Válku s VPN Netflix nevyhraje (1)

vydáno 10. 2. 2016 | autor Pavel Kreuziger | sekce Glosy | téma Filmy

Tagy: blokování, Netflix, streaming, VPN

Netflix začal blokovat uživatele, kteří se pokoušejí obejít regionální omezení obsahu využíváním připojení přes VPN, což jako první pocítili jeho australští předplatitelé. Problém ale je, že nucením zákazníků k vypínání VPN je Netflix vystavuje bezpečnostním rizikům.

NetflixNetflix

Netflix se snaží chránit autorská práva, místní práva na distribuci i smlouvy. To by bylo zcela v pořádku, pokud by jediní lidé využívající VPN (virtuální privátní sítě) patřili k menšině „zlodějů streamovacích práv“, kteří se v Malajsii pokoušejí sledovat Doktora Who. A přesně to je i rétorika Neflixu. Problém ale je, že jeho základna VPN uživatelů není žádnou menšinou. A většina lidí, kteří využívají VPN, třeba lidé, kteří svá soukromá zařízení používají i pro pracovní účely, má VPN z důvodů bezpečnosti a ochrany soukromí.

Kroky Netflixu k řešení svého problému tedy vytváří problém nový, a to dost velký – pro miliony lidí, kteří se nesnaží obejít službu za účelem sledování kanadského pořadu ve Spojených státech. Zhruba před rokem odhadoval britský GlobalWebIndex, že při sledování Netflixu používá VPN každý měsíc asi 54 milionů lidí.

To, k čemu Neflix své zákazníky nutí, je z hlediska soukromí a bezpečnosti bláznovstvím. Zní poměrně zvláštně, že vás nějaká společnost může nutit používat jako heslo 123456, protože to řeší jejich interní problémy. Jenže přesně to Netflix dělá, když znemožňuje používání tak důležitého bezpečnostního nástroje, jakým je VPN.

Výjimkou z blokování VPN jsou u Netflixu všechny americké vojenské základny, což je pravděpodobně způsobeno právě otázkou bezpečnosti. Výjimkou jsou ovšem pouze ty základny, nikoliv jejich personál. Vojáci působící na zahraničních misích tak mají při případném používání VPN „obcházení“ stejný problém jako všichni ostatní.

Pokračování

(Zdroj: Engadget)

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře