Wal-Mart, Netflix a Best Buy: další body pro Blu-ray

vydáno 16. 2. 2008 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Best Buy, Blu-ray, HD DVD, Netflix, Sam's Club, válka formátů, videopůjčovna, Wal-Mart, Walmart

Další a další společnosti se oficiálně přiklánějí k Blu-ray. Tentokrát konkurenční HD formát HD DVD ztratil velmi cenné spojence: obchodní řetězec Wal-Mart, online videopůjčovnu Netflix a síť prodejen spotřební elektroniky Best Buy.

Wal-Mart

Walmart - logo

Ze čtyř tisíc obchodů Wal-Mart a Sam's Club po celé Americe zmizí v červnu HD DVD přehrávače i filmy. Pokud si zákazníci budou chtít kromě standardních DVD vychutnat i filmy ve vysokém rozlišení, budou mít k dispozici jen a pouze Blu-ray.

„Vyslyšeli jsme naše zákazníky, kteří svými nákupy dali najevo jasný zájem především o Blu-ray produkty,“ řekl k tomu Gary Severson, viceprezident divize domácí zábavy společnosti Wal-Mart.

Wal-Mart sice bude zbývající skladové zásoby HD DVD filmů a přehrávačů doprodávat, během méně než měsíce se ale začne v rámci marketingu a propagace naplno projevovat nadcházející Blu-ray exkluzivita. To se týká také online prodeje přes internet.

Wal-Mart je největší americký obchodní řetězec a tento jeho krok bude mít nejspíš zásadní význam v takzvané válce formátů.

Netflix

Netflix - logo

Také populární online videopůjčovna Netflix se rozhodla zcela upřednostnit Blu-ray před HD DVD. Nejen že nebude nakupovat nové HD DVD filmy, ale i ty stávající z nabídky postupně zmizí.

„Nekončící období sporů a soutěžení mezi dvěma HD formáty jen znesnadňuje komunikaci s našimi zákazníky, kterým je velmi obtížné vysvětlit výhody technologií vysokého rozlišení oproti standardnímu DVD,“ řekl Ted Sarandos, ředitel obsahové části společnosti Netflix. „Teď se můžeme naplno věnovat jednomu formátu, jasně podat jeho výhody a urychlit masové rozšíření.“

Ačkoliv jen malé procento zákazníků půjčoven Netflix má zájem o filmy ve vysokém rozlišení, naprostá většina z tohoto „mála“ (žádná čísla nebyla zveřejněna) si půjčuje Blu-ray. Koncentrace na jeden formát HD videa by měla všem zákazníkům nabídnou lepší služby a větší výběr.

Best Buy

Best Buy - logo

Do třetice všeho dobrého – největší americký prodejce spotřební elektroniky Best Buy se také rozhodl přispět k ukončení „zmatení HD formátů“ a jako jediného zástupce HD technologie si vybral Blu-ray. Počínaje březnem začne Blu-ray hardware i software masivně propagovat ve všech svých kamenných i online prodejnách.

„Zákazníci nám dali najevo, že potřebují poradit a vybrat vhodnou cestu. Vyslyšeli jsme je a odpovídáme: Best Buy doporučuje Blu-ray jako řešení pro HD video,“ řekl Brian Dunn, prezident Best Buy. „Naše rozhodnutí vyzdvihnout přednosti Blu-ray přehrávačů a souvisejících produktů je pro naše zákazníky tím pravým signálem, že věříme v úspěch Blu-ray a jeho vítězství.“

V nabídce sice zůstane základní řada HD DVD produktů, aby bylo možné uspokojit i zájemce o tuto technologii, Best Buy ale nebude zákazníkům HD DVD aktivně nabízet a bude ve všech případech upřednostňovat Blu-ray.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře