obě strany co prodávat a co kupovat. S pozdravem J.H

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Září 2011 - 15:50

Obrázek uživatele Anonym

S těmi bonusy souhlasím, v 99% jsou mi naprosto k ničemu. Většina zdejších by samozřejmě řekla, že máme umět anglicky a nemusíme řešit české titulky u bonusů, ale kdybych uměl perfektně anglicky, tak nemusím mít ani české titulky u samotného filmu a všechno si můžu koupit ze zahraničí levněji.

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil free (bez ověření), 18. Září 2011 - 11:26

Obrázek uživatele free

Absolutne nerozumiem napriklad tomu ze som si u nas nemohol na bluray kupit film Expendables,ved tam nemusi byt za kazdu cenu dabing,stacili by aspon titulky.Naozaj ma ani vo sne nenapadlo ze by to na nasom trhu nevyslo na bluray a nakoniec sa tak aj stalo,co je dost katastrofa.Tak isto aj animak Cislo 9 tiez som si chcel kupit original na bluray no a tieto dva filmy su iba na dvd,teda na nasom trhu.Nakoniec som si objednal Expendables zo zahranicia trojdisk v plechovom obale za nejakych 19 eur aj z dopravou,samozrejme ma najviac mrzi ze to je bez titulkov.

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil zóna (bez ověření), 18. Září 2011 - 11:40

Obrázek uživatele zóna

free: Cynicky řečeno – pokud jsi přesvědčen, že se v tuzemsku dá např. animák Číslo 9 vydat na BD a máš spočítáno, že se z následného prodeje v obchodech zaplatí náklady na vydání (práva, výroba atd.), nic ti nebrání, abys to BD vydal sám a ukázal těm neschopným vydavatelům, jak se to má dělat.

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil free (bez ověření), 18. Září 2011 - 20:54

Obrázek uživatele free

Zaujimave že si velmi šikovne ako napr.uviedol zrovna ten animak Císlo 9 a nie Expendables:)OK. dobre,uznávam. Tak ked Císlo 9 teda vynecháme,prečo sa to stalo aj s tým Expendables.

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Jarry (bez ověření), 18. Září 2011 - 12:47

Obrázek uživatele Jarry

Samozřejmě jak se říká, co člověk ,to názor,pokud se podívám na poslední dva příspěvky, tak z obou lze vyčíst část pravdy. Uvedení BD na cz trh například zmiňovaného titulu Expendables se pro vydávajícího může jevit jako sázka do loterie a dovedu pochopit, že to opravdu stojí peníze a případný finanční odhad velí neriskovat. Prostě český trh je opravdu malý, nicméně jak zhodnotit současnou praxi očesaných, o titulky u bonusů nedoplněných tzv.áčkových filmů, kde se dá předpokládat vysoká prodejnost. Jenom dva příklady za všechny.Pokud máte 3BD výpravnou edici Avatara za 900Kč,tak asi nejste nadšeni nepřeloženými bonusy na dvou zbývajících discích, zvlášť když je tam spousta zajímavého materiálu, no a současné očesané vydání v plastové krab. legendárního filmu Ben Hur také příliš emocí nevyvolá. Teď nehovořím o samotné obrazové kvalitě filmu, ta by měla dle ohlasů být maximální. Nicméně pokud najdete na netu verze v jakých se toto dílo přesahující hranice vyskytuje ve světě, tak je to prostě hrůza, zvláště pokud se na mě z police dívá poslední před lety vydaná sběratelská dvd edice s plastickým /a fantastickým/ ztvárněním obalu. A otom to je, možná pochopím nevydání nějakého méně atraktivního titulu, ale jak je možné takovéto výše zmíněné perly světové kinematografie neudělat na doraz a asi budu neskromný, za v podstatě normální dostupné peníze. Argument, že u Ben Hura je třetí disk nepřeložený /a už jsme zase u toho!/, tak dáme jen dvojdiskovku, to prostě neberu. A ještě drobná informace, pokud stále nevlastníte prodlouženého Avatara, tak v plzeňském Musicrekordu je za cenu 300Kč do vyprodání zásob. Podotýkám, že s prodejnou nejsem nijak obchodně svázán a nedělám záměrně reklamu, jen mi je sympatické, že tento obchod umí nabídnout zajímavý titul za dobré peníze a to je ta správná cesta jak prostě nakupovat doma a podpořit zdejší filmový trh. S pozdravem J.H

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Září 2011 - 16:27

Obrázek uživatele Anonym

Ben Hur skoda ze u nas toto nevyslo…

http://www.youtube.com/watch?…

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Martin (bez ověření), 18. Září 2011 - 16:45

Obrázek uživatele Martin

Neviete niekto v akej edici bude klasika ! TERMINATOR 2 zatial viem len cenu 16.99 eur co je super ale co obraz / zvuk / bonus ? Kinoverzia – Reziserska ? Bude mat PLECHOVY OBAL ? T2 je klasika a zasluzi si Spickove BD Alebo nie ? Staci plast a bez bonusov ?

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil Martin (bez ověření), 18. Září 2011 - 17:01

Obrázek uživatele Martin

A kedy budu dalsie klasiky – Indiana Jones / Predator 1–2 / Titanic / T1 / Smrtonosna pasca 3 atd TYCH SA NEDOCKAME

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil A (bez ověření), 18. Září 2011 - 21:58

Obrázek uživatele A

Tak Titanic bude samozřejmě až po kino releasu… tzn. příští léto?

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil free (bez ověření), 18. Září 2011 - 21:18

Obrázek uživatele free

Co mňa ako milovníka dokonalého obrazu a perfektného zvuku naozaj mrzí je to,že som si myslel (naivne) že na bluray sa budú robiť len kvalitné prepisy.Hlavne u starších filmov som si to myslel ale ako vieme tak to nie je tak uplná pravda.

Re: WeekendMag HD: O české distribuci a importu

Vložil packaj (bez ověření), 19. Září 2011 - 16:17

Obrázek uživatele packaj

Vždyť ty BD se dají mrskat pro celou východní Evropu v jedné verzi. A to už je veliký trh (70 milionů lidí CZ, SK, HU, PL – srovnatelné s Německem). Dostal jsem darem Butylky zwrotne, disk samotný identický s českým vydáním, jen ten papír v přebalu byl vytištěn v polštině.