Vánoční tipy: 5 komiksů na dlouhé sváteční večery

vydáno 15. 12. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Z domova

Tagy: Attack on Titan, Batman, Constantine, CREW, Hellblazer, Kasta Metabaronů, komiks, Útok Titánů, Zero

Oblíbené filmy na Blu-ray si pouštíme o Vánocích pokaždé. Pokud ovšem chcete více klidu a místo sledování obrazovky máte chuť na trochu čtiva, máme pro vás doporučení pěti komiksů (respektive sérií), které vás během pojídání vánočního cukroví dokonale zabaví. Samozřejmě v češtině, tištěné podobě (protože číst komiksy digitálně je stále trochu divné) a povětšinou i víc než slušným překladem.

Útok Titánů

Nejen z populárních britských a amerických komiksů živ je čtenář. Občas neuškodí ani podívat se směrem na východ, kde vládnou látky tématicky uvolněnější, šílenější a ve výsledky i mnohdy filozofičtější a zábavnější. Platí to hlavně pro velký hit posledních let Útok Titánů, který před pár týdny uvedlo nakladatelství Crew s velkou pompou a který těsně před Vánoci putuje do obchodů v podobě druhé části rozsáhlého, několikadílného příběhu. Co vás ve dvojce čeká? Nic jiného než deprese, kterou přinesl už závěr prvního dílu, kdy hlavního hrdinu sežral nenasytný obr. V pokračování se ničení rodné hroudy hlavních hrdinů ještě více prohlubuje, další lidé umírají cizí či vlastní rukou a autor série Hadžime Isajama dávkuje skrze svůj nezaměnitelný polo-profesionální vizuální styl jeden mrazivě velkolepý výjev za druhým. Pokud máte rádi metaforické příběhy a téma totality a bezpráví páchaného na nevinných. V Útoku Titánů najdete zalíbení. A navíc stojí pár korun.

Útok Titánů

Batman: Smrt rodiny

Snyder jako Snyder, chtělo by se říct. Zatímco otěže filmového vesmíru DC Comics aktuálně drží Zack Snyder se svým hyperstylizovaným lookem všeho, co vám vyvstane na mysli. Scott Snyder má pod palcem aktuálně nejsledovanější a kritiky nejmilovanější komiksovou sérii o tichém strážci pořádku z Gothamu. Samozřejmě se stále jedná především o dětské čtení, takže nečekejte neprůstřelnou logiku a příběh, jenž by se za pár let honosil titulem Pulitzerovy ceny, Snyder však do Batmana napumpoval setsakra zábavné zápletky, nové záporáky a v posledním počeštěném vydání nazvaném Smrt rodiny (odkaz na Smrt v rodině, kdy Joker zabil druhého Robina Jasona Todda de facto na přání fanoušků) vytvořil jeden z nejzvrácenějších portrétů Jokera v historii. Agent chaosu si totiž nejdřív dojde pro svůj uříznutý obličej (vážně!) a poté se rozhodne, že by vlastně nebylo špatné zničit Batmanovu netopýří rodinu jednou provždy. A jelikož se Snyder místy inspiruje i batmanovskými díly od Alana Moora, zábava je rozhodně zaručena.

Batman: Smrt rodiny

Hellblazer

Ze zámoří se nás sice snaží přesvědčit, že bychom měli ztrácet času „u obrazovky“, neboť právě zde se má prohánět ten „pravý John Constantine“, mnohem lépe však uděláte, když vypnete svou HD televizi a obrátíte se k obyčejnému papíru. V uplynulých letech totiž Constantine vyšel v jedné ze svých nejlepších sérií pod patronátem scenáristy Briana Azzarella, jenž je specialistou na civilní příběhy, které jsou drsné především tím, jak neurvale vám rvou bránici z břicha. Jeho série započatá titulem Těžké časy a pokračující Dobrými úmysly (ty nabízí vpravdě geniální noirovou kresbu) vás uvede do opravdového pekla v podobě zaplivaného vězení, popřípadě buranského maloměsta, kde John nebojuje s démony od strýčka Satana, ale démony v podobě obyčejných lidí. Ti jsou totiž zaručeně nejhorší a John je se svou vyřídilkou, obřím egem a věčně zapáleným kusem cigára velmi rychle pošle do patřičných mezí. Je to legračně černohumorné, efektně bizarní a především neskonale zábavné. Asi stokrát víc než Johnovo seriálové alterego Matt Ryan.

Hellblazer

Zero

Kolik znáte českých scenáristů, kteří by se dokázali v komiksovém byznysu prosadit a navíc psát pro velká vydavatelství jako je Marvel? Moc ne, že. Čech Aleš Kot je jedním z nich a zatímco aktuálně tvoří vlastní sérii nejlepšího kamaráda Kapitána Ameriky Buckyho Barnese alies Winter Soldiera, v tuzemském prostředí konečně začal vycházet jeho osobnější projekt s názvem Zero. Ten je propagován jako „Bond pro 21. století“, ve skutečnosti se však připravte na agenta Jasona Bourna, kterému navíc pořádně přeskočilo a který likviduje protivníky nekompromisně povětšinou přesně mířenou kulkou do hlavy. Zero je špionážní thriller moderního střihu. Nekompromisní, krutý a v závěru dokonce i překvapivý. Těžko ho však doceníte po prvním svazku, jenž je pouze nesourodým uvedením do světa, v němž jsou všechny postavy tak silácké, až je to místy trošičku směšné. Jestli se tiž Kot něčemu nevyhnul, je to kromě řady žánrových klišé i jakési přesvědčení, že podobné komiksy musí být drsné za každou cenu a v každém dialogu. Nemusí a Zero by to v některých částech rozhodně prospělo. I tak ho ale klidně zkuste. Echt pokud se vám líbil třeba Kick Ass a máte rádi nápaditou kresbu. Na Zero se totiž vyřádilo hned několik autorů (každému sešitu vládl jiný) a výsledek stojí za to.

P.S.: Abych nezapomněl, v případě Zero sem tam hapruje nepřesný překlad. Ale jen občas, opravdu.

Zero

Kasta Metabaronů

Pokud jste vy, anebo váš blízký hardcore sci-fista, Kasta Metabaronů je pro vás jasná volba. Alejandro Jodorowsky se v ní totiž tak trochu hecl a místo zaraženého natáčení vlastní verze Herbertovy Duny vypracoval vlastní svět, který se majstrštyku s nejslavnějším kořením v galaxii, přinejmenším vyrovná. Místy ho dokonce i značně připomíná, takže je docela dost pravděpodobné, že Metabaroni slouží čistě jako produkt vybíjení vlastní frustrace a předestření toho, co mohlo být i na našich obrazovkách. A že se jedná o záležitost nesmírně okouzlující. Metabaroni jsou totiž velkolepí (a kresba to ještě několikanásobně podtrhuje), plní zvratů a dějových linií. Zkrátka a dobře fungují jako odvrácená strana všech přímočarých superhrdinských komiksů, kterými si děti i dospělí zacpávají poličky výrazně častěji. Což je trochu škoda. Pokud si ale chcete udělat hezké sci-fi Vánoce, Jodorowskyho majstrštyk by vám neměl pod stromečkem chybět. A klidně přihoďte i nové vydání Duny.

Kasta Metabaronů

Všechny tituly můžete zakoupit u svých oblíbených prodejců, anebo na novém e-shopu nakladatelství CREW, kde vám navíc rádi přihodí i sympatickou slevu.

Obchod Crew
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře