Vysílací technologie na FIFA: Jak UltraHD dobývá fotbalový šampionát

vydáno 7. 7. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: FIFA, fotbal, Mistrovství světa, MS ve fotbale, UHD, Ultra HD

V televizní branži bývá zvykem, že k přechodům na nejnovější technologická řešení nebo alespoň k jejich testování dochází především během ostře sledovaných sportovních eventů s publikem o desítkách milionů lidí rozesetých po celém světě. Proto se HDTV a 3DTV prvně ve velkém rozjížděly během Olympijských her. Ze stejného důvodu je ve spojení s letošním fotbalovým šampionátem ve všech pádech skloňováno UltraHD.

UHD a FIFA

Stejně tak není náhodou, že právě minulý týden CEA po dlouhé době upřesnila, co má spotřební elektronika splňovat, aby se dala označit jako UltraHD. Dobrovolné směrnice začnou platit v září tohoto roku a specifikují, že zařízení s označením UltraHD, UHD, 4k nebo třeba UHDTV4k musí mít minimálně osm milionů aktivních pixelů s minimem 3840×2160 při 16:9. Musí zvládnout upkonverzi HD materiálu do UHD, mít minimálně jeden HDMI vstup s podporou rozlišení 3840×2160 při 24p, 30p a 60p (přičemž alespoň jeden HDMI vstup musí podporovat HDCP revizi 2.2 nebo ekvivalentní ochranu) a aby toho nebylo málo, mělo by si umět poradit přinejmenším s osmibitovou barevnou hloubkou a dokázat zpracovat 2160p enkódované do barevného standardu ITU-R BT.709. CEA navíc hodlá zapracovat na oficiálním logu, které by mohli výrobci na UHD televizory a další elektroniku jednotně lepit. Pokud ale mají existovat zařízení ke konzumaci obsahu ve 4k, musí nejdříve nějaký obsah vznikat. Právě tady vstupuje do hry letošní FIFA.

Netvrdím, že by se se 4k neexperimentovalo jinde. Ostatně většina filmů, ať už točená na digitální kamery od RED nebo Arri (nebo vlastně i na film, stejně se skenuje) je masterovaná ve 4k. Do UHD se přesouvá i valná část televizní produkce a objevují se první distribuční vlaštovky jako YouTube pokusy, Netflix 4k VoD, UHD VoD distribuce Sony nebo Samsungu, případně všelijaká experimentální televizní vysílání. O 4k BD, o němž se neustále spekuluje, ani nemluvě. Brazilský fotbalový šampionát je však považován za jakýsi píseček, na kterém si broadcasteři nejen hrají s novými hračkami, ale také se jimi patřičně chlubí.

UHD a FIFA

V centru veškerého dění stojí Sony, která od začátku brojí v čele 4k ofenzívy. Ostatně byla to právě tato japonská společnost, která začala jako první ve velkém budovat 4k řetězce pro filmovou a televizní produkci a upsala se tomu, že do QuadHD postupně přesune vše, co bude vznikat pod její studiem Sony / Columbia Pictures. Tihle borci ze země vycházejícího slunce na FIFA zprovoznili historicky první sportovní přenos 4k do kinosálů na druhé straně světa, konkrétně do britských multiplexů Vue. Návštěvníci Vue a sálů vybavených (překvapivě) Sony projektory SRX-R320 si mohli užít živé přenosy čtvrtfinálových zápasů ve 4k, přičemž si budou tento zážitek moci zopakovat také během samotného finále šampionátu.

Sony po Maracaně rozmístila rovnou dvanáct 4k kamer, které do světa posílají 2160p při 60 fps. Signál putuje za dohledu Eutelsatu z Brazílie do Paříže, kde je reenkódován do HEVC a přes EUTELSAT 5 West A satelit putuje přímo do londýnského Westfieldu. Tady už se o něj postará dekóder od IDC a řešení od DSAT Cinema. Ve 4k bude mimochodem kompletně produkován i oficiální FIFA film.

UHD a FIFA

UHD pokrytí se dočkají také brazilští diváci. Tamní (placený) SportTV od Globosatu hodlá poslední tři fotbalové zápasy odvysílat ve 4k. V zemi se samozřejmě bude jednat o premiéru. Vysílání krom Globosatu (tamní satelitní a kabelový provider) zajistí Broadcom Corp. a Elemental Technologies, které stejně jako Sony vypustí do světa 2160p při 60 snímcích za vteřinu a navíc při desetibitové barevné hloubce. Elemental zajistí HEVC enkódování, Broadcom dekódování, Globosat uplink a downlink (nebo-li distribuci). Všechny angažované společnosti jsou z této příležitosti logicky dost nadšené. Být první broadcaster, který v zemi spustí UHD, je samozřejmě prestižní záležitostí. Zvlášť při domácím šampionátu a s Olympijskými hrami za dveřmi (můžete hádat dvakrát, jestli si tahle trojka za dva roky 4k vysílání zopakuje).

Nesmíme zapomenout, že budoucnost televizního vysílání není jen o 4k. NHK si dlouhodobě pohrává s 8k, nebo-li Super Hi-Vision a ano, hádáte správně, právě tuto technologii si japonská vysílací korporace přivezla do Brazílie. Tady ve spolupráci s FIFA zorganizovala několik předváděcích projekcí živých přenosů i záznamů fotbalových zápasů pro diváky v Sofitel Rio de Janeiro Copacabana (oficiální FIFA hotel), Centro Brasileiro de Pesquisas Fsicas a na IBC stánku. NHK tu chce předvést, že od svého megalomanského plánu spustit Super Hi-Vision vysílání do roku 2020 není daleko. Jako důkaz krom zmíněných projekcí provedlo (nebo provede) rovnou devět živých Super Hi-Vision přenosů z Brazílie do Japonska.

UHD a FIFA

NHK vše produkuje z NHK 8k OBVan přenosáku. Ten slučuje záznam ze tří 8k kamer Toshiba SHV-8000, dvou FOR.A FT-ONE vysokorychlostních kamer (jejich 4k záznam je do 8k upscalován), jedné Sony F-65 a z Lawo mc266 MKII konzole, která zaznamenává surround sound o neuvěřitelných čtyřiadvaceti kanálech (22.2, mimochodem zaznamenávané jediným !!! mikrofonem). Trochu mě mrzí, že NHK nikde nepřiznává datové toky, které při h.264 přenosu do Japonska vyvíjí. Určitě jsou to čísla, ze kterých by se nám protáčely bulvy.

UHD a FIFA

Ačkoli to tak nevypadá, NHK není v Brazílii kvůli fotbalu. Vzhledem k tomu, že je tato společnost hlavním dodavatelem tamního technologického řešení digitálního vysílání (ISDB), si chce zajistit pozici při budoucích přechodech na modernější řešení. A jelikož v roce 2016 v Brazílii proběhnou Olympijské hry, bude chtít být NHK i u toho, takže se teď vlastně jen oťukává.

Právě Olympiáda v roce 2016 bude další klíčovou událostí televizní historie. NHK se tu vyblbne se svým Super Hi-Vision. Nás, obyčejné smrtelníky, však bude v té době zajímat především UltraHD. To bude za dva roky zase o něco více rozšířeně a vezmu-li v potaz, že ředitel techniky České televize už teď mluví o tom, že by se veřejnoprávní kanál mohl v budoucnu vysílat v UHD, vůbec bych se nedivil, kdyby si tou dobou pohrával alespoň s UltraHD distribucí vybraných soutěží přes internetové kanály. UltraHD zažívá boom téměř ve všech odvětvích audiovizuální techniky. Snad jste si nemysleli, že to FullHDčkem skončí?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Vysílací technologie na FIFA: Jak UltraHD dobývá ...

Vložil marko (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 16:52

Obrázek uživatele marko

a co mam z toho ked mam doma full hd plazmu a na UHD TV nemam…