Verbatim 500 GB eSATA / USB Combo: Externí standard (recenze)

vydáno 19. 11. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Datová média

Tagy: eSATA, HD502IJ, Nero BackItUp 2 Essentials, pevný disk, PlayStation 3, PS3, Samsung, SATA, USB, Verbatim

Verbatim - logo

Externí pevné disky dnes patří mezi běžnou spotřební elektroniku a nacházejí uplatnění nejen ve výpočetní technice, ale i v oblasti domácího kina. V případě nutnosti rychlého a snadného rozšíření úložného prostoru HTPC, herní konzole PlayStation 3, některých HDD rekordérů nebo multimediálních přehrávačů – všude tam přijde externí USB disk s velkou kapacitou vhod. Možnost snadného přenášení audio a videosouborů mezi zařízeními pak jistě není třeba zdůrazňovat.

Společnost Verbatim si tento potenciál dobře uvědomuje, protože na trh uvádí už několikátou řadu 3,5" externích HDD s USB rozhraním, ke kterému přidává navíc i moderní eSATA. To je také asi jediný detail, kterým výrobek s předlouhým označením Verbatim 3,5" 500 GB eSATA / USB 2.0 Combo může trochu vybočovat z početné řady konkurenčních produktů.

Externí pevný disk Verbatim 3,5" 500 GB eSATA / USB 2.0 Combo

Obsah balení

  • externí pevný disk
  • kabel USB 2.0
  • kabel eSATA
  • adaptér napájení
  • tištěná příručka

Obal disku tvoří plastová „vanička“ o rozměru 202×114×40 mm, ve které je usazena i veškerá elektronika a všechny konektory. Dno je kromě nízkých gumových nožek vybaveno i celou řadou průduchů, které mají usnadňovat chlazení disku. Horní strana a boky jsou kryty plechem s profilem obráceného písmene U, který je na plastový základ nasunut a na zadní straně zajištěn záslepkou, kryjící zároveň i konektory. Všechny části jsou leskle nebo matně černé, pouze na lehce zkoseném čele je umístěna obyčejná zelená dioda. Ta svítí po celou dobu provozu disku, neindikuje ale zápis ani čtení.

Použitý disk je Samsung HD502IJ (3,5", SATA, 7200 RPM, 16 MB vyrovnávací paměť). V předešlých modelových řadách Verbatim byly používány pevné disky značky Western Digital, výrobce ale negarantuje typ osazeného disku a ani některé jeho parametry – ve specifikacích se například uvádí, že vyrovnávací paměť je „8 MB nebo více“. Samsung HD502IJ není ani energeticky úsporný, ani supertichý – je to standardní desktopový disk.

Externí pevný disk Verbatim 3,5" 500 GB eSATA / USB 2.0 Combo

Po uvedení do provozu stiskem tlačítka na zadní straně dojde k roztočení disku. Ten se při delší nečinnosti bohužel sám neuspí; při odpojení USB / eSATA kabelu sice dojde k jeho zastavení, ale indikační dioda zůstává svítit i pak. K definitivnímu vypnutí zařízení dojde až opětovným stiskem tlačítka. V zadní části je otvor pro větráček, ten ale není osazen a disk si musí vystačit s pasivním chlazením. Díky tomu je přístroj relativně tichý, disk samotný je samozřejmě nejvíc slyšet při startování, pak už přijdou ke slovu vibrace.

Disk je od výrobce naformátován jako FAT32. Tímto způsobem je sice možné využít celou jeho kapacitu 500 GB, nelze ale ukládat soubory větší než 4 GB. To je nepříjemné omezení i pro „obyčejné“ DVD ISO dumpy, natož pro HD ripy ve formátu MKV, běžně přesahující 10 GB. Řešením je přeformátování disku na NTFS nebo jiný souborový systém s lepšími vlastnostmi, pozor ale na kompatibilitu s multimediálními přehrávači.

Jak už bylo řečeno, externí disk je možné připojit dvěma způsoby: přes USB 2.0 nebo eSATA. USB jistě není třeba nijak zvlášť představovat, stačí jen připomenout, že jeho maximální přenosová rychlost je 480 Mb/s. eSATA je rychlejší alternativou (podobně jako FireWire), teoreticky může dosáhnout až 3 Gb/s, což je asi šestkrát více než USB. V praxi jsou ovšem rychlosti obou rozhraní o dost nižší a hlavně závislé na zařízení, ke kterému je disk připojen.

Externí pevný disk Verbatim 3,5" 500 GB eSATA / USB 2.0 Combo

Zatímco USB nalezneme doslova na každém kroku a už dávno není jen doménou výpočetní techniky, s eSATA se zatím nelze setkat nikde jinde, než u nových dobře vybavených PC. V případě použití externího disku primárně jen jako úložiště dat například pro PS3 tedy eSATA rozhraní nepřijde vůbec ke slovu a není třeba do něj vůbec investovat, naopak použití s příslušně vybaveným HTPC může mít díky vyšší přenosové rychlosti své opodstatnění.

K výrobku je dodáván jediný software – zálohovací všeuměl Nero BackItUp 2 Essentials ve formě instalačních souborů přímo na disku, nikoliv na samostatném CD. BackItUp dokáže provádět jednorázové nebo pravidelné zálohy, synchronizovat adresáře a samozřejmě i vypalovat vzniklá data na optická média.

V rámci testování byl pevný disk připojován k několika různým osobním počítačům, multimediálním zařízením a také herní konzoli Sony PS3. Práce s ním byla vždy bezproblémová, což asi nijak nepřekvapí – jde o standardní periferii, na které v podstatě nelze nic zkazit a na druhou stranu ani mnoho nového vymyslet.

Jedná se prostě o standardní kvalitu v příjemném balení s cenou okolo 2200 korun.

Verbatim - logo

Externí pevný disk 3,5" 500 GB eSATA / USB 2.0 Combo k testu poskytla společnost Verbatim Europe. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře