Verbatim PhotoSave DVD (recenze)

vydáno 1. 9. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma IT a software, Datová média | 1 komentář

Tagy: Auto Mastering, DVD, DVD-R, médium, PhotoSave DVD, Soft-R, Verbatim

Verbatim - logo

Vypalování dat na CD nebo DVD je dnes naprosto běžným úkolem, který snadno zvládne úplně každý… A nebo ne? Na vestavěné funkce operačního systému se nelze vždy spolehnout, z nepřeberného množství placených i volně dostupných aplikací může být těžké vybrat tu správnou. Co když to jde úplně jednoduše, vlastně skoro samo?

Společnost Verbatim nabízí pro potřeby snadného zálohování digitálních fotografií produkt PhotoSave DVD. Ten představuje zajímavou alternativu především pro uživatele, kteří si s počítačem příliš nerozumí a chtějí mít vše pokud možno co nejjednodušší. Verbatim PhotoSave DVD jde v tomto směru opravdu daleko, odpadá s ním například potřeba instalace jakéhokoliv software.

Verbatim PhotoSave DVD Verbatim PhotoSave DVD Verbatim PhotoSave DVD

PhotoSave DVD je totiž obyčejné jednovrstvé DVD-R médium, které už obsahuje jednoduchou vypalovací aplikaci – konkrétně se jedná o licencovanou technologii Auto Mastering 3.5 společnosti Soft-R, zabývající se právě těmito tzv. samovypalovacími optickými nosiči. Tato aplikace ve formě jediného spustitelného souboru zabírá na disku zanedbatelné 2 MB a spouští se automaticky po vložení do mechaniky (samozřejmě v případě, že je povolený autorun).

Pokud je médium zcela prázdné, je uživateli nabídnuta jednoduchá série dialogů, pomocí nichž si uživatel vybere fotografie, které chce na disk vypálit. Výběr je možné zcela ponechat na programu (projde si obsah pevného disku a sesbírá všechny soubory s fotografiemi), specifikovat ručně a dokonce je možné fotografie přímo importovat z připojeného digitálního fotoaparátu.

Pak už následuje samotný proces vypalování. Ten zbytečně nezdržuje nastavováním parametrů (rychlost atd.), dokáže si ale poradit i s množstvím fotografií, které se nevejde na jeden disk – prostě si po jeho zaplnění řekne o další. Na DVD médium je ale samozřejmě možné vypálit třeba jen jedinou fotografii bez starosti o to, že by nebylo možné využít zbývající kapacitu – disk v takovém případě zůstává takzvaně otevřený a kdykoliv je na něj možné připalovat další data.

Verbatim PhotoSave DVD

Tuto možnost ostatně disk sám nabídne, pokud po vložení do mechaniky zjistí, že obsahuje jak fotografie, tak volné místo. Pokud je disk uzavřený a nebo už nenabízí žádný prostor pro další fotografie, k dispozici je pouze procházení obsahu (využívá standardního Průzkumníka Windows).

To je v podstatě vše, co samovypalovací Verbatim PhotoSave DVD nabízí. K fotografiím nepřidává žádnou další funkčnost, například nějaké sofistikovanější slideshow, prostě jen vypálí určené fotografie, dokonce včetně plné cesty, na které je nalezne (což může být výhoda i nevýhoda). Jaksi samozřejmě funguje pouze pod operačními systémy Windows 2000, XP a Vista.

Otázkou je, jestli je doporučená cena 80 Kč za jedno PhotoSave DVD médium adekvátní.

Verbatim - logo

DVD-R médium Verbatim PhotoSave DVD k testu poskytla společnost Verbatim Europe. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Verbatim PhotoSave DVD (recenze)

Vložil Ludva (bez ověření), 2. Září 2009 - 15:57

Obrázek uživatele Ludva

Ha :) za ty prachy by to koupil jedině deb..