Věřte nadšeným ohlasům, domácí verze Dolby Atmos je fantastická

vydáno 31. 3. 2015 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Hi-Fi audio, Z domova | 6 komentářů

Tagy: Dolby, Dolby Atmos, domácí kino, film, Onkyo, Pioneer

Od prvních demonstrací home cinema verze location based audioformátu Dolby Atmos se z klávesnic odborné veřejnosti linou slova jako „revoluční“ a všeobecně se nešetří superlativy. Příchod Dolby Atmos je ve většině publikací – ať už je to Sound&Vision, TVTechnology.com, nebo třeba Audioholics.com považován za podobně zásadní událost, jakou byl příchod surroundu nebo jeho nekomprimované podoby na HD nosičích. A abych pravdu řekl, původně jsem se k takovému hypu stavěl skepticky. Ačkoli si doma potrpím na patřičné protěžování šestikanálové sestavy, že bych v kině při některé z Atmos projekcí otáčel hlavu, nebo se divil, jak úžasný 3D prostor kolem mého poslechového bodu Dolby vytvořilo (pro upřesnění: v kině sedávám kolem sedmé řady), se říct nedá. O to větší překvapení mě však čekalo, když jsem si mohl Atmos poslechnout v jeho domácí verzi na letošní Audio Video Show, konané během víkendu v Dorint Hotelu na Želivského.

Pod štítkem Onkya tu byla představena ta nejpřístupnější varianta Dolby Atmos pro domácnost: řešení čtyř posledních kanálů v 5.1.4 konfiguraci pomocí SKH-410 speakerů. To znamená, že ke klasické šestikanálové soupravě byly dodatečně doplněny čtyři malé jednotky (jeden pár SKH-410 stojí bez koruny tři tisíce), které se jednoduše položí na sloupy již funkčního 5.1. Na rozdíl od klasických beden ale míří do stropu, odkud ambientní zvuky odráží k divákovi. Vypadá to nějak takhle,

Dolby Atmos

přičemž existují i 5.1.2 nebo 5.1.4 (nebo také 7.1.2/4) sestavy, které už mají horní speaker usazený v konstrukci reprobeden (tedy nepokládá se volně jako SKH-410):

Dolby Atmos Pak je tu samozřejmě ještě jedna varianta, v jejímž rámci si tzv. overhead speakery zabudujete do stropu. Takže nic neodrážíte, což vede k podstatně lepší kvalitě reprodukce. Týkat se ale zřejmě bude pouze skutečných domácích kin s vyhrazenou místností:

Dolby Atmos

Na Audio Video Show byla k poslechu nejlevnější varianta, tedy odraz od stropu díky volně přiloženým speakerům a ačkoli se jedná o poměrně laciné řešení (na místě navíc řešené dost spartánsky), výsledek byl překvapivě dobrý. Vlastně skvělý.

Na několika krátkých ukázkách z dílen Dolby předvedl Atmos schopnost vytvořit perfektní 360° zvuk bez potřeby většího množství reprobeden (nezapomeňte, že v kinech se jejich počet pohybuje v řádech desítek, 5.1.4 je oproti tomu slabý odvar). Hned při prvním demu jsem se za sebe musel otočit, abych zjistil, jaká že aparatura to kolem mě vytváří tak perfektní kulisu – zvuk lesa, zpěv ptáků a pohyb větru nezní snad ani ve skutečnosti tak dobře. Poprvé v životě jsem při poslechu surroundu nevnímal jednotlivé kanály, vnímal jsem prostor. Může se to zdát jako prkotina, ale právě v tom spočívá pointa location-based audia. A jestliže jí dokáže Dolby zprostředkovat i v domácích podmínkách, o čemž jsem popravdě ještě nedávno dost pochyboval, čeká nás zlatá éra prostorového zvuku.

Filmaři samozřejmě zvukové mixy využívají po svém. Nolan Interstellar do zadních kanálů pouští pouze výjimečně, Bay zase veškeré surroundy doslova znásilňuje (a je to zábava). Každý pes – jiná ves. Atmos nebude pro každého a upscalovat do něho zvuk pomocí receiveru je nesmysl. Pro ty blockbustery, které se kvalit Atmosu rozhodnou využít, však bude reprodukce location-based audia i přes Blu-ray, tedy v domácích kinech, skýtat možnost uchovat přidanou hodnotu filmu i mimo sály moderních multiplexů.

Ano, majitelé šestikanálových sestav si kvůli němu budou muset pořídit nové receivery a přikoupit rozšíření reprobeden (krom Onkya je dělá také Atlantic Tech., Definitive Tech. a Kef). Ale furt lepší, než kdyby museli kupovat kompletně novou aparaturu a přehrávač (Atmos se schová do Dolby TrueHD stop na běžných Blu-rayích, není proto potřeba upgradovat přehrávač – ten zvuk bitstreamuje do receiveru, až tam se dějí Atmos čáry). A nováčci si mohou pořídit třeba entry level 5.1.2 sestavu HT-S7700, v Česku vyjde na rozumných pětadvacet tisíc. Prý nezní kdovíjak slavně, ale zájemcům o domácí Atmos zprostředkuje dost muziky za slušný peníz bez větší námahy. A tituly s Atmosem? Přibývají a přibývat budou. Vedle nových Transformers je to samozřejmě Gravitace (Speciální edice, bohužel ne ta naše), seznam si můžete hlídat tady.

Dolby Atmos opravdu zní skvěle a rozhodně bych každému, kdo o surroundu přemýšlí, nebo ho už doma má, doporučil koupi nebo upgrade. Háček se však najde. Tento rok je nákup jakéhokoli zařízení pro domácí kina dost ošemetná věc. DTS totiž v létě uvede DTS:X, přímou konkurenci Atmosu. A na konci roku nás čekají specifikace Ultra HD Blu-ray. I člověk, který si Ultra HD zobrazovač momentálně koupit nehodlá, by měl přemýšlet o tom, zda se nevyplatí, aby jádro jeho domácího kina, tedy player a receiver, bylo připraveno na formáty příští generace. Po Dolby Atmos, DTS:X a Ultra HD Blu-ray bude několikaletá díra, kdy se další formáty objevovat nebudou. Pokud tedy hodláte investovat do jakékoli techniky, i pokud jste early adopters, vyplatí se počkat a nadělit si vše pod stromeček. V tomto případě spíš pod strom. Ježíšek si strhá záda.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Věřte nadšeným ohlasům, domácí verze Dolby Atmos ...

Vložil dtsmaniac (bez ověření), 31. Březen 2015 - 13:30

Obrázek uživatele dtsmaniac

Šprechtí vůbec Čermák czechsky? Nebo je to terazky very kůůl používat tolik inglézních palaber, naprosto zbytečně? Zřejmě nějakej hifistickej ňjůwspík…

Re: Věřte nadšeným ohlasům, domácí verze Dolby Atmos ...

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Březen 2015 - 18:41

Obrázek uživatele Anonym

Možná to je skvělé, ale není to čím krmit!

Re: Věřte nadšeným ohlasům, domácí verze Dolby Atmos ...

Vložil marko (bez ověření), 31. Březen 2015 - 19:39

Obrázek uživatele marko

to je vsetko pekne ale mne postaci 5.1 zostava, a pre mna hlavna vec je aby zvuk na bluray bol skvelo namixovany…

Re: Věřte nadšeným ohlasům, domácí verze Dolby Atmos ...

Vložil jonn (bez ověření), 4. Duben 2015 - 1:48

Obrázek uživatele jonn

ATMOS je pecka..Chtel bych to mit doma..Jako prehravac pouzivam vzdy konzoli(momentalne PS4) a SONY slibilo ze bude podpora pro 4K Bluray tak doufam to tak bude:)Jeste by bylo fajn kdyby uz dabovana verze filmu taky presedlala alespon na DTS HD 7.1,prip. Dolby True HD ptz na dabing koukam nejcasteji a je to dost tragedie ta 5.1 DD.

Re: Věřte nadšeným ohlasům, domácí verze Dolby Atmos ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 7. Duben 2015 - 10:34

Obrázek uživatele Stíhač

jonn: zajímal by mě zdroj informace, že sony slíbila v PS4 podporu 4K BR. To není technicky možné. Pokud byla řeč o případné podpoře 4K videa, tak pouze ve formě streamingu.

Re: Věřte nadšeným ohlasům, domácí verze Dolby Atmos ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 7. Duben 2015 - 10:34

Obrázek uživatele Stíhač

jonn: zajímal by mě zdroj informace, že sony slíbila v PS4 podporu 4K BR. To není technicky možné. Pokud byla řeč o případné podpoře 4K videa, tak pouze ve formě streamingu.