WeekendMag HD: Kde je Spielberg?

vydáno 2. 9. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy | 6 komentářů

Tagy: Blízká setkání třetího druhu, Blu-ray, Čelisti, E.T., E.T. - Mimozemšťan, Indiana Jones, Jurský park, Minority Report, Schindlerův seznam, Steven Spielberg, Tintinova dobrodružství, Zachraňte vojína Ryana

S novým měsícem dorazila na HDmag také nová pravidelná rubrika. Každý týden se budeme v rámci WeekendMagu HD zaměřovat buď na pravidelná témata, nebo na věci, které nám nedají spát. Takové oddechové víkendové čtení. Dneska se zamyslíme nad tím, co se děje se Spielbergovými hity a proč ještě, sakra, nedorazily na Blu-ray.

Los Angeles Times tento týden oznámilo, že 12. září zorganizuje v L.A. slavnostní projekci Dobyvatelů ztracené archy, tedy prvního ze čtyř dílů Indiana Jonese. Digitální projekce ke třicátému výročí premiéry poběží z restaurované kopie, což člověka nutí k zamyšlení: Je to třicet let od okamžiku, co jsme se se slavným archeologem seznámili. Taková výročí bývají nejčastějším důvodem, proč studia vydávají re-edice filmů na domácích nosičích, případně proč si filmy odbývají svou HD premiéru (většina letos vycházejících klasik na Blučku měla přesně takovou záminku). Navíc zjevně existuje vhodná digitální kopie minimálně prvního dílu. Tak proč už neotevíráme šampaňské na oslavu Blu-ray premiéry původní trilogie Indiana Jonese?

Steven Spielber na placu Indiana Jonese

To je otázka za milion. O Blu-ray vydání Jonesových dobrodružství už se spekuluje hodně dlouho, největší naděje jsme si dělali na konci roku 2008, kdy vycházelo Království křišťálové lebky, mimochodem první a zatím poslední Spielbergův film, který si odbyl kinopremiéru za existence Blu-ray formátu – od té doby Spielberg nic nenatočil. Tehdá se o Jonesovi mluvilo opravdu hodně, jenže uplynuly tři roky a Indy nikde.

Spielberg by se na výše zmíněné projekci měl objevit a po filmu uspořádat konferenci, na které bude odpovídat na otázky zvídavých fanoušků a novinářů. Právě na základě jeho slíbené přítomnosti někteří soudí, že by konečně mohl poodhalit plány na Blu-ray Indiana Jonese.

Proč v to doufat? Stačí vzpomenout na dvě vzdáleně příbuzné DVD edice z roku 2003 a 2004. Trilogie Indiana Jonese vycházela v česku před osmi lety (01.10. 2003), tedy několik měsíců před DVD premiérou staré trilogie Star Wars. Tyhle edice toho mají mnoho společného, samozřejmě především proto, že za nimi stojí George Lucas a jeho Lucasfilm. Tehdá Spielberg Lucase předběhl, nicméně Indy se na DVD objevil až několik let po vzniku formátu. Zpoždění to bylo logické – čekalo se na vyšší penetraci, stejně jako Lucas s BD Star Wars.

Indiana Jones

Doufat v to, že se bude historie opakovat, už samozřejmě nemá smysl. Star Wars vycházejí na Blu-ray 16. září, takže je Indiana Jones nepředběhne. Můžeme ale doufat, že se slavný archeolog na Blu-ray objeví s podobnou prodlevou, jaká vznikla před lety mezi zmiňovanými DVD edicemi. Jen v opačném pořadí.

Ano, můžeme doufat. V téhle teorii je však jeden drobný háček. Příprava filmu pro Blu-ray je nesmírně drahá legrace, podstatně – ale opravdu podstatně – dražší, než v případě DVD. Spousta lidí si to neuvědomuje, ale dělat nové přepisy starších filmových děl obnáší ohromné množství práce, času a peněz.

Práva na Indyho má Paramount, což je studio, které sice Blu-ray podporuje od samého začátku (i když v dobách HD DVD hrálo na obě strany), do restaurování klasik se ale příliš nežene. Kdežto za Star Wars stojí 20th Century Fox, které se do svých největších hitů naopak pustilo ve velkém – stačí vzpomenout na boží edice Vetřelců (v profilu najdete recenze všech dílů, nebo třeba u nás ošizené Za zvuků hudby.

George Lucas, Steven Spielberg a Harrison Ford na placu Indiana Jonese

Release Star Wars na Blu-ray dával z ekonomického hlediska smysl, s novými mastery pro Blu-ray si totiž Lucas připravil také zdroje pro 3D konverzi na chystané 3D kino re-releasy. Dvě mouchy jednou ranou. Spielberg není takový blázen, aby dovolil přechod Indyho do 3D, a tak budou muset nové mastery Indyho vzniknout čistě pro Blučka. V tomhle se současná situace mírně liší od té „DVDčkové“.

Na druhou stranu, že na nové přepisy peníze studia mají, ze Spielbergovy kinematografie potvrzuje hned několik chystaných filmů. Na Blu-ray se připravují Čelisti (i když zatím bez konkrétního data), které si na DVD odbyly premiéru v roce 2000, tedy podstatně dříve než Indy, stejně jako trilogie Jurského parku (DVD premiéra v roce 2000, Blu-ray u nás letos v říjnu). A můžeme pokračovat. Tohle je kompletní výpis Spielbergových nejzajímavějších filmů, které už se na Blučku objevily:

  • Blízká setkání třetího druhu (CZ BD 4.8.2008, Columbia Tristar, pro formát ohromná událost, výborný release s kvanty bonusů a několika sestřihy filmu)
  • Zachraňte vojína Ryana (český BD release v nedohlednu, v US 4.5.2010, Paramount, parádní dvoudisková edice s výjimečně vydařeným přepisem, v UK se dá sehnat za devět liber)
  • A.I. – Umělá inteligence (CZ BD 19.1.2011, Warner Home Video)
  • Minority Report (CZ BD 26.4.2010, 20th Century Fox, výborná edice s famózním obrazem – s jedním z vůbec nejlepších na formátu)
  • Válka světů (CZ BD neustále odkládané, US BD 1.6.2010, Paramount)
  • Indiana Jones a království křišťálové lebky (CZ BD 3.12.2008, Paramount, jediný Spielbergův film natočený v „Blu-ray době“, tudíž byl jeho release více méně nevyhnutelný)

Jak vidíte, na úplnou absenci pana Spielberga si Blu-ray stěžovat nemůže. Za pět let existence formátu vyšlo Spielbergových filmů docela dost, jenže pořád je tu otázka, kdy se konečně objeví i zbytek?

Jelikož je Spielberg jednou z největších osobností filmu, dalo by se čekat, že se studia na Blu-ray trh s jeho hity doslova poženou. Možná ne tak s Terminálem, Mnichovem a s Chyť mě když to dokážeš (všechny mimochodem pod štítkem Paramountu), kterým se mezi klasiku protlačit pravděpodobně nepodaří, ale pořád jsou tu tři ohromná jména, která by s Blu-ray trhem solidně zacloumala, leč není po nich vidu ani slechu: Indiana Jones, Schindler a E.T.

E.T. - Mimozemšťan

Indianu Jonese jsme podrobně rozebrali výše a můžeme doufat, že nám ho Spielberg za dva týdny slíbí na losangeleské projekci. Ono by to také krásně ladilo s kinopremiérou Spielbergovy novinky Tintinova dobrodružství (teaser), protože se říká, že je Jones takovou americkou verzí slavného komiksového hrdiny z Belgie. Tintin dorazí do kin v říjnu, kdyby Spielberg Jonese slíbil pro Blučko teď, pravděpodobně by vyšel někdy pro vánoční trh, čímž by přesně vyplnil mezeru mezi Tintinovou kinopremiérou a Blu-ray releasem. Opět jsou to ale jen spekulace.

Na vánoční kinotrh se chystá ještě jednat Spielbergova premiéra (ano, Steven se rozjel) – válečné drama War Horse. V souvislosti s ním samozřejmě nelze nezačít spekulovat o Blu-ray premiéře Schindlerova seznamu.

Černobílá klasika se prvně objevila na českém DVD někdy v roce 2004 a letos se dožila nové edice pod štítkem HCE. O Blučku se však zatím ani nespekuluje, což je docela zvláštní. Pravda, Schindlerův seznam možná nevykazuje tak ohromný komerční potenciál jako archeolog a mimozemšťan, ale faktem je, že to je klasika a Blu-ray trh takové filmy dokáže ocenit. Universal, který má na film práva, přitom nedávnou BD edicí Návratů do budoucnosti nebo třeba Psycha potvrdil, že se o klasiku starat umí. Každopádně Schindler bude slavit (dvacáté) výročí až v roce 2013, takže je vysoce pravděpodobné, že si na něj ještě nějaký ten pátek počkáme.

Schindlerův seznam

No a pak je tu E.T. – Mimozemšťan, který u nás vyšel na dvoudiskovém DVD před čtyřmi lety a teď se téměř nedá sehnat. E.T. bude příští rok slavit třicítku, v kterémžto případě opět platí, že se jedná o perfektní záminku, proč by se do něj mělo studio Universal pustit a nabídnout ho Blu-ray formátu. Ani v případě „ítýho“ se přitom o Blučku zatím ani nespekulovalo, a jelikož má Universal celý rok na přípravu, dá se předpokládat, že o filmu ještě několik měsíců neuslyšíme. Každopádně je vysoce pravděpodobné, že to mimozemšťan do vod vysokého rozlišení dotáhne. Už za rok.

Tím by se uzavřela kapitola „klasický Spielberg na Blu-ray“, pak už by opravdu chyběly jen jeho novější filmy a televizní prvotina Duel, do jejíž Blu-ray premiéry se pravděpodobně Universal nikterak nepožene.

A co vy a legendární filmař? Kterým z jeho filmů jste na Blu-ray neodolali a máte je doma ve sbírce a které byste zaručeně koupili, kdyby na Blučku vyšly?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: WeekendMag HD: Kde je Spielberg?

Vložil Cylon (bez ověření), 2. Září 2011 - 20:11

Obrázek uživatele Cylon

Indiana Jones Trilogy + E.T. by som hneď na Blu-ray kúpil. Snáď sa Steven konečne rozhodne pre BD edície.

Re: WeekendMag HD: Kde je Spielberg?

Vložil KARLOS (bez ověření), 3. Září 2011 - 0:09

Obrázek uživatele KARLOS

Štěpáne, trochu se ti tozjely ty data ;)… Shindler je z 93ho, čili za dva roky dvacítka, ET je z 82ho, takže příští rok třicet ;)…

Jinak já jsem co se Spielberga týče tak půl na půl. Dinosaury vyhlížím velice netrpělivě, na poličce je Minority report, Rayen a Blízká setkání. Indiho sice můžu, ale rozhodně to není série, po které by jsem se utloukl, navíc čtyřku upřímě nemusím, obdobně je to i AI a Válkou světů…

Re: WeekendMag HD: Kde je Spielberg?

Vložil st39.6, 3. Září 2011 - 1:35

Obrázek uživatele st39.6

vis co je legrace? ze mi to pri psani neprislo ani trochu divny :D. thx

Re: WeekendMag HD: Kde je Spielberg?

Vložil Aaa (bez ověření), 4. Září 2011 - 12:06

Obrázek uživatele Aaa

Ja si ted indyho koupil na dvd, jak vychazel v psn. A musim konstatovat, ze jsrm byl docela zklaman, kdysi jako mlademu se mi to libilo, ale ted mi to prislo dost primitivni az trapny. Na bd bych si to urcite nekoupil.

Re: WeekendMag HD: Kde je Spielberg?

Vložil Jirka (bez ověření), 5. Září 2011 - 2:23

Obrázek uživatele Jirka

Určitě bych šel do Schindlera a rád bych český release voj. Ryana

Re: WeekendMag HD: Kde je Spielberg?

Vložil Jimbo (bez ověření), 7. Únor 2012 - 16:09

Obrázek uživatele Jimbo

Haha, screen na Schindlerův seznam je vážně super :D a za tohle pan kameraman dostal Oscara :)