Vývoj technologie BD+ nabral tempo

vydáno 8. 5. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0, 20th Century Fox, AACS, BD+, BD-Plus, Blu-ray, HD DVD, Sony

Blu-ray Disc logo

Blu-ray a HD DVD formáty dostaly v průběhu minulých měsíců citelnou ránu pod pás. Oba používají jako ochranu proti kopírování obsahu technologii AACS (Advanced Access Content System) a ta byla zcela kompromitována prozrazením universálního klíče, umožňujícího vcelku bez větších problémů zkopírovat jakýkoliv dnes dostupný HD DVD nebo Blu-ray film (viz sobotní glosa 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0). To činí tuto ochranu v podstatě nepoužitelnou a i přes určité způsoby, kterým se do budoucna dá prozrazený klíč znefunkčnit, nebudou filmová studia technologii AACS asi už nikdy důvěřovat.

Jestli je to dobře nebo špatně, to je otázka na delší polemiku, do které se teď a tady nemá cenu pouštět. Podstatné je, že se na obzoru okamžitě objevila další nesmyslná ochrana digitálního obsahu, tentokrát nazvaná BD+ (resp. BD-Plus). Je sice vyvíjená už delší dobu, ale teď, po úspěšném útoku na technologii AACS, nabrala rychlost jejího vývoje patřičné obrátky.

Podstata nové ochrany je jednoduchá: každý disk si do přehrávače nainstaluje miniaturní software, kterým následně dojde k dekódování obsahu. Předpokládá se přitom, že každý titul bude mít svůj vlastní unikátní princip dekódování a pokud by čistě teoreticky došlo k jeho odhalení, dotklo by se to samozřejmě jenom jednoho konkrétního titulu, všechny ostatní by zůstaly nedotčeny. Ochrana BD+ by také měla odhalit jakékoliv hardwarové modifikace přehrávače, které by ji mohly obcházet (například různé mod-chipy, známé z herních konzolí, kde je situace s kopírováním disků podobná).

Do BD+ vkládá naděje především leader technologie Blu-ray, společnost Sony, ale s vydáváním titulů s touto ochranou už počítá i studio 20th Century Fox. Následujících několik měsíců bude probíhat další vývoj a pečlivé testování na všech současných přehrávačích, první tituly s BD+ jsou očekávány koncem roku 2007. V tuto chvíli je ochrana dostupná pouze pro Blu-ray disky, takže uvidíme, jak na situaci kolem hacknutí AACS zareagují společnosti kolem formátu HD DVD. Určitě nebudou chtít zůstat pozadu.

V tomto pokračujícím boji s větrnými mlýny je jisté jen jedno: do několika měsíců od uvedení nové ochrany se objeví postup, jak ji obejít či prolomit. Uzavřeme sázky, jestli to bude ještě v roce 2008?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře