Verbatim RAID 2 TB eSATA / USB: Když chcete víc (recenze)

vydáno 6. 2. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Datová média

Tagy: eSATA, JBOD, pevný disk, PlayStation 3, PS3, RAID, RAID 0, RAID 1, Sony, USB, Verbatim

Verbatim - logo

Nedávno jsme představili externí eSATA / USB disk Verbatim s kapacitou 500 GB. Dnes se podíváme na řešení stejného výrobce, které kromě čtyřnásobné kapacity 2000 GB nabízí také RAID funkcionalitu. Začneme všeobecným představením disku, pak si povíme něco o jednotlivých RAID typech, kterými zařízení disponuje a nakonec se pokusíme o celkové hodnocení.

Vzhledově disk vychází ze svého menšího „bratříčka“. Jedná se tedy o stejnou plastovou „vaničku“ s veškerou elektronikou, překrytou kovovými boky a horní stranou – plechem s profilem obráceného písmene U, který je na plastový základ nasunut. Zadní strana je zajištěna záslepkou, kryjící zároveň i konektory a větráček. Všechny části jsou leskle nebo matně černé, rozměry jsou oproti 500 GB variantě větší na výšku – přístroj totiž obsahuje dva pevné disky. Tomu odpovídá i jeho váha téměř dvou kilogramů.

Externí pevný disk Verbatim RAID 2 TB eSATA / USB Combo

Obsah balení

  • externí pevný disk
  • kabel USB 2.0
  • kabel eSATA
  • adaptér napájení
  • tištěná příručka

Na zkoseném čele je modře podsvětlený proužek, rozdělený na poloviny. Střídavým zhasínáním signalizuje přístup k jednomu nebo druhému disku a pokud je zařízení v klidu, svítí stále. Externí disk se uvádí do provozu stisknutím tlačítka na zadní straně, od té chvíle jsou disky stále roztočené a v nepřetržitém provozu je i aktivní větráček. Ten má průměr asi 40 milimetrů a naštěstí je velmi tichý, což se nedá říct o samotných discích.

Vzhledem k bytelnější konstrukci se tentokrát nepodařilo zjistit přesného výrobce ani typ použitých disků, nicméně Verbatim toto stejně negarantuje – ve svých produktech používá disky Seagate, Western Digital a další. Faktem je, že v tomto konkrétním případě jsou disky slyšitelné zejména při startování a to se neděje tak často, jako kdyby se zařízení uspávalo při delší neaktivitě. Dvojité vibrace jsou částečně eliminovány gumovými nožičkami.

Jak už bylo řečeno, výrobek obsahuje dva 3,5" pevné disky, každý s kapacitou 1 TB (1000 GB). Celková kapacita tedy může být až 2 TB, což je velmi slušné. Kromě stále více obvyklého eSATA rozhraní, dosahujícího přenosové rychlosti teoreticky až 3 Gb/s, je k dispozici také USB 2.0 konektor. Ten se hodí hlavně v případě připojování k zařízením, které eSATA konektor nemají a nelze je o něj rozšířit (například herní konzole Sony PlayStation 3).

Největší přidanou hodnotou je ale možnost provozovat disk v režimech JBOD, RAID 0 nebo RAID 1. Následující odstavce pomohou rozšířit obzory těm čtenářům, kterým zmiňované zkratky příliš neříkají.

Není RAID jako RAID

Redundant Array of Independent Disks (RAID, vícenásobné pole nezávislých disků) je technologie, zajišťující pomocí speciálních funkcí koordinovanou práci dvou nebo více fyzických diskových jednotek (disků). Výsledkem může být zvýšení výkonu (rychlosti), zlepšení odolnosti vůči chybám a ztrátě dat nebo kombinace obojího. Pod označením RAID se někdy může předpokládat hardwarový diskový řadič, nemusí to ale být podmínkou – tuto technologii lze realizovat i čistě softwarově.

Existuje celkem šest typů RAID polí, každé se hodí pro jiné nasazení a vyžaduje také určitý minimální počet samostatných pevných disků. Recenzovaný výrobek Verbatim obsahuje dva disky, v tomto případě lze realizovat typy RAID 0 a RAID 1.

RAID 0 – prokládání (stripping)

RAID 0 – prokládání (stripping)

V tomto módu jsou data ukládána na disky prokládaně. Soubor je rozdělen na menší části (bloky) a každá část je ukládána střídavě na všechny disky (viz obrázek). Diskové pole se navenek jeví jako jeden velký disk s kapacitou rovnou součtu kapacit použitých disků.

RAID 0 může zrychlit čtení i zápis větších souborů, protože je možné zároveň číst nebo zapisovat jeden blok z jednoho disku a následující blok z jiného disku. Zrychlení čtení by mělo být teoreticky menší, než v případě RAID 1, při reálném použití je ale čtení i zápis v režimu RAID 0 výrazně rychlejší, než v RAID 1. Výkonnostní nárůst při sekvenčním čtení bývá v domácích podmínkách kolem 50 %.

Tento mód ovšem nijak nezvyšuje odolnost vůči chybám – právě naopak. Porucha jednoho disku znamená ztrátu všech dat v diskovém poli, protože jeden soubor je rozmístěn na více fyzických discích.

RAID 1 – zrcadlení (mirroring)

RAID 1 - zrcadlení (mirroring)

Mód RAID 1 představuje sice nejjednodušší, ale poměrně efektivní ochranu dat. Při každém zápisu se provádí zrcadlení obsahu, který se současné zaznamenává na oba dva fyzické disky (viz obrázek). V případě selhání jednoho disku nebo výskytu chyby se pracuje s kopií, která je ihned k dispozici.

Tato technika tedy výrazně zvyšuje bezpečnost dat proti ztrátě, způsobené poruchou hardware. Výrazně se navíc zvyšuje rychlost čtení, protože lze číst data zároveň z obou disků najednou. Zápis ovšem může být ze stejných důvodů pomalejší – stejná data se ukládají zároveň na dva disky.

Nevýhodou je ovšem potřeba dvojnásobné diskové kapacity – ze dvou 1 TB fyzických disků vznikne RAID 1 pole s kapacitou opět pouze 1 TB.

JBOD – zřetězení (concatenation)

JBOD - zřetězení (concatenation)

Tento mód vlastně není RAID v pravém slova smyslu – nedělá totiž nic jiného, než že více disků prezentuje navenek jako jeden. Data jsou ukládána postupně od začátku prvního disku, jakmile se zaplní první, ukládá se na druhý a tak dále (viz obrázek).

Rychlost čtení ani zápisu se v porovnání se samostatnými fyzickými disky nijak nemění. Výhodou je, že získáme velký logický disk, při selhání jednoho z disků ovšem nemusí být možné data snadno obnovit.

Každý si vybere

V tuto chvíli už by tedy mělo být jasné, co vlastně externí disk Verbatim RAID dává k dispozici. Mód RAID 0, RAID 1 nebo JBOD lze zvolit pomocí třípolohového přepínače na zadní straně zařízení, jedná se tedy naštěstí o hardwarové řešení. To znamená, že externí disk zajišťuje veškerou RAID funkcionalitu sám, nejsou potřeba žádné ovladače na straně operačního systému. Pokud by tomu tak nebylo, nebylo by ani možné připojit zařízení v RAID módu například k Sony PS3.

Volbu módu je ovšem třeba dopředu zvážit – při každé další změně totiž dojde ke ztrátě všech dat, protože je disk nutné znovu naformátovat. Jak si ale vybrat?

Externí pevný disk Verbatim RAID 2 TB eSATA / USB Combo
  • Chcete prostě jen obrovský externí disk a nezajímá vás zvyšování rychlosti ani bezpečnosti dat? Pak použijte JBOD. V tomto módu se ostatně disk nachází přímo od výrobce, naformátovaný jako NTFS.
  • Pracujete s videem, stříháte, často ukládáte a měníte velké soubory? Pak jistě oceníte zvýšení rychlosti čtení i zápisu, kterou může nabídnout RAID 0 a navíc nepřijdete ani o bajt z kapacity 2 TB. Podmínkou je ovšem použití eSATA rozhraní, v případě USB 2.0 nemusí být zvýšení výkonu tak znatelné.
  • Potrpíte si na bezpečnost a preventivní zálohy? Dokážete kvůli tomu oželet polovinu diskové kapacity a spokojíte se s „pouhým“ 1 TB prostoru? Pak sáhněte po RAID 1. Postará se o automatické mirrorování všech dat a zajistí vám klidný, nebo aspoň klidnější spánek.

Nadstandardní řešení si ovšem žádá i nadstandardní cenu, se kterou je nutné se smířit.

Verbatim RAID 2TB eSATA & USB 2.0 Combo je již dostupný v obchodech za doporučenou cenu 9989 Kč.

Verbatim - logo

Externí pevný disk RAID 2 TB eSATA / USB 2.0 Combo k testu poskytla společnost Verbatim Europe. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře