Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

vydáno 8. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 15 komentářů

Tagy: 48 hodin v Paříži, BD-59, Blu-ray, Dej si pohov, Dej si pohov, kámoši, Dej si pohov, kámoši 2, Disney, Drsný Harry, DVD, film, Flipper Combo, Flipper Combo BD-59, Magnum Force, Podezření, Přeber si to, Přeber si to znovu, Slečna Drsňák, Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější, Universal, Universal Pictures, Universal Studios, Warner Bros.

Warner Bros. - logo

O tom, že prodeje filmových Blu-ray disků stále nešlapou na paty masově oblíbeným DVD tolik, jak by si (nejen) filmová studia přála, se tu čas od času bavíme v podstatě už třetí rok. I když je poslední dobou patrné znatelné zlepšení, DVD je prostě stále to, co v domácích kinech hraje prim. Jak z toho ven?

Různá studia volí různé taktiky, kterými by mohlo být možné nalákat stávající uživatele DVD přehrávačů na možnosti Blu-ray disků. Universal bude například od 19. ledna vydávat takzvané Flipper Combo disky (alias BD-59), tedy oboustranné disky – na jedné straně Blu-ray vydání, na druhé DVD verze toho samého filmu. Ti, co mají zatím pouze DVD přehrávače, si tak mohou bez obav koupit Flipper Combo a až si pořídí Blu-ray přehrávač, začnou prostě používat druhou stranu disku.

Podmínkou samozřejmě je, aby takové „dvojité“ vydání nestálo o moc víc (ideálně stejně), než samostatná Blu-ray edice. To je zase taktika studia Disney, které většinu svých Blu-ray vydání prostě doplňuje DVD diskem s tím samým filmem a přidává i digitální kopii pro přehrávání na kapesních zařízeních. Cena je sice o trochu vyšší, ale ne příliš a navíc na e-shopech v rámci různých akcí poměrně rychle klesá.

Dalším studiem, které se teď rozhodlo zkusit využít potenciál DVD pro zvýšení prodeje filmů na Blu-ray, je od letošního roku i Warner Bros.. Počínaje prvním čtvrtletím 2010 budou všechna jeho Blu-ray vydání doplněna o DVD verzi na samostatném disku a také digitální kopii, tedy ten samý přístup, jako má Disney. Důležité je, že cena těchto combo vydání bude stejná, jako dosavadní cena samostatných Blu-ray disků.

Dej si pohov, kámoši / Dej si pohov, kámoši 2 (Blu-ray) Drsný Harry / Magnum Force (Blu-ray) Podezření / 48 hodin v Paříži (Blu-ray) Přeber si to / Přeber si to znovu (Blu-ray)

Aby toho nebylo málo, přidává Warner další akci – Blu-ray dvojfilmy. Bude se jednat vždy o dva spřízněné katalogové tituly, umístěné pravděpodobně na jednom dvouvrstvém Blu-ray disku s kapacitou 50 GB (tato informace ještě není ověřena, je také možné, že to budou jednovrstvé 25 GB disky). Lákadlem by přitom měla být hlavně cena, která bude podle všeho nižší, než cena jedné aktuální Blu-ray novinky.

První várka Blu-ray dvojfilmů bude v regionu A dostupná od 23. února. Zajímavé je, že se většina z těchto titulů zatím nedočkala samotného Blu-ray vydání, přitom jde o poměrně kvalitní tituly:

Slečna Drsňák / Slečna Drsňák 2: Ještě drsnější (Blu-ray)

Blu-ray dvojfilmy studia Warner budou mít tedy jistě úspěch. Potenciál kombinovaných Blu-ray / DVD vydání je ovšem nejistý – majitelům Blu-ray přehrávačů nepřinese sice DVD žádný podstatný užitek, ale vzhledem k nezvýšené ceně to nemusí nijak řešit. Takové combo ovšem bude dražší, než obyčejné DVD vydání, což druhou cílovou skupinu dosud nerozhodnutých majitelů pouze DVD přehrávače asi moc nepřesvědčí…

Na náš trh se sice ani dvojfilmy, natož pak Blu-ray / DVD comba nedostanou, ale přesto si neodpustíme otázku: myslíte si, že by u nás jedno nebo druhé pomohlo k rozšíření Blu-ray technologie? Byly by pro vás samotné tyto akce zajímavé? A nebo ohledně Blu-ray marně čekáte spíš na něco úplně jiného?

Projevte prosím svůj názor v komentářích pod článkem nebo využijte naše samostatné diskusní fórum »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil pavelthx (bez ověření), 8. Leden 2010 - 22:32

Obrázek uživatele pavelthx

Podle mě kdyby cenu snížili z 899,– na 600,– tak by to bylo lepší a lidi by si začali kupovat Blu-Ray. Já osobně kupuji starší tituli za 530,– přes internet

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil Dave (bez ověření), 10. Leden 2010 - 20:37

Obrázek uživatele Dave

Myslim, ze problem je cena. Odpovidajici cena DVD je ta, co je u pribalu novin a casopisu, tedy 50Kc. Kdyz je to novinka primo v obchode, tak cena maximalne 100–150Kc. (to dodnes neni, maximalne jsem ted zahledl, ze novej Jackson This Is It ma byt v obyc DVD verzi za 199Kc) Tak bych to videl. Proste vetsi hodnotu to nema. A co s tyka Blu-Ray, tak ta cena 800Kc nebo i 600Kc je za jeden film fakt moc. Kdyby byla cena maximalne 200Kc, tak nemam problem si obcas nejaky film, pokud je dobry, koupit. Ale za 800Kc ani nahodou, to si bud koupim DVD, protoze vsechny filmy za to nestoji. A na co mit pak nejakou blbost v HD :-) Takze rozmach u nas bude, az budou blu-ray disky u novin za 99Kc a novinky za 199Kc. Dote doby nema u nas BD sanci … tezko odhadovat jak je to ve svete, tam si vydelaji vice nez tady a disky maji levnesi a nekdy i vyrazne … tak tam to treba neni jen o cene, ale mozna je to stejny jak u nas, ze jim to za tu cenu nestoji koupit BD

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil d.f.h, 10. Leden 2010 - 21:03

Obrázek uživatele d.f.h

Mno, až budou Blu-ray disky jako přílohy u novin za kilo, tak si za 800 budeme zase kupovat něco jiného, třeba Blu-ray 3D nebo prostě cokoliv o řád někde jinde.

To je přece normální, když přišly na trh DVD, tak to v porovnání s VHS bylo taky takové. Holt prostě nežijeme v utopii, některé věci jsou drahé a některé levné a občas to i o něčem vypovídá.

A mimochodem: „Odpovidajici cena DVD je ta, co je u pribalu novin a casopisu, tedy 50Kc.“ Proč? Proto, že je to kulatá cena? Nebo proto, že to je Euro a devadesát centů? Nebo proto, že je to polovina ceny krabičky Dunhillek? ČEMU je to odpovídající cena?

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil Dave (bez ověření), 10. Leden 2010 - 22:56

Obrázek uživatele Dave

Z meho pohledu je to odpovidajici cena, tech 50Kc za pribal DVD. Ten film (obsah) mi za vic nestoji. Zrovna odpovidajici cena DVD/BD by dle meho nazoru mohla byt na urovni ceny listku do kina. Vetsina filmu stejne stoji za to videt jen 1×, po dlouhem case treba podruhe … ale vetsina filmu treba jen jednou (napriklad vahal jsem jit na aktualni cesky film dvojka do kina, ale v prosinci to davali exkluzivne na HBO, tak jsem nesel a jsem rad, ze jsem nesel do kina, to je presne film, co staci videt 1×)

Samozrejme, ze v dobe VHS kdyz prislo DVD, ze bylo taky drahe a trvalo to, nez cena klesla. Nemyslim si, ze se historie v tomto ma opakovat. To si prejou jen prodejci a vydavatele. Doba jde dopredu a pokud nekdo chce zisky, tak musi s cenou dolu. Cena je to, co brani BD uspechu. Ty pribaly to ukazali. Ono se da dostahnout zisku, kdyz prodam 100.000 disku po 50kc … oni jdou cestou prodavat za 800kc, ale prodaji disku 1.000. Takze zisk se da dohnat i kvantitou prodeje, nejen jednotkovou cenou. Az na to prijdou jako u DVD, tak se prodeje BD zlepsi …

je to jen muj nazor samozrejme.

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil lzw (bez ověření), 11. Leden 2010 - 10:44

Obrázek uživatele lzw

Zásadní rozdíl mezi přechodem VHS=>DVD a DVD=>BR je v tom že přechod na DVD byl mezi zcela odlišnými technologiemi, z pásku na placku. Při přechodu na BR ovšem celá produkční technologie zůstává +/- stejná, jen se změnilo rozlišení lisovacích matric. Produkční a postprodukční technika se za těch 12 let taky masově zlevnila (růst výkonu CPU, DSP, GPU a obrovský rozvoj polovodičového průmyslu). Pak ať se prostě studia nediví že když nám nabídnou stejný obsah jen se 4× větším rozlišením, tak za to většina lidí prostě není ochotna zaplatit 4× tolik. Prostě Forest Gump je skvělý i bez toho abych viděl chlupy v nose Toma Hankse…

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil d.f.h, 11. Leden 2010 - 11:54

Obrázek uživatele d.f.h

To je diskutabilní – příprava HD vydání katalogových titulů stoprocentně přináší studiím určité, někdy nemalé náklady. On třeba takový 4K přepis a následné restaurování, to není žádná levná sranda…

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil Dave (bez ověření), 11. Leden 2010 - 12:08

Obrázek uživatele Dave

to je pravda, priprava HD neco stoji, priprava DVD take, jake naklady to jsou ale nevim. Takze nemuzu posoudit, chtelo by to nejaky priklad, ktery by byl transparentni, ale zadny neznam.

Ten postup jak se to dela profesionalne neznam, ale co jsem si nekdy zkousel video v HD prevadet do DVD formatu v mem domacim prostredi (obycejny notebook s programem na konnverzi HD do DVD), tak vysledny obraz byl lepsi, nez z originalniho DVD. Tudiz da se jit i touto cetou, produkovat vse v HD a do DVD to jednoduse prepocitat do nizsiho rozliseni. Takze kdyz bych mel byt hodne drzy, tak vydani titulu muze stat jen jedny penize a je jedno, zda vysledek je HD nebo DVD.

Davam vam za pravdu, ze nejake penize to stoji, to mate jiste pravdu, nic neni zadarmo. Ale ospravedlnuje to cenu disku na 4× cenu? Prinasi filmovy zazitek 4× vetsi? Muj nazor je, ze nikoliv. Ta cena BD by byla mnou akcepotovatelna, kdyby disk stal maximalne o neco vice nez DVD …

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil d.f.h, 11. Leden 2010 - 12:30

Obrázek uživatele d.f.h

Ceny optických disků představují v našich podmínkách poměrně nevídané specifikum.

Když se podívám třeba na Amazon.com na Blu-ray Hanebný pancharti, tak stojí $20,99. Když se podívám na DVD, tak stojí – a to jsou mi věci – $21,49 ta samá dvoujdisková edice! Jak je to asi možné?

Čili ono to u nás není tak, že by ceny Blu-ray byly příliš vysoké, naopak: ceny DVD jsou příliš nízké. Nikde jinde na světě nemají novinové stánky s výlohami plnými DVD v papírových obalech, nikde jinde se neprodávají DVD za cenu dvou lístků do metra (je ale potřeba si uvědomit, že u nás takhle vychází jen katalogové tituly, ne novinky).

Díky tomu se náš trh s DVD dostal na tak budgetovou úroveň, že si už nikdy nikdo nekoupí nic dražšího než právě za oněch řekněme 50 – 100 korun. Časem to pak umře úplně, protože už nebude co vydávat, resp. dojde na takové krávoviny, že už je nikdo nebude kupovat ani za dvacku.

Na základě toho ale přece není možné očekávat, že se něco podobného stane i v případě Blu-ray, teď nebo vůbec někdy. Všude ve světě stojí novinky na DVD a Blu-ray zhruba stejně (DVD je většinou o pár procent levnější, ale občas i dražší, viz příklad výše) právě proto, aby se zákazník nemusel rozhodovat podle ceny, ale koupil si prostě to kvalitnější.

Ale nikde na světě nestojí Blu-ray tolik, co u nás stojí DVD, a to ani v porovnání s úrovní příjmů. V tom je ten problém.

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil Dave (bez ověření), 11. Leden 2010 - 12:57

Obrázek uživatele Dave

No je fakt, ze na amazon.com je rada filmu v akci 10–15 dolaru (200–300Kc), 20–25 dolaru (400–500Kc) stoji filmy nove, co se divam, tak namatkou na te spodni hranici jich je vic jak dost (400Kc). Kdyz se podivam do shopu ceskych, tak ten pomer je podobny. Filmy v akci za 600kc a nove za 800kc. Ale v porovnani s amazonem jsou u nas BD drazsi asi 2×.

Samozrejme souhlasim, ze kdyz se tam podivam, tak ta cena DVD je podobna jejich BD, takze oni maji na vyber bud levnejsi DVD nebo 2DVD v cene BD, ktere je obsahem vetsinou jako BD (az na rozliseni). Kdyz se podivam ale na cenu DVD u nas, tak neni o moc jina nez u nich, jak jejich DVDcka (do 400Kc). Takze DVD je plus minus v poradku a ceny jsou podobne i u nas, ale co neni podobne je cena BD. Tudiz u nas nejsou v poradku ceny BD, ktere jsou nekdy 2× drazi nez na tom Amazonu …

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil Wasill (bez ověření), 11. Leden 2010 - 13:25

Obrázek uživatele Wasill

Taky jsem dříve nadával na ceny DVD. Dnes sice stojí pár korun, ale už mě nezajímají. BD jsou dražší, ale je tu možnost si je půjčit, objednat ze zahraničí apod. Cena by samozřejmě mohla být nižší – kupoval bych jich víc, ale upřímně, kolik kvalitních filmů ročně vychází? Já si koupím/půjčím 1–2 měsíčně a stačí mi to. K DVD bych se nevrátil ani zadarmo :D

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil Stíhačka (bez ověření), 11. Leden 2010 - 13:29

Obrázek uživatele Stíhačka

Je třeba si uvědomit, že DVD, které jsou teď za 50 Kč, byly v drtivé většině případů již dříve vyrobeny (tím nemyslím lisování) a prodávány za mnohem vyšší cenu, tedy se dá říct, že se jejich výroba dávno zaplatila. Ty co nebyly jsou na tom kvalitativně naprosto otřesně, tedy cenou odpovídající. Já mám doma DVD, které stály ve své době i 1200 Kč a dnes vychází za 50 korun, protože jinak by si je už stejně nikdo nekoupil. Na druhé straně jsou i filmy, které už distributor stáhl z trhu a přesto si jich cení natolik, že v žádné „novinové“ edici nevyjdou, případně jejich reedice např. s českým dabingem se nevyplatí. Je pravda, že je poněkud divný pohled na cenovky, když třeba Vratné láhve se prodávají v trafice a na BR stojí 800 Kč. Stojí těch 750 Kč za to?

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil d.f.h, 11. Leden 2010 - 13:39

Obrázek uživatele d.f.h

No, konkrétně Vratné lahve (recenze) vzhledem k rozpačité obrazové kvalitě na Blu-ray asi opravdu nemají význam… A takových titulů by se našla spousta, nejen českých.

Na druhou stranu jsou zase referenční Blu-ray disky, které by člověk po jediném shlédnutí už za DVD nikdy nevyměnil. Snažím se vybírat si spíš právě takové filmy.

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil Anonym (bez ověření), 11. Leden 2010 - 15:45

Obrázek uživatele Anonym

Můžete mi prosím nějake referenční tituly doporučit. Jelikož si take vybírám filmy na BD nejen podle dějové složky, ale taky hodně podle kvalitativní…např. ted sem dostal Dobu Ledovou 3. pro mě už nijak zázračný film, ale kvalita filmu mě velmi potěšila a sem schopen si ten film pustit ještě několikrát ikdyž musim přiznat, film je to celkem hezký a zábavný :) děkuji

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil d.f.h, 11. Leden 2010 - 16:44

Obrázek uživatele d.f.h

Ano, animáky jsou na tom (celkem logicky) většinou velmi dobře :-). Z neanimovaných je mým osobním favoritem Baraka (recenze), ovšem to je dokument.

Neocenitelným zdrojem porovnání obrazové kvality je tato diskuse na AVS Foru: http://www.avsforum.com/…owthread.php?… Čím výš je film, tím je lepší, referenční jsou tedy zcela nahoře.

Pro milovníky kvalitního audia pak něco podobného zde: http://www.avsforum.com/…owthread.php?…

Re: Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba

Vložil TRAX (bez ověření), 11. Leden 2010 - 20:57

Obrázek uživatele TRAX

podla mna super cena blue ray diskov 10eu za novinky..