Watchmen na Blu-ray: režisérský sestřih a BD-Live Facebook

vydáno 13. 5. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 300, 300: Bitva u Thermopyl, BD-Live, Blu-ray, BonusView, Dolby TrueHD, Facebook, film, Strážci, Strážci - Watchmen, V For Vendetta, V jako Vendeta, VC-1, Warner Bros., Watchmen

Strážci - Watchmen (Watchmen, 2009)

Existuje jen málo výraznějších a uznávanějších autorů „vážných“ komiksů, než je Alan Moore. Jeho díla posloužila jako předlohy hned k několika filmům – Z pekla, Liga výjimečných nebo V Jako Vendeta (naše recenze), ode všech se ale distancoval. Další z komiksů se ovšem dostal do režijních rukou Zacka Snydera, který na sebe před dvěma lety nezapomenutelně upozornil vizuálně zajímavou adaptací komiksu dalšího velikána Franka Millera (300: Bitva u Thermopyl + naše recenze).

Řeč je samozřejmě o legendární komiksové knize Watchmen, která byla vždy považována za nezfilmovatelnou. Jenže tohle si všichni o spoustě předloh mysleli už tolikrát… Zack Snyder odvedl výtečnou práci a snímek se skutečně „nápaditým“ českým názvem Strážci – Watchmen (Watchmen, FDb.cz) se ihned po své premiéře právem zařadil mezi absolutní špičku svého žánru.

Studio Warner připravuje Blu-ray vydání filmu na 28. července (region A – USA) a hodlá ho vybavit hned několika zvláštnostmi. VC-1 obraz a Dolby TrueHD 5.1 jsou samozřejmostí, o tom se vůbec nemusíme bavit; budeme jen doufat, že se výraznou obrazovou stránku filmu podaří převést co nejlépe. Zajímavé ovšem je, že na Blu-ray disku bude film pouze v prodloužené režisérské verzi, která je o dobrou půlhodinu delší a dosahuje tedy úctyhodné stopáže 190 minut. Klasická kinoverze bude k dispozici pouze ve formě digitální kopie ve standardním rozlišení, která bude součástí Blu-ray vydání.

Možnosti BonusView bude reprezentovat Maximum Movie Mode, což je videokomentář Zacka Snydera. Nebude ovšem klasicky jako obraz v obraze, ale formou rozdělení obrazu na dvě poloviny – v jedné dál poběží film, v druhé bude pan režisér vyprávět zajímavé příhody z natáčení. Najdou se i nějaké ty „obyčejné“ bonusové dokumenty (Watchmen: Focus Points, The Phenomenon: The Comic that Changed Comics, Real Super Heroes, Real Vigilantes, Mechanics: Technologies of a Fantastic World) a hudební klip skupiny My Chemical Romance (fakt dík…).

Stranou samozřejmě nezůstane ani technologie BD-Live, těžící z možnosti připojení přehrávače k internetu. Pokusů o smysluplné využití už bylo několik, včetně nejrůznějších vědomostních kvízů, označovaní oblíbených scén a jejich „vystavování“ na speciálních webech, došlo i na chat – textový rozhovor přímo na obrazovce televizoru. Ať už byly tyto snahy úspěšné více či méně, vždycky je brzdila omezená skupina uživatelů Blu-ray přehrávačů, pro které byly tyto funkce určeny.

Facebook - logo

Teď ale studio Warner navázalo spolupráci s největším světovým komunitním serverem Facebook, který jistě není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden z fenoménů dnešního internetu, který už dorazil i k nám. Zjednodušeně řečeno – na Facebooku si vytvoříte osobní síť přátel, které buďto osobně znáte nebo s nimi sdílíte názory či přesvědčení, píšete si vzkazy, ukazujete fotografie a videa, posíláte odkazy na zajímavé stránky, sdružujete se do tematických skupin… Stačí se jen trochu zamyslet a hned je jasné, co má studio Warner v úmyslu.

Ano, Blu-ray disk Strážci – Watchmen bude obsahovat BD-Live funkcionalitu, která umožní při sledování filmu komentovat přímo na obrazovce jeho děj a tyto komentáře se budou automaticky publikovat i v profilu uživatele na Facebooku (samozřejmě pokud nějaký má a pokud k tomu dá souhlas). Tím pádem se tyto komentáře dostanou k mnohem větší skupině lidí, než bylo u podobných atrakcí dosud obvyklé.

TIP: Zkuste si založit svůj Facebook profil a podívat se, jak to celé funguje! Vše je v češtině a naprosto zdarma, navíc se hned budete moct stát fanoušky stránky HDmag.cz a vstoupit do skupiny HDmag.cz – ano, i my už jsme na Facebooku. Vy ještě ne?

Bude to úplně poprvé (ale určitě ne naposled), kdy budou mít majitelé Blu-ray přehrávačů k něčemu takovému příležitost. Studio Warner vybralo film Strážci – Watchmen velmi dobře, jeho vydání ve vysokém rozlišení jistě půjde velmi dobře na odbyt a příznivci filmu možná dostanou chuť nové interaktivní funkce vyzkoušet.

My budeme zcela jistě mezi nimi, Warner totiž své Blu-ray disky regionálně nekóduje, takže americké vydání půjde bez problémů přehrát i u nás v Evropě (verze pro region B zatím nebyla ohlášena). A česká jazyková podpora? Kdo by na ni lpěl, jen by se připravoval o zážitek.

Strážci – Watchmen (2009)

Komiks Alana Moorea Watchmen je považován za vůbec nejlepšího zástupce ve svém žánru. Natočit podle něj film proto byla obrovská výzva. Hozenou rukavici nakonec zvednul Zack Snyder, muž který si vydobyl renomé režií adaptace komiksové verze řecké historie 300: Bitva u Thermopyl. Vizuálně omračující styl, který zdobil i jeho předchozí hit, naordinoval i snímku Strážci – Watchmen. Přidejte k tomu temný mnohovrstevnatý příběh obývaný velmi netradičními postavami superhrdinů a najednou je tu jeden z nejzajímavějších filmů roku 2009.

Strážci - Watchmen (Watchmen, 2009)

„Komiks asi může jen těžko něco nastartovat lépe než nález mrtvého superhrdiny. Jak se příběh pomalu odvíjí, dostáváme se čím dál hlouběji do panoptika lidí s nadpřirozenými schopnostmi a střetáváme se s realitou, která se od obecné představy o chování a myšlení superhrdinů dost liší,“ říká o svém díle Alan Moore.

V úvodu nalezená mrtvola byla zaživa jistým Edwardem Blakem, který byl mezi superhrdiny známý pod přezdívkou Komediant. Evidentně násilná smrt nikoho neznepokojuje, svět má úplně jiné starosti. V kalendáři se píše rok 1985, venku zuří studená válka, která velmi reálně hrozí přerůst v nukleární střet světových velmocí. Maskovaní superhrdinové už dávno nejsou považování za ochránce lidstva, živoří na okraji společnosti a už jen vzpomínají na staré dobré časy.

Světlou výjimkou je umíněný borec přezdívaný Rorschach, který za Komediantovou smrtí vidí rozsáhlé spiknutí, které má zlikvidovat nebo zdiskreditovat bývalé superhrdiny, a tím otevřít cestu daleko ambicióznějšímu a nechutnějšímu projektu. Ve snaze zabránit nejhoršímu se Rorschach pokusí zmobilizovat všechny své bývalé kolegy, z nichž opravdu nadpřirozené schopnosti má ve skutečnosti jen jeden.

Jejich cílem bude strážit lidstvo. Kdo ale bude strážit je?

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře